Έτος
2021
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

DOWNLOADS

Κοινωνικο-οικονομική ανασκόπηση

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Κοινωνικο-οικονομική ανασκόπηση
    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
      Η Εurobank προωθεί την καινοτομία την ψηφιακή οικονομία και την οικονομική συμπερίληψη. Στηρίζει την κοινωνία με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων. Έχει ως προτεραιότητα  την υπεύθυνη ενημέρωσή των πελατών της και την ασφάλεια και προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Επενδύει στους ανθρώπους της  και θεμελιώνει ένα περιβάλλον που ενισχύει την ισότητα, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση.

      Σημαντικοί δείκτες και στοιχεία 2021

      Καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

      Η μετάβαση από το φυσικό στο phygital περιβάλλον: μια καινοτόμα νοοτροπία που συνδυάζει την εξυπηρέτηση στο χώρο της Τράπεζας με την τεχνολογία, και εισάγει μια νέα οπτική στις σχέσεις της Τράπεζας με τους πελάτες της.

      Η Eurobank έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το σημαντικό ζήτημα της καινοτομίας και της ψηφιακής οικονομίας στην επιχειρηματική της συνέχεια και τη δημιουργία αξίας. Με γνώμονα τα παραπάνω, η Τράπεζα:

      Η Eurobank έχει λάβει πολλά βραβεία σε αναγνώριση της προσπάθειάς της για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

      GRI 103-2 | GRI 103-3

      Ψηφιακή εμπειρία πελάτη

      Στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του Οργανισμού, το 2020 διατέθηκαν στους πελάτες νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες από το e-Banking και το Eurobank MobileApp, όπως το Eurobank Wallet για ανέπαφες πληρωμές, η υπηρεσία Cards Control για διαχείριση των καρτών, η online αίτηση για προσωπικό δάνειο και το ασφαλιστικό προϊόν της Eurolife FFH Ασφαλιστικής, SafePocket.

      Η Eurobank προχώρησε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου ψηφιακών προϊόντων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, με στόχο πάντα τη βέλτιστη ψηφιακή εμπειρία και εξυπηρέτηση. Η Τράπεζα προσφέρει ήδη ένα σύνολο ψηφιακών προϊόντων, όπως online πιστωτική κάρτα, online ασφάλεια αυτοκινήτου, online προπληρωμένη κάρτα, online προθεσμιακές καταθέσεις, online προσωπικό δάνειο, online ασφάλεια Safe Pocket, ενώ το 2021 παρουσίασε και το fast loan. Οι ψηφιακές πωλήσεις αντιστοιχούν στο 17% των ετήσιων πωλήσεων συνολικά (σε συγκρίσιμους όρους). Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα νέο εξειδικευμένο τηλεφωνικό κέντρο, προσφέροντας στους πελάτες καθοδήγηση βήμα-βήμα για τα ψηφιακά προϊόντα (Ομάδα Digital Assisted Sales).

      Η διαθεσιμότητα των ψηφιακών καναλιών άγγιξε το 100%, χάρη στην υποδομή που έχει δημιουργηθεί τόσο σε τεχνολογικό, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές στοχευμένες ενέργειες για την ενημέρωση των πελατών για τις ψηφιακές λύσεις, καθώς και τη διευκόλυνση των νέων χρηστών που ήταν μη εξοικειωμένοι ή ηλικιωμένοι. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και νέα ειδική τηλεφωνική γραμμή για την καθοδήγηση των πελατών βήμα-βήμα, κατά τη διαδικασία εξ αποστάσεως απόκτησης πρόσβασης στα ψηφιακά κανάλια (Digital Onboarding).

      Σε συνέχεια της παρουσίασης του νέου e-Banking για Επιχειρήσεις, η Eurobank ενίσχυσε το προϊόν της με ειδικές λειτουργικότητες, σχεδιασμένες να καλύψουν καθημερινές συναλλαγές, και με δυνατότητες αυτοεξυπηρέτησης για τις αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η εφαρμογή Eurobank BusinessApp αναβαθμίστηκε και εμπλουτίστηκε με νέες λειτουργικότητες, καθιστώντας τις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές για τις επιχειρήσεις ευκολότερες.

      Στο πλαίσιο του Open Banking, η Eurobank δημιούργησε καινοτόμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες με τεχνολογία API (διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών), επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων, όπως τα στοιχεία λογαριασμού και οι υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμών, καθώς και υπηρεσίες ταυτοποίησης και αυτοματοποίησης πληρωμών. Μέσα από το API Portal της Eurobank, πιστοποιημένοι σχεδιαστές εφαρμογών αποκτούν πρόσβαση σε API της Eurobank με απλό και ασφαλή τρόπο. Συμμορφώνεται με τη νέα οδηγία της ΕΕ σχετικά με τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2), η οποία έχει ως στόχο να διασφαλίσει φθηνότερες, ασφαλέστερες και πιο καινοτόμες online συναλλαγές για τους καταναλωτές. Η Τράπεζα κατέκτησε τη 12η θέση στην κατάταξη των κορυφαίων τραπεζών για τις δοκιμές API (ανάμεσα σε 2.500 API που δοκιμάστηκαν από τη Salt Edge που εξειδικεύεται στο Open Banking) για την επίτευξη της ενσωμάτωσης σε μία ημέρα και την εξέλιξη ως προς την οδηγία PSD2 για την υποστήριξη του Open Finance.

      Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι πελάτες που χρησιμοποιούσαν το e-Banking και το Eurobank Mobile App αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το 2020 (έναντι 30% αύξησης το 2020 και 26% αύξησης το 2019), εκτελώντας το 92% (έναντι 88% το 2020 και 80% το 2019) του όγκου και το 59% (έναντι 53% το 2020 και 52% το 2019) της αξίας όλων των συναλλαγών από όλα τα κανάλια της Eurobank, με εξαίρεση τις αναλήψεις και καταθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% των mobile χρηστών χρησιμοποιεί αποκλειστικά το Eurobank Mobile Αpp για τις συναλλαγές του με την Τράπεζα σε μηνιαία βάση (έναντι του 70% το 2020 και του 60% το 2019). Το 2021 οι πελάτες που άρχισαν να χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το Eurobank MobileApp αυξήθηκαν κατά 21% ως προς το 2020 (έναντι 26% το 2020 και 40% το 2019). Επίσης, το ίδιο έτος, οι συνδέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Eurobank Mobile App αυξήθηκαν κατά 26% ως προς το 2020 (έναντι 70% το 2020 και 185% το 2019). Όσον αφορά τις συναλλαγές POS με σύστημα NFC, σημειώθηκε αύξηση 50% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (συνολικός όγκος συναλλαγών: 3,5 εκατ.) σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον, με την υπηρεσία Eurobank Payment Link, μια εμπορική επιχείρηση μπορεί να κάνει διαδικτυακές πωλήσεις ακόμα κι αν δεν διαθέτει e-shop. Με το e-Commerce Solutions εξασφαλίζεται η χαμηλού κόστους συνεργασία με επιλεγμένες εταιρείες, έτσι ώστε μια επιχείρηση να δημιουργήσει e-shop και να αναπτύξει τις ψηφιακές της υποδομές.

      Ο όγκος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών καναλιών (διαδίκτυο, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα) αυξήθηκε κατά 22% το 2020 (έναντι 22% το 2020 και 17% το 2019), με 20% αντίστοιχη αύξηση σε αξία ως προς το 2020 (έναντι 4% το 2020 και 16% το 2019), ενώ ο αριθμός των χρηστών που πραγματοποίησε εγχρήματες συναλλαγές αυξήθηκε κατά 17% (έναντι 36% το 2020 και 24% το 2019).

      Επιτεύχθηκε επίσης μια σημαντική αύξηση στη χρήση της υπηρεσίας e-Statements το 2021, καθώς η υπηρεσία έγινε διαθέσιμη σε 18% περισσότερους πελάτες, οι οποίοι έλαβαν 3,8 εκατ. ηλεκτρονικά statements (έναντι 3,2 εκατ. το 2020 και 2,3 εκατ. το 2019), με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν επιπλέον €648 χιλ. (έναντι €1 εκατ. το 2020 και €242 χιλ. το 2019). Τέλος το Eurobank Mobile App κατατάχθηκε 1ο σε Appstore και iOS, μεταξύ των άλλων τραπεζών στην Ελλάδα.

      Η Eurobank αξιοποιεί τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του UX Lab, καθώς και το Digital Community και την ομάδα Digiators, ώστε να εκτελεί έρευνες χρηστών και να επικαιροποιεί τις προσπάθειες ανάπτυξης προϊόντων σε όλα τα στάδια. Κατά τη διάρκεια του 2021, συνολικά 8.000 χρήστες συμμετείχαν σε διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες, από ποσοτικές διαδικτυακές έρευνες έως ποιοτικές δοκιμές χρηστικότητας. Το πλούσιο υλικό που απέδωσαν αυτές οι προσπάθειες σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών, αλλά και τα ζητήματα χρηστικότητας, οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για προϊόντα με βάση τα δεδομένα και είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στην εμπειρία και τη μετατροπή (conversion), με ορισμένες περιπτώσεις να παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση στο conversion rate, πάνω από 75%.

      Η Eurobank έχει ενεργή ψηφιακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο τη διάδοση της πληροφορίας και την ενίσχυση της αξίας μέσα από νέες πηγές δεδομένων, πηγές γνώσης και τρόπους σύνδεσης με τους πελάτες. Το 2021 ο διαδικτυακός τόπος eurobank.gr δέχθηκε πάνω 27 εκατ. επισκέψεις. Το 57% των επισκεπτών βρήκε τον διαδικτυακό τόπο της Eurobank με αναζήτηση στη Google. Η ομάδα Group Websites, σε συνεργασία με την Ομάδα IT και εξωτερικούς συνεργάτες, αναβάθμισε τις υποδομές CMS (Content Management System – Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου), από την πλατφόρμα Sitecore 8, στη Sitecore 9. Τον Νοέμβριο επιτεύχθηκε ένα σημαντικό ορόσημο: Παρουσιάστηκε το ανανεωμένο eurobank.gr με βάση τη νέα εταιρική ταυτότητα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 10.000 ενημερώσεις/ενέργειες για το eurobank.gr (π.χ. νέες σελίδες, δελτία Τύπου κ.ά.). Σχετικά με τα αναλυτικά στοιχεία και τη βελτιστοποίηση του διαδικτυακού τόπου, η ομάδα πραγματοποίησε 7 δοκιμές A/B και 5 προσωποποιημένες δοκιμές, ώστε να αυξηθούν οι ψηφιακές πωλήσεις.

      Σχετικά με τη χρήση ψηφιακών καναλιών (digital engagement), η Eurobank διαθέτει 11 ενεργά κανάλια σε διαφορετικές πλατφόρμες, όπως Facebook, LinkedIn, Instagram και YouTube. Μέσω αυτών των καναλιών, διαχειρίστηκε τόσο την παραγωγή περιεχομένου, με 908 δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αύξηση 74% σε σχέση με το 2020), όσο και την κοινότητα, με 7.360 σχόλια (αύξηση 38% σε σχέση με το 2020). Η διαχείριση της κοινότητας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Eurobank βοηθά την Τράπεζα να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες της στο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά εισάγει επίσης και μια νέα προοπτική στις σχέσεις Τράπεζας-πελάτη.

      Η Τράπεζα κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη για προβολές βίντεο και αλληλεπιδράσεις στο LinkedIn και στο YouTube σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο. Ένα ακόμα σημείο επαφής ήταν τα 67 εγγενή άρθρα σε ψηφιακά ειδησεογραφικά μέσα, που προώθησαν περαιτέρω τα προϊόντα και τις καμπάνιες της Τράπεζας κατά τη διάρκεια του έτους.

      Η Τράπεζα δημιούργησε επίσης σημαντικό ψηφιακό περιεχόμενο στα Group Websites με συνολικά πάνω από 4.800 επικοινωνίες και 119 εσωτερικές καμπάνιες email. Ταυτοχρόνως, παρουσιάστηκαν 2 νέες ενότητες στο eurobank.gr, ένα για το ESG (Environmental, Social, Governance) και ένα για τους διεθνείς πελάτες. Η Eurobank, μέσω του Τομέα Lean and Digital, συνέχισε την απλοποίηση, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που καθορίζουν την εμπειρία του πελάτη στις συναλλαγές του μαζί της, αλλά και τον ανασχεδιασμό εσωτερικών διαδικασιών για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης πόρων (waste) και του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού.

      Η ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των customer journeys εξοικονόμησε στην Τράπεζα χρόνο ισοδύναμο με πάνω από 100 ανθρώπους. Επιπλέον, ο χρόνος που χρειάζεται ένας νέος πελάτης για να ανοίξει λογαριασμό σε ένα κατάστημα της Τράπεζας μειώθηκε κατά 40%. Για το 50% των αιτήσεων καταναλωτικών δανείων, τα οικονομικά δεδομένα των πελατών ανακτώνται αυτόματα χωρίς κάποια προσπάθεια από μέρους του πελάτη. Ο αριθμός υπογραφών που απαιτούνται από τους πελάτες μειώθηκε κατά 5,5 εκατ., ενώ για συγκεκριμένα προϊόντα η μείωση ήταν αξιοσημείωτη, της τάξης του 10 προς 1. Επίσης, η Τράπεζα έδωσε στους πελάτες τη δυνατότητα να μπορούν να εγκρίνουν τα επενδυτικά προϊόντα τους διαδικτυακά, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε κατάστημα. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση χαρτιού κατά 10 εκατ. σελίδες.

      Εξοπλίστηκαν όλες οι θέσεις εργασίας των καταστημάτων με προσωπικά scanner και tablet για ηλεκτρονική υπογραφή. Όλες οι συναλλαγές στο ταμείο, καθώς και τα απλά προϊόντα και οι αιτήσεις ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων, μπορούν πλέον να υπογραφούν ηλεκτρονικά. Επίσης, εφαρμόστηκε η αποστολή των αντιγράφων ταμειακών συναλλαγών στους πελάτες με email και συνεχίστηκε η ενημέρωση των στοιχείων των πελατών μέσω email ή e-Βanking, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους στο κατάστημα. Ακόμη, η Τράπεζα δέχεται πλέον στις συμβάσεις της τις ψηφιακές υπογραφές των πελατών.

      Το 2021 επιτεύχθηκε, επίσης, περαιτέρω απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών. Ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε στο μισό, καθώς τα στοιχεία λαμβάνονται πλέον αυτόματα. Το ποσοστό της άμεσης απάντησης για τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης προς τους πελάτες ανέβηκε στο 70% και αυξάνεται συνεχώς, ενώ πλέον είναι δυνατή η ενημέρωσή τους και με email ή SMS.

      Η πρόοδος της Τράπεζας ως προς την ψηφιακή ωριμότητα αξιολογήθηκε με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς, ώστε να προσδιοριστούν οι τομείς για τους οποίους απαιτούνται ψηφιακές πρωτοβουλίες στη συνέχεια, με στόχο η Τράπεζα να γίνει Ψηφιακός Ηγέτης. Οι τομείς που προσδιορίστηκαν συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Προγράμματος Μετασχηματισμού της Τράπεζας «Eurobank 2030» και σχετικές πρωτοβουλίες συνδέθηκαν με τους πυλώνες και τους διακριτούς άξονες αυτού του προγράμματος.

      Η ομάδα Advanced Analytics και Campaign Management, μέσω της διαχειριστικής πλατφόρμας Campaign Management, πραγματοποίησε περισσότερες από 10 χιλ. ενέργειες και 30 εκατ. επαφές μέσω όλων των ψηφιακών και φυσικών διαύλων επικοινωνίας της Τράπεζας. Οι ενέργειες αυτές εκτελούνται με μεγάλο ποσοστό αυτοματοποίησης. Η ποιότητα στην προσέγγιση πελατών διασφαλίζεται μέσω μιας κεντρικής επικοινωνιακής πολιτικής, επιτυγχάνοντας open rate για κανάλια email και Viber τουλάχιστον 2 φορές μεγαλύτερα σε σύγκριση με αντίστοιχα διεθνή σημεία αναφοράς. Επιπλέον, το 25% από τις καμπάνιες άμεσων ψηφιακών καναλιών έχουν αυτοματοποιηθεί πλήρως, για την υποστήριξη άρτια σχεδιασμένων customer journeys.

      Ο Δείκτης Net Promoter Score (NPS) της Eurobank (μία ευρέως διαδεδομένη μέτρηση για την ικανοποίηση των πελατών) και τα σχόλια πελατών είναι διαθέσιμα, σε οπτικοποιημένη μορφή, σε όλους τους καταναλωτές και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, και έχουν γίνει η κύρια πηγή για την υλοποίηση ενεργειών που αφορούν τη διαχείριση της εμπειρίας του πελάτη. Επίσης, αξιοποιήθηκε η μηχανική μάθηση για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μηχανής προτάσεων/συστάσεων με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω η προσωποποίηση στις ενέργειες άμεσου μάρκετινγκ.

      Με τεχνικές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP), έγινε ανάλυση σε πάνω από 2 εκατ. σχόλια πελατών και στελεχών, με σκοπό να ενισχυθεί η αποδοτικότητα του συστήματος διαχείρισης σχέσεων με τους πελάτες (CRM).

      Ξεκίνησε επίσης η συνεργασία με το AML, εφαρμόζοντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης στον χαρακτηρισμό μεγάλου αριθμού ανοικτών, συστημικά καταγεγραμμένων, περιστατικών, δημιουργώντας το έδαφος για ευρεία μελλοντική συνεργασία.

      Καινοτομία

      Η αποστολή του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank είναι να παρέχει ταχύτατες και εστιασμένες καινοτόμες δράσεις στην Τράπεζα, καθώς και να συνεισφέρει στην αύξηση της κερδοφορίας και της αποδοτικότητας, σύμφωνα με τη στρατηγική της Τράπεζας. Αξιοποιώντας πρωτοποριακές μεθοδολογίες, αναδυόμενες τεχνολογίες και την ανοιχτή καινοτομία, και σε συνεργασία με εταιρείες FinTech, ο βασικός στόχος του είναι η δημιουργία νέων και καινοτόμων λύσεων για την Τράπεζα, εξαλείφοντας αδύνατα σημεία, εντοπίζοντας λύσεις και συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή.

      Με το υφιστάμενο πρόγραμμα eXplore, το Κέντρο Καινοτομίας οδηγεί και προάγει την καινοτομία σε ολόκληρη την Τράπεζα, μέσα από μικρές διατμηματικές ομάδες εργαζομένων της Τράπεζας που πειραματίζονται σε νέες ιδέες και αναπτύσσουν concept, τα οποία δοκιμάζουν με δυνητικούς πελάτες, προκειμένου πολύ γρήγορα να επαληθεύσουν ή να απορρίψουν τις όποιες υποθέσεις. Μέσα από τον συνδυασμό εργαλείων από τις μεθοδολογίες Agile, Design Thinking και Lean StartUp, το πρόγραμμα ωθεί τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν μια κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, έχοντας τον πελάτη στο επίκεντρο, εντοπίζοντας τις ανάγκες του και αναπτύσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο την καλύτερη και πιο προσωποποιημένη εμπειρία.

      Κατά τη διάρκεια του 2021, παρά την υγειονομική κρίση λόγω του COVID-19 η οποία μείωσε τις δραστηριότητες παγκοσμίως, το Κέντρο Καινοτομίας παρουσίασε 3 πιλοτικές υλοποιήσεις και 1 proof of concept, καταφέρνοντας να εκπαιδεύσει περισσότερους από 73 εργαζομένους της Eurobank στη νοοτροπία της καινοτομίας και τη μεθοδολογία eXplore, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νέα ψηφιακά εργαλεία που διατίθενται από την Τράπεζα. Το Κέντρο Καινοτομίας συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία και προώθηση του Transformation Challenge Box, μιας πρωτοποριακής καινοτομίας από το Γραφείο Μετασχηματισμού της Τράπεζας, που καταγράφει και υλοποιεί τις ιδέες του προσωπικού. Επιπλέον, το Κέντρο Καινοτομίας ξεκίνησε μια διαδικασία αναζήτησης FinTech εταιρειών στον κλάδο του ESG, για συνεργασία με το Τμήμα Μικρών Επιχειρήσεων της Τράπεζας, με σκοπό την παροχή εργαλείου ελέγχου ESG σε εμπόρους.

      Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Κέντρο Καινοτομίας παρουσίασε, επίσης, το Innovation Lab και το UX Lab, για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την ενδοεταιρική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία σε ολόκληρη την Τράπεζα, συνδέοντας εταιρείες FinTech με την Τράπεζα και βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών. Τα Innovation και UX Labs προσφέρουν αίθουσες συνεργασίας (Collaboration Panel Rooms), αίθουσες παρατήρησης και δοκιμών του UX Lab, hot-desking για τους εργαζομένους της Eurobank, μια μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων και μεγάλους χώρους γενικής χρήσης, όπου ομάδες της Τράπεζας με μέλη με διαφορετικές εξειδικεύσεις δημιουργούν και δοκιμάζουν νέα καινοτόμα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες μέσω της διαδικασίας proof of concept και πιλοτικών MVP (ελάχιστο βιώσιμο προϊόν – minimum viable product).

      Εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων πελατών σε θέματα ESG

      Η Eurobank έχει λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους πελάτες να αφομοιώσουν την ορολογία του ESG και τον τρόπο εφαρμογής του. Ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η Enterprise Greece και η Eurobank διοργάνωσαν από κοινού τη διαδικτυακή εκδήλωση «ESG: A Growing Opportunity for Greek Businesses International Expansion», με στόχο την ενημέρωση εκπροσώπων ελληνικών εταιρειών στα εξής:

      • Μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την υιοθέτηση προτύπων ESG για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
      • Επέκταση σε νέες διεθνείς αγορές.
      • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

      Η Τράπεζα προγραμματίζει να πραγματοποιηθούν εντός του 2022 επιπλέον 4 ενημερωτικά workshops.

      Σημαντικά άρθρα και webinars

      Εισαγωγή στα κριτήρια ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προσφέρει γνώσεις για τις διαφορές μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG, καθώς και για τους λόγους που η μεταστροφή στο μοντέλο ESG θα κάνει τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και πιο βιώσιμες χρηματοοικονομικά.

      ESG: Ορισμοί και ορολογία. Εξετάζει τη διαφορά μεταξύ βιωσιμότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, τι είναι η ανθρακοποίηση και τα μικροπλαστικά και πώς η κυκλική οικονομία επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

      Παγκόσμιες προκλήσεις βιωσιμότητας. Παρουσιάζει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Εξετάζει επίσης τις πιο σημαντικές παγκόσμιες συμφωνίες του 21ου αιώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

      Πρωτοβουλίες GRI και UN Global Compact. Εξετάζει πώς οι οδηγίες του GRI (Global Reporting Initiative) και του Global Compact (Οικουμενικό Σύμφωνο) του ΟΗΕ μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην αποτελεσματική τεκμηρίωση και καταγραφή των δεδομένων που απαιτούνται ώστε οι επιχειρήσεις να στραφούν προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

      Digital Academy for Business

      H Eurobank υποστηρίζει ενεργά τις ελληνικές επιχειρήσεις στη μετάβασή τους στο μοντέλο ESG, με μια σειρά άρθρων και webinars του Digital Academy.

      Το Digital Academy for Business, ένα ψηφιακό κανάλι που δημιουργήθηκε το 2019, γεμάτο γνώσεις, πρακτικές και πληροφορίες για επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, έχει ως στόχο να ενισχύσει το ταξίδι μετασχηματισμού προς την ψηφιακή πραγματικότητα και τη βιωσιμότητα, καθώς και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Το ψηφιακό κανάλι παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε webinars, εξειδικευμένα άρθρα, μελέτες/έρευνες, βέλτιστες πρακτικές, εργαλεία και workshops προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις συνθήκες της αγοράς. Παραμένει η πρώτη και μοναδική πρωτοβουλία από ελληνική τράπεζα για τον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό των εταιρειών.

      Το Digital Academy προσφέρει διάφορες θεματικές στις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως «Βιώσιμη χρηματοδότηση ESG», «Ψηφιακό μάρκετινγκ», «Βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου», «Ικανοποίηση πελατών ηλεκτρονικού εμπορίου» και «Βέλτιστες πρακτικές για απομακρυσμένη εργασία». Το 2021 διοργάνωσε τα παρακάτω workshops:

      • 3 workshops σχετικά με τη «Βιώσιμη χρηματοδότηση ESG» που παρακολούθησαν 213 εταιρείες.
      • 4 workshops σχετικά με «Βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου» που παρακολούθησαν 199 εταιρείες.
      • 1 workshop σχετικά με την «Ικανοποίηση πελατών ηλεκτρονικού εμπορίου» που παρακολούθησαν 59 εταιρείες.

      Το σχέδιο δράσης του Digital Academy εστιάζει σε νέα θέματα, όπως «Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονικές πληρωμές», «Τουρισμός», «Υπηρεσίες Cloud» και «Τεχνητή Νοημοσύνη», ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει περισσότερα workshops για το ESG. Ένα εργαλείο ψηφιακής ωριμότητας βρίσκεται υπό κατασκευή, στοχεύοντας στη μέτρηση του ψηφιακού αποτυπώματος των ελληνικών επιχειρήσεων.

      Digital Academy for Business
      Workshops που διοργανώθηκαν το 2021 8
      Εταιρείες που παρακολούθησαν workshop το 2021 471

      Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών

      Οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο παγκοσμίως, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός και ο βαθμός πολυπλοκότητας των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται τόσο από κρατικά υποστηριζόμενους κυβερνοεγκληματίες όσο και από εγκληματίες του κυβερνοχώρου με οικονομικά κίνητρα.

      Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι ηλεκτρονικές απάτες και οι παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο εξαιτίας της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών, της εκτεταμένης χρήσης των ψηφιακών καναλιών για την πραγματοποίηση οικονομικών συναλλαγών και των προηγμένων δεξιοτήτων των κυβερνοεγκληματιών.

      Η Eurobank, οι πελάτες της και οι συνεργαζόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, δεν αποτελούν εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω, καθώς μπορεί επίσης να αποτελέσουν στόχο κυβερνοεπιθέσεων, να υποστούν διαρροή προσωπικών δεδομένων ή άλλες παραβιάσεις.

      GRI 103-2 | GRI 103-3 | GRI 418-1 | SASB FN-CB-230a.1 | ATHEX C-G6

      Κυβερνοασφάλεια

      Η κυβερνοασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Eurobank και ειδικότερα η ασφάλεια των συναλλαγών, της πληροφορίας, των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η ανθεκτικότητα των συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από τις συνεχώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες κυβερνοαπειλές.

      Στην Eurobank, η κυβερνοασφάλεια δεν αντιμετωπίζεται κατά τρόπο μεμονωμένο, αλλά ενσωματώνεται πλήρως στη στρατηγική, τη δομή και τη λειτουργία της, από τη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών έως την προστασία των προσωπικών δεδομένων, των συστημάτων ΤΠΕ και των υποδομών της. Συνολικά, η στρατηγική κυβερνοασφάλειας βασίζεται σε μια πολύπλευρη αμυντική προσέγγιση με άξονες την Πρόβλεψη, Πρόληψη, Ανίχνευση και Απόκριση.

      Η Eurobank εφαρμόζει επίσης το μοντέλο τριών γραμμών άμυνας (3LoD - 3 Lines of Defence) για να διασφαλίζει συνεχώς την ορθή διαχείριση των κινδύνων και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών άμυνας. Στη δεύτερη γραμμή άμυνας, έχει οριστεί Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριών (CISO) ο επικεφαλής της Εταιρικής Ασφάλειας Ομίλου, με άμεση γραμμή αναφοράς σε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο ο οποίος είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη Διοικητική Επιτροπή της Eurobank. Ο CISO ενημερώνει τακτικά τη Διοικητική Επιτροπή και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, ώστε να τους παρέχει την αντικειμενική διασφάλιση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων κυβερνοασφάλειας της Eurobank.

      Κατά τη διάρκεια του 2021, η Eurobank διαχειρίστηκε με επιτυχία όλες τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκε, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που σχετίζονταν με κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS) διαδικτυακών υπηρεσιών, κακόβουλο λογισμικό και κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Λόγω των υφιστάμενων μηχανισμών ασφάλειας και ελέγχου, καμία από τις κυβερνοεπιθέσεις αυτές δεν επέφερε κάποιο συμβάν ή παραβίαση της ασφάλειας, ούτε κάποια σημαντική διακοπή στις υπηρεσίες της ή ζημιά στους πελάτες της και ούτε έχει επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των εργασιών της.

      Το 2021 η Eurobank συνέχισε να επενδύει προδραστικά σε προηγμένες, αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες ασφάλειας και μηχανισμούς άμυνας, ώστε να καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες απειλές και τις εξελισσόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, να ελαχιστοποιεί τις διακοπές των υπηρεσιών της και να προστατεύει τα συστήματα και τα δεδομένα από μη εξουσιοδοτημένη ή παράνομη επεξεργασία και από τυχαία απώλεια, καταστροφή ή βλάβη.

      Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2021, η Eurobank:

      • Συνέχισε να συμμορφώνεται με τις εξελισσόμενες κανονιστικές και νομικές απαιτήσεις.
      • Συνέχισε να είναι πιστοποιημένη και να λειτουργεί βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων ISO 27001, ISO 22301 και ISO 20000. Το αντικείμενο του προτύπου ISO 27001 επεκτάθηκε προκειμένου να καλύπτει και τις λειτουργίες των υπηρεσιών cloud της Τράπεζας.
      • Διασφάλισε ότι εφαρμόζονται οι ίδιες αρχές σχεδιασμού που διέπουν το υπάρχον περιβάλλον ασφαλείας, καθώς μεταφέρει σταδιακά τις ψηφιακές της υπηρεσίες στο cloud.
      • Ενίσχυσε περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειάς της, καθώς πραγματοποίησε την μετάβαση σε ένα πιο υβριδικό μοντέλο εργασίας του προσωπικού της ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης ευπαθειών ή διαρροής δεδομένων.
      • Πέτυχε 99,994% διαθεσιμότητα των υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφορικής.
      • Εξέδωσε ένα ολοκληρωμένο σύνολο κατευθυντήριων οδηγιών κυβερνοασφάλειας.
      • Συνέχισε την έγκαιρη εγκατάσταση διορθωτικών ενημερώσεων ασφαλείας, που παρέχονται από τους προμηθευτές λογισμικού / συστημάτων, καθώς και την άμεση αποκατάσταση 0-day ή/και άλλων κρίσιμων ευπαθειών.
      • Εκτέλεσε εσωτερικές και εξωτερικές δοκιμαστικές επιθέσεις καθώς και αξιολογήσεις ευπάθειας, για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν απειλών που δύναται να την επηρεάσουν.
      • Ενίσχυσε τα προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για εργαζομένους και πελάτες σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας και τις διαδικτυακές απάτες.
      • Εκτέλεσε ασκήσεις προσομοίωσης επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ώστε να αξιολογήσει το πόσο ευάλωτο είναι το προσωπικό της σε επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής και ηλεκτρονικές απάτες.
      • Υλοποίησε σημαντικά επιπλέον βήματα για να διασφαλίσει την προστασία των δεδομένων που διαμοιράζονται με τρίτους παρόχους υπηρεσιών.
      • Ανανέωσε την ασφαλιστική της κάλυψη για να μετριάσει συγκεκριμένες πιθανές απώλειες που σχετίζονται με συμβάντα του κυβερνοχώρου.
      • Συνέχισε να συνεργάζεται, να ανταλλάσσει πληροφορίες και να διατηρεί ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τις λοιπές ελληνικές τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

      Προστασία προσωπικών δεδομένων

      Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Eurobank, όχι μόνο διότι έχει εκ του νόμου την υποχρέωση αυτή, αλλά και γιατί αναγνωρίζει ότι είναι βασικό στοιχείο ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και υπευθυνότητας, ενώ θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους συνεργάτες της.

      Στο πλαίσιο αυτό, διασφαλίζει συνεχώς ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωσή της με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 (ΓΚΠΔ), τον εφαρμοστικό νόμο 4624/2019 και λοιπές διατάξεις της σχετικής κείμενης ελληνικής και ενωσιακής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η Eurobank, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της έναντι του ΓΚΠΔ και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να παράσχει πληροφορίες στα υποκείμενα των δεδομένων (π.χ. τους πελάτες της) σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, με τρόπο συνοπτικό, διαφανή, κατανοητό και εύκολα προσβάσιμο, χρησιμοποιώντας σαφή και απλή γλώσσα.

      Η βασική πολιτική απορρήτου της Eurobank [Ενημέρωση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων της Τράπεζας Eurobank ΑΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και τη σχετική ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία] είναι μόνιμα διαθέσιμη στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της (www.eurobank.gr), και σε έντυπη μορφή στα καταστήματά της. Επιπλέον, η πολιτική απορρήτου περιλαμβάνεται στα συμβατικά και άλλα έγγραφα της Eurobank. Η εν λόγω πολιτική ενημερώνεται σύμφωνα με τις εξελίξεις της νομοθεσίας και όταν μεταβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την Τράπεζα. Περαιτέρω, η Τράπεζα εκδίδει συγκεκριμένες συμπληρωματικές πολιτικές για περιπτώσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που δεν καλύπτονται από τη βασική πολιτική απορρήτου (π.χ. εργαζόμενοι, επισκέπτες ιστοσελίδας, cookies, κάμερες κλειστού κυκλώματος κ.ά.). Με αυτές τις πολιτικές απορρήτου, η Eurobank προσπαθεί να εξηγήσει ξεκάθαρα και με διαφάνεια πώς και γιατί χρησιμοποιεί/κατέχει προσωπικά δεδομένα, πώς μπορεί να κοινοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και τις νομικές βάσεις για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Οι πελάτες και τα υποκείμενα των δεδομένων μπορούν να υποβάλλουν τους προβληματισμούς τους ταχυδρομικά ή με email στον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων της Eurobank. Τα άτομα μπορούν επίσης να ασκήσουν τα δικαιώματά τους επικοινωνώντας ταχυδρομικά ή με email με μια εξειδικευμένη ομάδα, η οποία θα προσπαθήσει να απαντήσει όσο γίνεται καλύτερα στο αίτημα εντός του χρονικού ορίου που ορίζεται από τον ΓΚΠΔ.

      Η Eurobank επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπει ο ΓΚΠΔ και σεβόμενη τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι συναφή και περιορίζονται ως προς τον σκοπό για τον οποίο υποβάλλονται σε επεξεργασία, είναι ακριβή και, όπου είναι απαραίτητο, παραμένουν επικαιροποιημένα και δεν διατηρούνται περισσότερο από το απαραίτητο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, λαμβάνονται τα κατάλληλα οργανωσιακά και τεχνικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η εμπιστευτικότητα και προστασία της επεξεργασίας. Το 2021 η Eurobank ανανέωσε την πιστοποίησή της στο διεθνές πρότυπο ασφάλειας ISO 27001, το οποίο καλύπτει και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σε cloud υποδομές.

      Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank έχει δημιουργήσει λειτουργικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, που περιλαμβάνει τις παρακάτω ενδεικτικές δράσεις για την συμμόρφωσή της με τον ΓΚΠΔ:

      • Έχει ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DPO), που δρα ανεξάρτητα και αναφέρεται απευθείας στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος διατηρεί θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διοικητική Επιτροπή της Eurobank. Ο DPO ενημερώνει τακτικά το Διοικητικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων σχετικά με τα πιο σημαντικά ζητήματα συμμόρφωσης με τον ΓΚΠΔ. Η Μονάδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που υπάγεται στον DPO, τον υποστηρίζει στην άσκηση των καθηκόντων του.
      • Διασφαλίζει ότι ο DPO συμμετέχει ενεργά στα έργα της Eurobank, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ψηφιακού μετασχηματισμού και της παροχής νέων προϊόντων και υπηρεσιών (privacy by design).
      • Τηρεί Αρχείο Δραστηριοτήτων Επεξεργασίας και διενεργεί Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου σε έργα/προϊόντα/διαδικασίες που αφορούν σε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό την ανάλυση και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την εν λόγω επεξεργασία για τα υποκείμενα των δεδομένων.
      • Έχει καταρτίσει και εκδώσει την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και άλλες σχετικές οδηγίες.
      • Έχει σχεδιάσει και τροποποιήσει τους συμβατικούς όρους που σχετίζονται με προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στους πελάτες.
      • Διασφαλίζει ότι οι κατάλληλοι όροι απορρήτου συμπεριλαμβάνονται στις συμβάσεις με τρίτους, που ενδέχεται να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που διαθέτει η Eurobank. Συγκεκριμένα, τρίτα μέρη μπορεί να ενεργούν ως υπεύθυνοι επεξεργασίας των σχετικών προσωπικών δεδομένων ή ως από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας, ενώ άλλα τρίτα μέρη μπορεί να ενεργούν ως εκτελούντες/υπεργολάβοι-εκτελούντες την επεξεργασία των σχετικών προσωπικών δεδομένων.
      • Έχει δημιουργήσει ένα επιχειρησιακό πλαίσιο για την αποτελεσματική και έγκαιρη διαχείριση αιτημάτων από πελάτες και υποκείμενα των δεδομένων για άσκηση των δικαιωμάτων τους (πρόσβαση, διόρθωση, περιορισμός, αντίρρηση, διαγραφή, φορητότητα κ.λπ.) ή ως προς την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.
      • Έχει δημιουργήσει κατάλληλες διαδικασίες για τη λήψη και διαχείριση συγκατάθεσης ως προς την επεξεργασία δεδομένων, όπου αυτή απαιτείται, καθώς και για την ανάκλησή της. Η Eurobank προωθεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες, πέραν όσων έχει ήδη λάβει ο πελάτης, μόνο αν ο πελάτης έχει παράσχει εκ των προτέρων ρητή συγκατάθεση. Οι σχετικές νομικές διατάξεις περί ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας λαμβάνονται υπόψη εξίσου όσον αφορά τις προωθητικές ενέργειες της Eurobank.
      • Στην περίπτωση της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, η Eurobank, ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων, ειδοποιεί την εποπτική αρχή, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και (όταν είναι εφικτό) εντός 72 ωρών μετά τη σχετική ενημέρωση, εκτός κι αν η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε απειλή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των φυσικών προσώπων. Για την αξιολόγηση και διαχείριση τυχόν συμβάντων, έχει δημιουργηθεί μια Ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων, που περιλαμβάνει τη Μονάδα στην οποία έλαβε χώρα το συμβάν, τη Μονάδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και άλλες κατάλληλες και αρμόδιες μονάδες της Eurobank.
      • Διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται σχετικά με ζητήματα του ΓΚΠΔ, παρέχοντας κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργασίες επεξεργασίας.
      • Έχει θεσπίσει μέτρα για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων απορρήτου των δεδομένων. Περαιτέρω, η Τράπεζα διεξάγει τακτικές αξιολογήσεις κινδύνων απορρήτου ή ελέγχους στις τεχνολογίες και τις διαδικασίες που επηρεάζουν τα δεδομένα χρηστών.

      Κατά τη διάρκεια του 2021, δεν απαιτήθηκε η Τράπεζα να γνωστοποιήσει κανένα περιστατικό παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης δεν υπήρξαν τεκμηριωμένες καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και απώλειες/διαρροές προσωπικών δεδομένων πελατών.

      Την ίδια περίοδο, η Τράπεζα έλαβε 512 αιτήματα πελατών τα οποία διαχειρίστηκε εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται από τον ΓΚΠΔ. Η πλειονότητα αυτών των αιτημάτων σχετιζόταν με την άσκηση του δικαιώματος αντίρρησης στη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων σε εταιρείες εξυπηρέτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενημέρωσης οφειλετών ή στο πλαίσιο τιτλοποίησης χρεών.

      Υπεύθυνη ενημέρωση και προστασία πελατών

      Η Eurobank, στο πλαίσιο της υπεύθυνης ενημέρωσης πελατών, δίνει έμφαση στην παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης σε κάθε πελάτη/συναλλασσόμενο, με στόχο τη διαφάνεια στην επικοινωνία των προϊόντων και υπηρεσιών της.

      Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτύξει τμήματα υποστήριξης πελατών, καθώς και φυσικά και ψηφιακά δίκτυα εξυπηρέτησης. Η Τράπεζα έχει δημιουργήσει για τους πελάτες της ενημερωτικές, απλές και κατανοητές διαδικασίες και έντυπα για την παροχή ακριβούς και σαφούς ενημέρωσης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

      Επίσης, για τη διασφάλιση της ορθής διαφημιστικής προβολής, η Eurobank εφαρμόζει μηχανισμούς και διαδικασίες προκειμένου να προωθεί και να επικοινωνεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με διαφάνεια και ειλικρίνεια.

      H σχέση και η συνεργασία της Eurobank με τους πελάτες της αποτελεί πρωταρχικό στρατηγικό στόχο. Μέσω της Πολιτικής Διαχείρισης Παραπόνων και των σχετικών - πιστοποιημένων κατά ISO - διαδικασιών, η Τράπεζα διαχειρίζεται τα παράπονα των πελατών της με κατανόηση, ενώ η απόδοση μετριέται με βάση ακριβείς ποιοτικούς δείκτες. Η Eurobank διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες της, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί, επικαιροποιεί και βελτιώνει υπάρχοντα κανάλια επικοινωνίας, πρωτοβουλίες, πολιτικές και διαδικασίες.

      GRI 103-2 | GRI 103-3 | GRI 417-2 | GRI 417-3 | ATHEX SS-S7

      Υπεύθυνη ενημέρωση πελατών

      Η Eurobank, στο πλαίσιο της υπεύθυνης ενημέρωσης πελατών, δίνει έμφαση στην παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης σε κάθε πελάτη/συναλλασσόμενο με στόχο τη διαφάνεια στην επικοινωνία των προϊόντων και υπηρεσιών της. Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτύξει τμήματα υποστήριξης πελατών, καθώς και φυσικά και ψηφιακά δίκτυα εξυπηρέτησης. Παράλληλα έχει δημιουργήσει απλές και κατανοητές διαδικασίες και έντυπα για την παροχή κατάλληλης και σαφούς ενημέρωσης για το σύνολο των προσφερόμενων προϊόντων/υπηρεσιών. Η Τράπεζα εφαρμόζει το κανονιστικό πλαίσιο και τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας και έχει θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου.

      Ο πελάτης, πριν την έναρξη της συναλλακτικής του σχέσης με την Τράπεζα, αλλά και όταν αιτείται την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ή προϊόντος, ενημερώνεται αρχικά μέσω των Γενικών Όρων Συναλλαγών (ΓΟΣ) και των Όρων Παροχής Υπηρεσιών Πληρωμών. Στη συνέχεια ενημερώνεται αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που επιλέγει μέσω των ειδικών προσυμβατικών εντύπων, καθώς και μέσω των καναλιών επικοινωνίας που θα επιλέξει, είτε από οποιοδήποτε κατάστημα του δικτύου της Τράπεζας είτε μέσω της διαδικτυακής σελίδας της Τράπεζας www.eurobank.gr ή του e-Banking.

      Οι πληροφορίες, οι οποίες αρχικά γνωστοποιούνται στον πελάτη αναφορικά με τις συναλλακτικές σχέσεις του με την Τράπεζα, είναι η γενική και ενιαία ισχύς των ΓΟΣ και των Όρων Παροχής Υπηρεσιών Πληρωμών, η ενημέρωση για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, οι πιθανοί αποδέκτες της επεξεργασίας αυτής, καθώς και τα δικαιώματά του όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων. Επίσης ο πελάτης ενημερώνεται για την τιμολόγηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω του Τιμολογίου Τραπεζικών Εργασιών της Τράπεζας, καθώς και για την προστασία των καταθέσεων και των επενδύσεών του από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

      Ο πελάτης ο οποίος εκδηλώνει ενδιαφέρον για λήψη δανειακού προϊόντος, ενημερώνεται γραπτώς για τα βασικά χαρακτηριστικά του δανείου, πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, μέσω της τυποποιημένης προσυμβατικής ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων, λαμβάνει εξατομικευμένες πληροφορίες για τον σκοπό της πίστωσης, την πιθανή διάρκεια του δανείου, το είδος του επιτοκίου και τον τρόπο υπολογισμού του, το νόμισμα, την περιοδικότητα καταβολής δόσεων και τις μορφές εξασφάλισης του δανείου. Επίσης μετά τη σύναψη της χορηγητικής σύμβασης, ο πελάτης ενημερώνεται σε τακτική βάση μέσω της περιοδικής ενημέρωσης που του παρέχεται αλλά και κατόπιν σχετικού αιτήματός του. Αντίστοιχη είναι και η ενημέρωση που παρέχεται στον πελάτη προσυμβατικά, συμβατικά και σε περιοδική βάση για τα επενδυτικά προϊόντα από ειδικά πιστοποιημένα, για τον σκοπό αυτό, στελέχη της Τράπεζας.

      Ως προς τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους, η Τράπεζα προτείνει λύσεις ρύθμισης δανείων, όπως είναι μεταξύ άλλων η μείωση της μηνιαίας δόσης, η δυνατότητα τοκοπληρωμής, η παράταση διάρκειας δανείου, η μείωση επιτοκίου και η διαγραφή τόκων. Για τις οφειλές σε καθυστέρηση ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Δανείων του Ν.4224/2013 μέσω του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας. Η σχετική διαδικασία είναι αναρτημένη στη διαδικτυακή σελίδα της Τράπεζας www.eurobank.gr.

      Κάθε πελάτης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει, όποτε το επιθυμεί, επιπλέον ενημέρωση για τη συναλλακτική του σχέση με την Τράπεζα, από οποιοδήποτε κατάστημα του Δικτύου της, από τη διαδικτυακή της σελίδα, μέσω του e-Banking, καθώς και μέσω του EuroPhone Banking (2109555000). Πρωταρχικός σκοπός της Τράπεζας είναι η συνεχής, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πελατών της.

      Διαχείριση Παραπόνων

      Η Τράπεζα προσεγγίζει τους πελάτες με ενσυναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό στο πρόβλημά τους, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για τη φιλική διευθέτηση του θέματος.

      Για την επίτευξη των στόχων και την καλύτερη και αμεσότερη ανταπόκριση στα παράπονα των πελατών, αναθεωρήθηκε η Πολιτική Διαχείρισης Παραπόνων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ΠΕΕ157/2019 της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι διαδικασίες και διεργασίες παραπόνων σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα (ISO 9001 και 10002).

      Η Πολιτική είναι αναρτημένη στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση των πελατών σχετικά με τον τρόπο υποβολής παραπόνων, τον τρόπο διαχείρισης, τους χρόνους ανταπόκρισης, τον τρόπο επανεξέτασης καθώς και οποιαδήποτε επιπλέον χρήσιμη πληροφόρηση.

      Η μέτρηση της απόδοσης των ενεργειών που πραγματοποιούνται γίνεται μέσω Ποιοτικών Δεικτών που έχει ορίσει η Τράπεζα και αφορούν σε όλο το εύρος των εργασιών ως προς τη διαχείριση των παραπόνων, ενώ παράλληλα εξάγονται στατιστικά στοιχεία τα οποία αποτυπώνονται σε αναφορές μέσω των οποίων ενημερώνονται οι μονάδες αλλά και η Διοίκηση της Τράπεζας.

      Η δέσμευση στην εξυπηρέτηση του πελάτη και το ειλικρινές ενδιαφέρον της Eurobank αποτυπώνονται σε κάθε στάδιο της διαχείρισης ενός παραπόνου, καθώς παρέχεται στους πελάτες συνεχής ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσής τους. Παράλληλα, η επικοινωνία διατηρείται και μετά την επίλυση της υπόθεσης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πελάτης έμεινε ικανοποιημένος αλλά και για ενδεχόμενα σχόλια ή επισημάνσεις.

      Κάθε πληροφορία αξιοποιείται για τον εντοπισμό και την ανάδειξη των αιτιών που προκαλούν τη δυσαρέσκεια των πελατών και προτείνονται βελτιωτικές ενέργειες με γνώμονα πάντα την παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης και την πρόληψη προβλημάτων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του έργου του Τομέα Customer Excellence. Με γνώμονα τη σημασία της διαχείρισης των παραπόνων, η εποπτεία των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται σε τακτική βάση από τη Διοικητική Επιτροπή της Τράπεζας καθώς και από επιτροπή σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.

      Το 2021 η Τράπεζα διαχειρίστηκε 19.824 νέες υποθέσεις πελατών (από τις οποίες επιλύθηκαν οι 19.338) με κατανόηση, αμεροληψία και ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση δίκαιης λύσης, αξιοποιώντας τα στοιχεία που αντλήθηκαν για τη βελτίωση υπηρεσιών και διαδικασιών. Το ποσοστό των παραπόνων που επιλύθηκε εντός 2 εργάσιμων ημερών έφτασε το 40%, ενώ ο μέσος χρόνος επίλυσης ήταν 10 ημερολογιακές ημέρες. Ταυτόχρονα, ο βαθμός ικανοποίησης πελατών το 2021 έφτασε το 47%.

      2021 Υποθέσεις πελατών
      Αριθμός 19.824
      Αριθμός επιλυμένων υποθέσεων 19.338
      Συνολικός βαθμός επίλυσης 97,5%

      Customer Excellence – Βελτίωση Εμπειρίας Πελάτη

      Η εδραίωση μιας ενιαίας κουλτούρας άριστης εξυπηρέτησης των πελατών, και η συνεχής ενδυνάμωση της δέσμευσης προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Τράπεζας. H ενδυνάμωση της σχέσης και της συνεργασίας της Εurobank με τους πελάτες της αποτελεί σημαντική πρόκληση και πρωταρχικό στρατηγικό στόχο. Για το λόγο αυτό συστήθηκε, το Customer Excellence προσβλέποντας στην άριστη εξυπηρέτηση των πελατών σε κάθε σημείο επαφής τους με την Τράπεζα και στη διασφάλιση σχέσης εμπιστοσύνης.

      Την αποτελεσματικότητα των δράσεων και ενεργειών έρχεται να ενισχύσει η Επιτροπή Retail Customer Excellence, στην οποία συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, με σκοπό να λαμβάνονται αποφάσεις που θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στα θέματα ποιότητας και εξυπηρέτησης πελατών.

      Επιπλέον, η Eurobank αξιοποιεί πλήρως τα δεδομένα εμπειρίας πελάτη (Voice of Customer) από όλες τις διαθέσιμες πηγές, εσωτερικές και εξωτερικές, όπως παράπονα, έρευνες κ.λπ., προσθέτοντας συνεχώς νέους πόρους με την καθιέρωση νέων ερευνών VoC σε διάφορα σημεία επαφής (καταστήματα, e-Banking, Eurobank Mobile App, v-Banking, ATM, EuroPhone Banking) και για σημαντικά προϊόντα. Τα στοιχεία αυτά αναλύονται και αξιολογούνται για τον εντοπισμό περιοχών που χρήζουν βελτίωσης καθώς και για τη λήψη διορθωτικών και προληπτικών ενεργειών, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχει η Τράπεζα να ανταποκρίνονται πλήρως στις επιθυμίες και προσδοκίες των πελατών της. Επιπλέον, για την καλύτερη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, έχουν οριστεί ποιοτικοί δείκτες που παρακολουθούνται σε συνεχή βάση.

      Παράλληλα, υπάρχει διαρκής μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται η πελατοκεντρική κουλτούρα στα στελέχη της Τράπεζας, μέσα από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτοβουλίες διάχυσης γνώσης και καλών πρακτικών, ενέργειες αναγνώρισης της εξαιρετικής επίδοσης, αλλά και με συχνές επισκέψεις στελεχών της Διεύθυνσης Βελτίωσης Εμπειρίας Πελάτη στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης.

      Το 2021 μέσω τακτικών μετρήσεων συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 153 χιλ. αξιολογήσεις πελατών ως προς το επίπεδο της τραπεζικής τους εμπειρίας. Αναλύθηκαν 61 χιλ. σχόλια που βοήθησαν σε βελτιώσεις υφιστάμενων υπηρεσιών ή/και τον σχεδιασμό νέων, ενώ η Διεύθυνση Βελτίωσης Εμπειρίας πελάτη ανταποκρίθηκε εγγράφως σε όλους τους πελάτες που απάντησαν σε μετρήσεις NPS για να τους ευχαριστήσει και να τους διαβεβαιώσει ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η αξιολόγησή τους. Τέλος, η Τράπεζα επικοινώνησε προσωπικά με 720 πελάτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ενέργειες που επρόκειτο να λάβει σχετικά με το θέμα που τους απασχολούσε.

      Τα οφέλη από την οργανωμένη προσπάθεια της Διεύθυνσης Βελτίωσης Εμπειρίας Πελάτη να επιτυγχάνεται εξαιρετική επίδοση στην εξυπηρέτηση αποτυπώνονται στον Δείκτη NPS. Σημειώνεται ότι το 2021, ο δείκτης στο δίκτυο καταστημάτων αυξήθηκε κατά 18 μονάδες σε σχέση με το 2020.

      2020 2021
      Αξιολογήσεις πελατών 116.000 153.000
      Σχόλια που αναλύθηκαν 70.000

      61.000

      Επικοινωνία με πελάτες 250 720

       

      Υπεύθυνο Μάρκετινγκ και Επικοινωνία

      Προσανατολισμένη στην ανθρωποκεντρικότητα, η Eurobank σχεδιάζει προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών της. Με στόχο τη βελτιστοποίηση των επικοινωνιακών μηνυμάτων των ενεργειών αυτών, η Τράπεζα διεξάγει συστηματικά έρευνες αγοράς στα επιμέρους κοινά του πελατολογίου της, εστιάζοντας τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά στοιχεία που αναδεικνύουν τις τάσεις και τις προσδοκίες των πελατών της. Με τη χρήση αποτελεσματικών εργαλείων Customer Relationship Management, έχει τη δυνατότητα να προτείνει και να προσφέρει σε κάθε έναν πελάτη ξεχωριστά το προϊόν ή την υπηρεσία που έχει πραγματικά ανάγκη.

      Παράλληλα, μέσω των ειδικών εργαλείων προσωποποιημένης επικοινωνίας, δίνεται η ευκαιρία στον πελάτη να ενημερώνεται άμεσα και έγκαιρα για τις καινούριες προσφορές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που επιλέγει. Η στοχευμένη προϊοντική επικοινωνία σε ειδικά κοινά πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο κάθε πελάτης (αν είναι νέος πελάτης ή αν έχει καταθέσει παράπονο για συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία) και ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε στάδιο. Επιπλέον, η επικοινωνία δεν πραγματοποιείται αποκλειστικά για τον σκοπό της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά στοχεύει επίσης στην επιβράβευση της σχέσης με τον πελάτη καθώς και στη βελτίωση των customer journeys για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, παρέχοντας επαρκείς πληροφορίες σε κάθε βήμα της αγοραστικής διαδικασίας και ζητώντας τα σχόλια του πελάτη στα περισσότερα σημεία επαφής μαζί του, κατά τη χρήση και την απόκτηση των προϊόντων. Για τη στοχευμένη επικοινωνία με τους πελάτες της (μέσω email, μηνυμάτων sms, μηνυμάτων στο e-Banking, μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής Viber, τηλεφωνικών κλήσεων κ.λπ.) η Τράπεζα συμμορφώνεται πλήρως με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 και τη λοιπή σχετική νομοθεσία (Ν. 4624/2019, Ν.3471/2006 κ.λπ.), σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια και τις μεθόδους ενημέρωσης που χρησιμοποιεί.

      Το 2021, η βασική προτεραιότητα της Τράπεζας ήταν να προσφέρει στους πελάτες της μια εμπειρία phygital, συνδυάζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελάτων στις καθημερινές συναλλαγές και τα τραπεζικά προϊόντα ευρείας χρήσης με την εξειδίκευση των υπευθύνων σχέσεων και στελεχών (μέσω πιο εξατομικευμένων καναλιών, όπως κατάστημα, v-Banking, EuroPhone Banking), προσφέροντας πληροφορίες και συμβουλές σε πιο περίπλοκα ζητήματα. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 στοχευμένες ενέργειες επικοινωνίας, οι οποίες εστίασαν στο πελατολόγιο του Personal Banking, του Business Banking και του Individual Banking, καθώς και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες στρατηγικής σημασίας για την Τράπεζα. Οι καμπάνιες αναπτύχθηκαν σε πολλά κανάλια επικοινωνίας της Τράπεζας (ψηφιακά και φυσικά). Ταυτόχρονα, έλαβε χώρα μια τεράστια προσπάθεια για τη διατήρηση της συνεχούς επαφής με τους πελάτες της Τράπεζας, είτε μέσω διαδικτύου είτε με υβριδικά μέσα, και ως αποτέλεσμα διοργανώθηκαν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, όπως εκδηλώσεις προς πελάτες Business and Personal Banking, παρέχοντας υποστήριξη σε ζητήματα Διαχείρισης Περιουσίας (Asset Management), Εταιρικής Τραπεζικής (Corporate Banking) και Επενδυτικής Τραπεζικής (Investment Banking).

      Για τη διασφάλιση της ορθής διαφημιστικής προβολής, η Eurobank εφαρμόζει τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες του σχετικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να προωθεί και να επικοινωνεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με διαφάνεια και ειλικρίνεια. Κάθε νέα επικοινωνιακή δράση σχεδιάζεται μέσα σε ένα οργανωμένο και διαφανές πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει συστηματικές διαδικασίες και αρμοδιότητες για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η υλοποίηση κάθε διαφημιστικής/προωθητικής ενέργειας πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής έγκρισης από τις αρμόδιες μονάδες της Τράπεζας, σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές και νομικές απαιτήσεις, ενώ το εκάστοτε περιεχόμενο του υλικού επικοινωνίας ελέγχεται αρμοδίως και διασφαλίζεται ότι δεν αντιβαίνει σε κανονισμούς και νομικές διατάξεις.

      Το 2021 δεν σημειώθηκε κανένα σημαντικό συμβάν μη συμμόρφωσης με κανονισμούς και προαιρετικούς κώδικες που αφορούν την πληροφόρηση και σήμανση προϊόντων και υπηρεσιών και, ως εκ τούτου, δεν επιβλήθηκε στην Τράπεζα κανένα σημαντικό πρόστιμο. Η Τράπεζα συμμορφώνεται με το εκάστοτε ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, δεν σημειώθηκε κανένα συμβάν μη συμμόρφωσης με κανονισμούς και προαιρετικούς κώδικες που αφορά την μάρκετινγκ επικοινωνία και, ως εκ τούτου, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα κατά την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της λαμβάνει υπόψη της, εκτός από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους κώδικες που αφορούν την επικοινωνία, το μάρκετινγκ και τις διαφημιστικές προβολές, ενώ επίσης έχει θεσπίσει και μηχανισμούς ελέγχου και δικλίδες ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

      Ερευνητικά Έργα

      Το 2021, η Eurobank, μέσω ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών, πραγματοποίησε την τακτική μέτρηση παρακολούθησης (tracking study) βασικών δεικτών και εικόνας της μάρκας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο ευρύ κοινό και στις ΜΜΕ. Η εικόνα της Τράπεζας εμφανίστηκε βελτιωμένη σε θέματα γρήγορης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης, καινοτομίας, ευελιξίας για την κάλυψη αναγκών των πελατών, πελατοκεντρικότητας, υποστήριξης των πελατών, ολοκληρωμένης και δυναμικής παρουσίας στον ψηφιακό κόσμο, τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στα ειδικά κοινά. Η τράπεζα υλοποίησε επίσης μια σειρά από ad hoc ερευνητικά έργα.

      Με γνώμονα όλες τις νέες ανάγκες και όλες τις αλλαγές που εισήγαγε η Τράπεζα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της για την κάλυψη αναγκών των πελατών λόγω της πανδημίας, η έμφαση δόθηκε στη διερεύνηση τρόπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Επιπλέον, η έρευνα αγοράς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία ανανέωσης της εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας, τόσο για το επικοινωνιακό υλικό όσο και για το μοντέλο εξυπηρέτησης και τη λειτουργικότητα των ανακαινισμένων καταστημάτων.

      Το 2021 υλοποιήθηκαν εσωτερικές έρευνες για την παρακολούθηση της ικανοποίησης πελατών, τη διερεύνηση των εξελισσόμενων αναγκών τους και την αξιολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών της Τράπεζας, καθώς και νέων πρακτικών εξυπηρέτησης των πελατών. Σχεδιάστηκαν τυποποιημένα ερωτηματολόγια σε όλα τα κανάλια και με συγκεκριμένους δείκτες μετρήσεις για την τακτική καταγραφή της άποψης των πελατών. Η πληροφόρηση που λαμβάνει η Τράπεζα από τους πελάτες, τόσο από την παρακολούθηση των δεικτών, όσο και από τα σχόλια των πελατών, λαμβάνεται υπόψη για τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών της Τράπεζας, σύμφωνα με τη στρατηγική και τους επιχειρηματικούς στόχους της.

      Ανθρώπινο δυναμικό

      Η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει όχι μόνο το οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο, αλλά και τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό κλάδο. Το 2021 συνέχισαν να αναδύονται πρωτοφανείς προκλήσεις. Καθώς ανακαλύπτουμε νέες συνήθειες και τρόπους λειτουργίας, συνεχίζουμε τον μετασχηματισμό προς την ψηφιακή εποχή, επενδύοντας στους εργαζομένους μας. Προσαρμόσαμε με επιτυχία τεχνικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως το υβριδικό μοντέλο εργασίας και άλλες ψηφιακές λύσεις. Επενδύσαμε στην αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling), αλλά και στην εκμάθηση νέων (reskilling), ενθαρρύνοντας τους εργαζομένους μας να αναπτύξουν ικανότητες που θα διευρύνουν τις επαγγελματικές τους ευκαιρίες καθώς και τις δυνατότητες εξέλιξης. Καθώς επιταχύνουμε εν μέσω υβριδικής εργασίας, υλοποιούμε την αξιολόγηση της απόδοσης σε ψηφιακό περιβάλλον. Η προώθηση του ανοικτού διαλόγου και η εισαγωγή της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης ενδυναμώνουν την κουλτούρα του οργανισμού και θεμελιώνουν ένα περιβάλλον που ενισχύει την εμπιστοσύνη, την ενότητα, την ενσυναίσθηση και τη δέσμευση.

      GRI 102-8 | GRI 102-41 | GRI 103-2 | GRI 103-3 | GRI 401-1 | GRI 401-2 | GRI 403-1 | GRI 403-2 | GRI 403-4 | GRI 403-6 | GRI 403-8 |GRI 404-1 | GRI 404-2 | GRI 404-3 | GRI 405-1 | ATHEX C-S2 | ATHEX C-S3 | ATHEX C-S4 |ATHEX C-S5 | ATHEX C-S7

      Δράσεις και στοιχεία για το 2021

      Τα κύρια επιτεύγματα και οι δράσεις μας για το 2021 ήταν:

      • Η Eurobank εξακολούθησε να λαμβάνει κάθε άμεσο και επιβεβλημένο μέτρο για την προστασία των εργαζομένων της έναντι της νόσου COVID-19, τηρώντας απόλυτα τις οδηγίες των κρατικών αρχών, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τα εσωτερικά μέτρα προστασίας μέσα, από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πρόσθετων δράσεων και πρωτοβουλιών.
      • Η Eurobank αξιοποίησε την αναπτυσσόμενη εξειδίκευσή της και την εξοικείωση των εργαζομένων της με την εργασία από απόσταση, εξαιτίας της νόσου COVID-19 και εγκαινίασε τον πρώτο εργασιακό χώρο αποκλειστικά για hot-desking στο κτίριο Piraeus Port Plaza.
      • Στηρίζοντας έμπρακτα την ενδυνάμωση των γυναικών, η Eurobank υλοποίησε το πρώτο πρόγραμμα Leadership Acceleration, Women In Banking (WiB). Με αυτήν την πρωτοβουλία, η Eurobank επενδύει στη δημιουργία και προώθηση μιας αποτελεσματικής εταιρικής κουλτούρας συμπερίληψης και ενδυνάμωσης, που στηρίζει τις γυναίκες ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να σπάσουν τη γυάλινη οροφή στο σύγχρονο, απαιτητικό εταιρικό περιβάλλον.
      • Η Eurobank συμπεριλήφθηκε στον δείκτη ισότητας των φύλων Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022. Ο δείκτης Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022 περιλαμβάνει 418 εταιρείες από όλον τον κόσμο, 5 εκ των οποίων είναι ελληνικές. Η Eurobank καταγράφει υψηλό ποσοστό γυναικείας απασχόλησης και η παρουσία της στον δείκτη Bloomberg GEI 2022 αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης του Ομίλου να στηρίξει τη σταδιοδρομία των γυναικών εργαζομένων και της εστίασής του στην εφαρμογή κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική διακυβέρνηση) σε ολόκληρη την οργανωτική δομή του.
      • Συνεχίζοντας να επενδύει στην ανάπτυξη των ανθρώπων της, η Eurobank αναβάθμισε το 360ο Feedback, καθώς και τα Πλάνα Ανάπτυξης και Βελτίωσης, ενσωματώνοντάς τα στην ψηφιακή πλατφόρμα SAP SuccessFactors. Έτσι, δημιούργησε ένα One-stop shop για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, που προσφέρει ακόμη πιο φιλική προς τον χρήστη εμπειρία και προσβασιμότητα 24 ώρες το 24ωρο.
      • Το 2021 αποτέλεσε ορόσημο όσον αφορά τη μάθηση στην Eurobank. Οι εργαζόμενοι της Eurobank σχεδόν διπλασίασαν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα το 2020, αφιερώνοντας 535.074 ώρες σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Eurobank δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Digital Accelerator που εστιάζει στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και το AML Digital Learning σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διεθνούς Συμμόρφωσης (International Compliance Association - ICA), στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος και την κρίση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζοντας πλέον τη νέα κανονικότητα μετά την COVID-19 και τη μετάβαση σε ένα υβριδικό περιβάλλον εργασίας, η Eurobank σχεδίασε ένα πρόγραμμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το Remote Work Bootcamp για Διευθυντές. Πρόκειται για μια σύγχρονη και εξειδικευμένη εκπαιδευτική εμπειρία που βοήθησε τους διευθυντές να αποκτήσουν τις σωστές δεξιότητες ώστε να ηγηθούν και να στηρίξουν αποτελεσματικά τις ομάδες τους στην phygital εποχή.

      Οι εργαζόμενοι του Ομίλου αποτελούν το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την επιτυχία και την εξέλιξή του. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, απασχολούνταν στον Όμιλο 11.935 εργαζόμενοι (Δεκέμβριος 2020: 11.501), 5.275 εκ των οποίων (Δεκέμβριος 2020: 4.737) εργάζονταν στο εξωτερικό.

       

      Γεωγραφική κατανομή εργαζομένων – Ελλάδα
        Φύλο Σύνολο
       Άνδρες Γυναίκες
      Αττική 2.133 2.721 4.854
      Θεσσαλονίκη 226 309 535
      Υπόλοιπη Ελλάδα 470 801 1.271
      Σύνολο 2.829 3.831 6.660

       

      Κατανομή εργαζομένων βάσει απασχόλησης – Ελλάδα
        Φύλο Σύνολο
       Άνδρες Γυναίκες
      Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου 2.774 3.790 6.564
       Αττική 2.080 2.681 4.761
      Θεσσαλονίκη 226 309 535
      Υπόλοιπη Ελλάδα 468 800 1.268
      Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου 55 41 96
       Αττική  53 40 93
       Θεσσαλονίκη 2 1
      Υπόλοιπη Ελλάδα  0 0 0
      Σύνολο 2.829 3.831 6.660

       

      Κατανομή εργαζομένων βάσει απασχόλησης – Εξωτερικό
        Φύλο Σύνολο
       Άνδρες Γυναίκες
      Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου 1.399 3.828 5.227
      Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου 15 33 48
      Σύνολο 1.414 3.861 5.275

       

      Κατανομή εργαζομένων βάσει απασχόλησης – Όμιλος
        Φύλο Σύνολο
       Άνδρες Γυναίκες
      Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου 4.173 7.618 11.791
      Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου 70 74 144
      Σύνολο 4.243 7.692 11.935

      Διαφορετικότητα και συμπερίληψη

      Η Eurobank εφαρμόζει υψηλά πρότυπα επαγγελματισμού και πολιτικές κατά των διακρίσεων και του αποκλεισμού, με στόχο ένα περιβάλλον εργασίας ανοιχτό προς όλους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ατομικά δικαιώματα. Καλλιεργεί μια κουλτούρα συμπερίληψης, ενισχύει τις πρακτικές και πολιτικές που στηρίζουν την επιχειρηματική ηθική και τη στρατηγική ESG και ενδυναμώνουν τη δέσμευση στην κοινωνική υπευθυνότητα. Λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο, καθώς έχει την πεποίθηση ότι η ενθάρρυνση της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα, που υποστηρίζεται από ένα μοντέλο ηγεσίας χωρίς αποκλεισμούς, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, προσφέρουν σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη.

      Η διαφορετικότητα εντός του οργανισμού συμβάλλει στη διεύρυνση εμπειριών, γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών, περιορίζει το φαινόμενο του groupthink και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ανεξάρτητες απόψεις και εποικοδομητική κριτική κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιτρέπει επίσης στην Τράπεζα να προσελκύσει και να διακρατήσει τα καλύτερα ταλέντα, να ενθαρρύνει την καινοτομία μέσω των πολύτιμων και ποικίλων εμπειριών τους και να έρθει πιο κοντά σε μία κοινωνία ποικιλόμορφη που συνεχώς μεταβάλλεται. Η Eurobank πιστεύει στις ίσες ευκαιρίες και έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ισότητας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, αναπηρίας, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτισμικού υπόβαθρου.

      Η Eurobank προωθεί ενεργά τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους εργαζομένους ώστε να συμμετέχουν πλήρως στις επιχειρηματικές της επιτυχίες, και προσφέρει αντικειμενική και δίκαιη πρόσβαση σε θέσεις ανώτερων στελεχών, ισότητα στα μισθολογικά κριτήρια και αξιοκρατία κατά την αξιολόγηση και τις επιβραβεύσεις. Προσπαθεί να διασφαλίσει ότι όλες οι αποφάσεις σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη, τις προαγωγές και οποιαδήποτε πρόοδο των εργαζομένων βασίζονται στις επιδόσεις και τις αποδεδειγμένες δυνατότητές τους.

      Η δέσμευσή της στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της και αποτυπώνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της. Η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη χαίρουν ιδιαίτερης στήριξης μέσα στον οργανισμό και οι πρωτοβουλίες εφαρμόζονται - μεταξύ άλλων - στις πρακτικές και τις πολιτικές της για την κινητικότητα, την πρόσληψη και την επιλογή, τις αμοιβές και τις παροχές, την επαγγελματική ανάπτυξη και κατάρτιση, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις.

      Σε επίπεδο Ομίλου, ο μέσος εργαζόμενος είναι κάτω των 45 ετών, ενώ οι γυναίκες εργαζόμενες αντιπροσωπεύουν το 64% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού.

      Γυναίκες εργαζόμενες (% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού)
      2020 2021
      64% 64%
      Κατανομή εργαζομένων βάσει φύλου
      Γυναίκες Άνδρες  Σύνολο
      64% 36% 100%
      Κατανομή εργαζομένων βάσει ηλικίας
      Έτος <25 26-40 41-50 51+ Σύνολο
      2021 2% 28%  49% 21% 100%
      2020 2% 31% 48% 19% 100%

      Η Eurobank στηρίζει κάθε φάση της οικογενειακής ζωής, προσφέροντας μια ευρεία σειρά παροχών και πρωτοβουλιών που ενδυναμώνουν τους εργαζομένους της και όλες τις σύγχρονες μορφές οικογένειας. Υποστηρίζει τους γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης και είναι περήφανη για το μοναδικό εύρος παροχών που απολαμβάνει το ανθρώπινο δυναμικό της, ενώ προσφέρει ένα εξαιρετικό πλαίσιο εντός του οποίου κάθε μέλος του προσωπικού μπορεί να επιδιώξει την ανάπτυξη, ανεξάρτητα από την προσωπική ή οικογενειακή του κατάσταση.

      Επιπλέον, καταδικάζει την άνιση μεταχείριση και αντιμετωπίζει με αυστηρότητα κάθε είδους παρενόχληση, εκφοβισμό και ακραία συμπεριφορά. Διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το φύλο, τη μητρότητα, το χρώμα, τη θρησκεία, την υγεία, τη σεξουαλική προτίμηση κ.λπ. δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Eurobank. Ο Όμιλος έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής, που ισχύει για ολόκληρο το προσωπικό και απαγορεύει κάθε μορφής διάκριση, άμεση ή έμμεση. Αποτυπώνεται επίσης στα συμβατικά έγγραφα που υπογράφονται κατά την έναρξη συνεργασιών με τρίτους.

      Η συμμετοχή της Eurobank στον δείκτη Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022 επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση της Τράπεζας να στηρίζει την υπεύθυνη ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις, καθώς και τη δέσμευσή της στα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική διακυβέρνηση) σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Η Eurobank είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που βρίσκεται ανάμεσα στις 418 εταιρείες παγκοσμίως και ανάμεσα στις 5 ελληνικές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index 2022.

      Πρωτοβουλίες για τη Διαφορετικότητα

      Η Eurobank επενδύει στη δημιουργία και καλλιέργεια μιας αποτελεσματικής εταιρικής κουλτούρας συμπερίληψης και ενδυνάμωσης. Γι’ αυτό, το 2021 παρουσίασε το πρόγραμμα Women In Banking (WiB) – Leadership Acceleration programme, ένα πρόγραμμα που αφορά σε μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ουσίας για τη γυναικεία ενδυνάμωση, η οποία προσφέρει σε ταλαντούχες γυναίκες του οργανισμού mentoring, στοχευμένα webinars και εξειδικευμένες μαθησιακές δράσεις που τις βοηθούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της καριέρας τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη του κ. Σταύρου Ιωάννου, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, COO Ομίλου & Διεθνείς Δραστηριότητες.

      Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα παροχής ισότιμης πρόσβασης στις γυναίκες όσον αφορά καίριους ρόλους και θέσεις ανώτερης διοίκησης στον Όμιλο. Παράλληλα, επιτρέπει στις γυναίκες να «ξεκλειδώσουν» τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν σύγχρονες ηγετικές δεξιότητες και να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις από γυναίκες με επιτυχημένη σταδιοδρομία εντός του οργανισμού. Το πρόγραμμα WiB έχει στόχο να προσφέρει στις ταλαντούχες γυναίκες καθοδήγηση προκειμένου να υπερβούν εμπόδια ή αντιλήψεις που περιορίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη, καθώς και πολύτιμες συμβουλές για να διαμορφώσουν μια δυναμική ηγετική ταυτότητα που θα δώσει ώθηση στη σταδιοδρομία τους.

      Προσέλκυση και διακράτηση

      Για το 2021 οι προσλήψεις σε επίπεδο Ομίλου κάλυψαν κυρίως ανάγκες θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού (81% θυγατρικές εξωτερικού, 19% Ελλάδα). Δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση και την επιλογή ταλαντούχου και υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, η Τράπεζα προχώρησε συνολικά σε προσλήψεις στελεχών με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο (95% κάτοχοι πτυχίου - μεταπτυχιακού - διδακτορικού), με δεξιότητες που ανταποκρίνονται στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας και με εργασιακή εμπειρία που, κατά κύριο λόγο, υπερβαίνει τα 5 έτη προϋπηρεσίας (61%). Στην Ελλάδα, τα ποσοστά αυτά ανήλθαν στο 96% και 54%, αντίστοιχα.

      Η πολιτική προσλήψεων και στελέχωσης βασίζεται στην αξιοκρατία και δεν επηρεάζεται από το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία ή άλλους παράγοντες διάκρισης. Η διαδικασία αξιολόγησης, τόσο για εξωτερικές προσλήψεις, όσο και για εσωτερικές τοποθετήσεις σε ρόλους ανώτερης διοίκησης βασίζεται στις αξίες της Eurobank. Η Eurobank αντιμετωπίζει ολους τους εργαζομένους της αντικειμενικά και δίκαια, προσφέροντάς τους εργαλεία επαγγελματικής εξέλιξης. Η διαδικασία προσλήψεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο ISO 9001 από το 2020.

      Το 2021, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας SAP SuccessFactors, η Τράπεζα συνέχισε να προσφέρει την ψηφιοποιημένη και αναβαθμισμένη εμπειρία κατά τη διαδικασία προσλήψεων, η οποία συμβαδίζει με τον σύγχρονο τρόπο προσέλκυσης της νέας γενιάς και παράλληλα στοχεύει στην απλοποίηση της διαχείρισης της συνολικής διαδικασίας των προσλήψεων στην Eurobank. Με το νέο σύστημα ισχυροποιείται η εταιρική εικόνα της Eurobank και παρέχεται μέσα από όλες τις έξυπνες συσκευές, μια εμπειρία φιλική για τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς υποψηφίους.

      Προσέλκυση και Διακράτηση Ταλέντων

      Η προσέλκυση, η διακράτηση και η παρακίνηση ταλαντούχων εργαζομένων αποτελεί θεμέλιο για την επιτυχημένη υλοποίηση της επιχειρησιακής στρατηγικής της Eurobank.

      Σε αυτό το πλαίσιο, το 2021 η Eurobank σχεδίασε και υλοποίησε ένα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα ταλέντων, το CareerUp, με στόχο να προσελκύσει και να προσλάβει ταλαντούχους επαγγελματίες που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους σε ποικίλες διευθύνσεις της Τράπεζας (Γενική Διεύθυνση Retail Banking, Γενική Διεύθυνση Digital Banking Ομίλου και Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής Ομίλου). Η αξιολόγηση ήταν πλήρως ψηφιακή και online, αξιοποιώντας στο έπακρο σύγχρονα εργαλεία και μεθοδολογίες για να διασφαλιστεί ότι πληρούνταν τα πρότυπα ποιότητας, εργασιακής εμπειρίας και ισότητας.

      Για την Eurobank, το brain regain αποτελεί βασικό παράγοντα που καθορίζει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης ταλέντων. Το 2021 η Τράπεζα στόχευσε σε ταλέντα με διεθνή και διαφοροποιημένη εμπειρία ώστε να ενδυναμώσει τις ομάδες της και να ενισχύσει ένα ποικιλόμορφο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 10% των προσλήψεων που έγιναν στην Ελλάδα προέρχεται από το εξωτερικό.

      Το 2021 η Eurobank συνέχισε, μέσα από δράσεις και νέες πρωτοβουλίες, να βαδίζει κοντά στη νέα γενιά διατηρώντας το προφίλ της ως ένας σύγχρονος και δυναμικός εργοδότης. Συμμετείχε για ακόμα μία φορά στα μεγαλύτερα Career Forums της Ελλάδας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν online, όπως το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, η Developers Day Digital (Kariera.gr), κ.ά. Η εκπαιδευτική και ενημερωτική εκδήλωση σταδιοδρομίας (6ο Business Day σε συνεργασία με το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας) πραγματοποιήθηκε επίσης online, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους φοιτητές και απόφοιτους διαφόρων σχολών να γνωρίσουν στελέχη και ταλαντούχους εργαζομένους της Eurobank και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητές της. Επιπλέον, η Eurobank ήταν χορηγός στο TEDxNTUA, εκδήλωση που διοργανώθηκε από φοιτητές, με στόχο την ενημέρωση νεαρών συμμετεχόντων για νέες ιδέες και απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

      Το πρόγραμμα υποδοχής εργαζομένων που εντάσσονται στο δυναμικό του Ομίλου Eurobank (onboarding Experience Programme) συνεχίστηκε για όλους του νέους εργαζομένους που ήρθαν στην Eurobank το 2021. Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνολική εμπειρία υποδοχής για νεοεισερχόμενους εργαζομένους. Μεταξύ άλλων, βασίζεται στην ενεργή συνεισφορά των διευθυντών, την προσωποποιημένη επικοινωνία και την έμπρακτη υποστήριξη κατά την περίοδο προσαρμογής, όπως ενδεικτικά το πρόγραμμα ένταξης, το welcome kit και η ανάθεση ενός buddy σε κάθε νέο εργαζόμενο για απαντήσεις σε καθημερινές ερωτήσεις και απορίες.

      Εργασία από Απόσταση

      Το 2021 η Eurobank αξιοποίησε την ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωσή της με την εργασία από απόσταση, λόγω του COVID-19, και υλοποίησε μια πρωτοβουλία με έμφαση στο hot-desking, στο κτίριο Piraeus Port Plaza. Ο εξοπλισμός του κτιρίου κατά τρόπο που ευνοεί το hot-desking και την εξ αποστάσεως εργασία, η παροχή φορητού εξοπλισμού στους εργαζομένους και η δημιουργία μιας εφαρμογής για την κράτηση θέσεων εργασίας και στάθμευσης οχημάτων, συνιστούν βήματα που καθιστούν την Eurobank έναν σύγχρονο χώρο εργασίας.

      Επιπλέον, η Πολιτική Τηλεργασίας/ Work@Home (W@H) σχεδιάστηκε με βάση την προβλεπόμενη νομική διαδικασία του άρθρου 67 του Ν. 4808/2021 και την εμπειρία από την απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Έτσι, η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική Τράπεζα που είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας και την άρση των περιορισμών.

      Εσωτερική Κινητικότητα

      Ο Όμιλος δίνει παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαζομένων για την κάλυψη θέσεων εργασίας που προκύπτουν εσωτερικά, με βάση κριτήρια καταλληλότητας και αξιοκρατίας. Αυτή η στρατηγική επιλογή παρέχει σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και κίνητρο στους εργαζομένους, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσει τη διαχρονική δέσμευση της Eurobank για ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Το 2021 το 47% των διαθέσιμων θέσεων στην Ελλάδα καλύφθηκε εσωτερικά. Σε επίπεδο Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και διεθνών θυγατρικών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%.

      Το 2021 ενεργοποιήθηκε η Εσωτερική Αγορά Εργασίας, ενσωματώνοντας έναν νέο ιστότοπο εσωτερικής σταδιοδρομίας. Στόχος δεν ήταν απλώς η ενημέρωση των εσωτερικών ταλέντων για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, αλλά και η παράθεση σημαντικών πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες εναλλακτικής σταδιοδρομίας εντός του οργανισμού, καθώς και η παροχή συμβουλών και βέλτιστων πρακτικών για την επιτυχή συμμετοχή στη διαδικασία εσωτερικής πρόσληψης.

      Αποχωρήσεις Προσωπικού και Απασχολησιμότητα

      O αριθμός των αποχωρήσεων από την Eurobank ανήλθε το 2021 σε 1.063 άτομα, με το 20% να αντιστοιχεί σε προγράμματα Εθελουσίας Εξόδου. Ο Οργανισμός παρείχε τη δυνατότητα στο προσωπικό που αποχώρησε οικειοθελώς το 2021 να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής συμβουλευτικής, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν προγράμματα που υποστηρίζουν, μέσω εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, είτε την προετοιμασία για επαγγελματική μετάβαση και αναζήτηση εργασίας, είτε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένους συμβούλους.

      Ο δείκτης κινητικότητας προσωπικού στην Eurobank Holdings παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα το 2021, στο 9% (2020: 22%). Ο αριθμός των εργαζομένων που αποχώρησαν από τον Όμιλο ήταν σημαντικά μικρότερος από την προηγούμενη χρονιά, ιδίως λόγω της συμφωνίας με την doValue σχετικά με την πώληση του 80% της θυγατρικής Eurobank Financial Planning Services ΑΕ (FPS) (Project Europe). Το ποσοστό των γυναικών στον συνολικό αριθμό εργαζομένων που αποχώρησαν από την εταιρεία (720) ήταν 68% το 2021 (2020: 63%).

      Δείκτες αποχωρήσεων προσωπικού – Ανά φύλο
        Φύλο Σύνολο
      Άνδρες Γυναίκες
      Δείκτης κινητικότητας 32% 68% 9%
      Δείκτης εθελοντικής κινητικότητας 34% 66% 7%
      Δείκτης αναγκαστικής κινητικότητας 26% 74% 2%
      Δείκτες αποχωρήσεων προσωπικού
      2020 2021
      Άτομα που αποχώρησαν από την Τράπεζα 1.869 1.063
      Άτομα σε προγράμματα Εθελουσίας Εξόδου 43% 20%
      Δείκτης κινητικότητας 22% 9%


      Συνολικά, τα προγράμματα και οι μετρήσεις διασφαλίζουν ότι ο Όμιλος Eurobank Holdings μπορεί να συνεχίσει να κατέχει τη θέση του ελκυστικού εργοδότη. Παράλληλα, η Eurobank ακολούθησε μια ανοικτή και δομημένη διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης από τη διοικητική ομάδα, αλλά και προσωπική, συμβουλευτική καθοδήγηση σε καθένα εργαζόμενο που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της απασχολησιμότητάς τους (κοινωνική επίδραση).

      Αξιολόγηση Απόδοσης

      Στην Eurobank, η διαχείριση της απόδοσης διασφαλίζει ένα διαφανές, συνεπές και αποτελεσματικό πλαίσιο που εστιάζει στη συνεχή προσωπική ανάπτυξη και ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους και τις αξίες. Με το σύστημα SAP SuccessFactors, εργαζόμενοι και διευθυντές μπορούν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τους στόχους απόδοσης σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, μέσω έξυπνων συσκευών, ενώ μπορούν επίσης να παρέχουν άμεση ανατροφοδότηση ακόμα και μέσω του κινητού τηλεφώνου σχετικά με στόχους και δεξιότητες κατά τη διάρκεια του έτους. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στην παρακολούθηση της απόδοσής τους, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

      Αξιοποιώ

      Το σύστημα Αξιολόγησης της Απόδοσης της Eurobank, Αξιοποιώ, αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση αξιολόγησης που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές και αξιοποιεί σύγχρονες προσεγγίσεις και λειτουργικότητες που ευθυγραμμίζουν εγκαίρως τους ανθρώπους της Eurobank με τις προτεραιότητες του Ομίλου. Αξιολογεί με ακρίβεια την παρελθούσα απόδοση και την επίδραση και παρέχει συνεχή ανατροφοδότηση σχετικά με την ανάπτυξη, γεγονός που επιτρέπει τη διεξαγωγή, και εποικοδομητικών συζητήσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

      Το Αξιοποιώ στηρίζεται στις παρακάτω αρχές:

      • Διαφάνεια προς όλους τους εργαζομένους.
      • Αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη μέσα από την εφαρμογή των ίδιων παραμέτρων αξιολόγησης της απόδοσης.
      • Εστίαση στην ανάπτυξη μέσω της διαρκούς βελτίωσης της απόδοσης και της επαγγελματικής ανάπτυξης.
      • Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι διευθυντές έχουν την ευθύνη της αξιολόγησης.

      Η αξιολόγηση της απόδοσης είναι απλή, γρήγορη, πιο στοχευμένη και αναδεικνύει την επίδραση που φέρνει κάθε εργαζόμενος στον Οργανισμό. Το Αξιοποιώ είναι πλήρως ενσωματωμένο στην πλατφόρμα SAP SuccessFactors, είναι εύχρηστο, διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο μέσα από όλες τις έξυπνες συσκευές και υποστηρίζει νέους τρόπους εργασίας, καθώς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την εργασία από απόσταση.

      Το Αξιοποιώ εστιάζει σε δύο παραμέτρους απόδοσης: τις προτεραιότητες και τις συμπεριφορές. Συγκεκριμένα:

      • Οι προτεραιότητες αποτελούν τους κύριους στόχους των εργαζομένων. Εργαζόμενοι και διευθυντές μπορούν να καθορίσουν, να παρακολουθούν και να προσαρμόζουν τους στόχους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, οι προκαθορισμένες προτεραιότητες και η βιβλιοθήκη προτεραιοτήτων που δίνει έμφαση σε KPIs συμβάλλουν στον καθορισμό και την ευθυγράμμισή τους με ευρύτερους εταιρικούς στόχους, ενώ οι διευθυντές μπορούν εύκολα να συνδέουν τις δικές τους προτεραιότητες με μέλη της ομάδας τους ή να θέτουν ομαδικές προτεραιότητες σε ευρύτερες/ευέλικτες ομάδες.
      • Οι επιθυμητές συμπεριφορές βασίζονται στις αξίες της Eurobank και ενσωματώνουν δεξιότητες που εστιάζουν στη διαφορετικότητα, στην ισότητα και συμπερίληψη, καθώς επίσης στην προστασία της προσωπικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας. Επιπλέον, εστιάζουν στον τρόπο που επηρεάζουμε τους άλλους με ενσυναίσθηση, λαμβάνουμε υπόψη τις διαφορετικές απόψεις, τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων καθώς και στο πώς μαθαίνει κανείς από τα λάθη του.
      • Η διαρκής ανατροφοδότηση παραμένει κομβική στη διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης, με στόχο την εξωστρέφεια. Η ανατροφοδότηση ζητείται και λαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο 24 ώρες το 24ωρο.
      • Η αυτοαξιολόγηση δίνει στους εργαζομένους την ευκαιρία για αναστοχασμό, ώστε να αναγνωρίζουν τα δυνατά σημεία τους και τους τομείς στους οποίους χρειάζονται βελτίωση.
      • Στη συνάντηση της ανατροφοδότησης, απαραίτητο βήμα στη διαδικασία της αξιολόγησης, τονίζονται οι σημαντικοί τομείς του προηγούμενου έτους καθώς και οι προκλήσεις του τρέχοντος έτους, μέσα από μια διαδικασία εποικοδομητικού, ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου.
      • Οι αξιολογήσεις της απόδοσης καταλήγουν σε ένα μήνυμα σχετικά με την ανάπτυξη και όχι σε έναν αριθμό, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία και τους τομείς ανάπτυξης.

      Ανατροφοδότηση Απόδοσης Ανώτερων/Ανώτατων Στελεχών

      Στην Eurobank εφαρμόζεται μια καθορισμένη διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης για όλα τα ανώτερα/ανώτατα στελέχη, η οποία συμπεριλαμβάνει την ετήσια αξιολόγηση των προτεραιοτήτων για όλο το Senior Management και την ανατροφοδότηση 360° που υλοποιείται κάθε δύο χρόνια. Όλα τα ανώτερα/ανώτατα στελέχη αξιολογούνται, πέραν των εταιρικών προτεραιοτήτων, και σε δύο κοινούς στόχους: Τη διαχείριση λειτουργικού κινδύνου, AML και μηχανισμούς ελέγχου και ενημέρωσης κατά της απάτης, καθώς και τον τρόπο αξιοποίησης των πόρων της επιχειρηματικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

      Το Σύστημα Ανατροφοδότησης 360° είναι εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να κατανοήσουν τα ανώτερα/ανώτατα στελέχη πώς τους αντιλαμβάνονται τα υπόλοιπα άτομα στην εργασία, μέσα απο την αλληλεπίδραση μαζί τους. Το Σύστημα Ανατροφοδότησης 360° είναι μοναδικό ως προς τη δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένη ανατροφοδότηση από πολλές πηγές και να αποκαλύπτει τυφλά σημεία και δυναμικές που βοηθούν τα ανώτερα/ ανώτατα στελέχη να αποκτήσουν περαιτέρω αυτογνωσία και να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Βασίζεται στο μοντέλο ηγεσίας της Eurobank και αποτελείται από 11 δεξιότητες ηγεσίας, που είναι ποιοτικές ως προς τη φύση τους, ενσωματώνουν στοιχεία διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης, και καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ικανοτήτων και δεξιοτήτων για τα ανώτερα στελέχη.

      Κατά τη διάρκεια του 2021, η Eurobank ενσωμάτωσε την ανατροφοδότηση απόδοσης ανώτερων στελεχών στην πλατφόρμα SAP SuccessFactors, επιτρέποντας μια φιλική προς τον χρήστη εμπειρία και πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο. Με αυτή την ενσωμάτωση, τα ανώτερα/ ανώτατα στελέχη μπορούν εύκολα να ορίζουν τους στόχους τους και να τους μεταφέρουν στις ομάδες τους, να προτείνουν αξιολογητές για ουσιώδη και ποιοτική ανατροφοδότηση, να ολοκληρώνουν την αξιολόγηση με απλό και σαφή τρόπο και να έχουν πρόσβαση σε πολύπλευρες αναφορές, σχεδιασμένες να προσφέρουν ένα εύρος διαφορετικών απεικονίσεων στο Σύστημα Ανατροφοδότησης 360°.

      Η ανάδειξη των αναπτυξιακών αναγκών των στελεχών και ο σχεδιασμός των ατομικών πλάνων ανάπτυξης υποστηρίζεται από δομημένες ενέργειες ανατροφοδότησης και coaching. Το Σύστημα Ανατροφοδότησης 360° για ανώτερα/ανώτατα στελέχη χρησιμοποιείται επίσης και στη φάση αξιολόγησης του σχεδιασμού πλάνων διαδοχής και προαγωγών.

        Σύστημα διαχείρισης της απόδοσης
      Αξιοποιώ 2020
      Ανατροφοδότηση απόδοσης ανώτερων/
      ανώτατων στελεχών 2020
      Ανατροφοδότηση στο πλαίσιο
      της αξιολόγησής τους
      99,6% 92,0%
      Κατηγορία εργαζομένων

      81,8% χωρίς ευθύνη ομάδας

      18,2% με ευθύνη ομάδας

      100% με ευθύνη ομάδας
      Φύλο

      42,1% Άνδρες

      57,9% Γυναίκες

      68% Άνδρες

      32% Γυναίκες

      Υπηρεσίες Eπαγγελματικής Mετάβασης και Στήριξης

      Στην Eurobank συνεχίστηκε και το 2021, ως παροχή στους εργαζομένους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, η δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης και στήριξης από εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων.

      Οι υπηρεσίες αυτές είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και εστιάζουν μέσω συμβουλευτικής καθοδήγησης σε πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους διερεύνησης της αγοράς εργασίας. Συμβάλλουν στον σχεδιασμό των επόμενων επαγγελματικών τους στόχων προκειμένου να:

      • Βελτιώσουν τον τρόπο παρουσίασης και επικοινωνίας του επαγγελματικού τους προφίλ.
      • Αξιολογήσουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες/δεξιότητες.
      • Διαμορφώσουν κατάλληλα το βιογραφικό τους σημείωμα.
      • Διερευνήσουν την αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουν τα μέσα επαγγελματικής και κοινωνικής δικτύωσης.
      • Προετοιμάσουν τη δική τους επιχειρηματική πρωτοβουλία.

      Δόθηκε παράλληλα η δυνατότητα σε όσους εργαζομένους συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και δεν επιθυμούσαν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών επαγγελματικής μετάβασης και στήριξης, να τη μεταφέρουν, υπό προϋποθέσεις, στη/στον σύζυγο ή σε ένα ενήλικο τέκνο.

      Μέχρι το τέλος του 2021, 326 εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς από τον οργανισμό και αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη παροχή.

      Μάθηση και ανάπτυξη

      Η μάθηση παραμένει στον πυρήνα της στρατηγικής της Τράπεζας για ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από την ενδυνάμωση των εργαζομένων ώστε να εξελίσσονται συνεχώς στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον της απασχόλησης.

      Βασικά επιτεύγματα του 2021:

      • 238.359 συνολικές συμμετοχές σε μαθησιακά προγράμματα σε επίπεδο Ομίλου.
      • 535.074 ώρες μάθησης στον Όμιλο.
      • 313.427 ώρες μάθησης στην Ελλάδα.
      • 59.658 ώρες μάθησης στην Ελλάδα σε προγράμματα που προωθούν τη χρηματοοικονομική προστασία του καταναλωτή.
      • 98,9% των συνολικών μαθησιακών δράσεων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε online/σε virtual live συνεδρίες.
      • 7,47 ημέρες μάθησης ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο στον Όμιλο.
      • 97,1% των εργαζομένων στον Όμιλο συμμετείχαν σε μαθησιακές δράσεις.
      Ετήσιος μέσος όρος ωρών μάθησης ανά κατηγορία1 εργαζομένων και φύλο – 2021
      Κατηγορίες εργαζομένων Γυναίκες Άνδρες
      Εργαζόμενοι 41,6 45,9
      Μεσαία στελέχη 41,6 43,5
      Ανώτερα στελέχη 33 35
      1 Τράπεζα και Eurobank Holdings στην Ελλάδα

      Ακαδημίες / Θεματικές περιοχές Μαθησιακή δραστηριότητα εργαζομένων
      εντός Δικτύου Καταστημάτων
      Μαθησιακή δραστηριότητα εργαζομένων
      εκτός Δικτύου Καταστημάτων
      Core Banking/Certifications 32,1 % 6,9 %
      Customer Experience 3,4 % 0,6 %
      Digital and Technology 38,5 % 67,4 %
      Management and Development 2,8 % 7,4 %
      Regulatory, Compliance and Risk 23,0 % 17,4 %
      Other/Academic 0,2 % 0,3 %


      Στην Eurobank, η μάθηση οργανώνεται συστηματικά και όλοι οι εργαζόμενοι, οι διευθυντές, καθώς και οι εξωτερικοί συνεργάτες έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος ίσων ευκαιριών και ποικίλων πόρων. «Μπροστά για τους ανθρώπους μας»: η Eurobank καλλιεργεί μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης που προστατεύει την αναβάθμιση ανθρώπινων και τεχνικών δεξιοτήτων που είναι κρίσιμες στους σύγχρονους ρόλους και προωθούν την ετοιμότητα για το μέλλον.

      Το 2021 το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα επένδυσε περίπου 197.000 ώρες συμμετοχής σε μη υποχρεωτικές μαθησιακές δράσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από τις κανονιστικές Αρχές. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι της Eurobank σχεδόν διπλασίασαν τη συνολική μαθησιακή δραστηριότητα του 2020, κι αυτό αν λάβουμε υπόψη μόνο τον χρόνο που αφιέρωσαν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων, τη λειτουργική κατάρτιση, την ηγεσία και την επαγγελματική ανάπτυξη.

      Η εύχρηστη μαθησιακή πλατφόρμα SAP SuccessFactors, που είναι διαθέσιμη σε Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζει ένα έξυπνο εργασιακό περιβάλλον που δίνει προτεραιότητα στη γνώση. Οι άνθρωποι της Eurobank μπορούν να ανακαλύψουν έναν πλούτο εκπαιδευτικού περιεχομένου σε μία μόνο τοποθεσία. Η πλατφόρμα προσφέρει ουσιαστικές εμπειρίες μάθησης, ενώ επιτρέπει την υποβολή προτάσεων από εργαζομένους και διευθυντές σχετικά με τις μαθησιακές δράσεις. Επιπλέον, επιτρέπει τη συστηματική έκδοση ψηφιακού μαθησιακού περιεχομένου, το οποίο επιμελούνται ή σχεδιάζουν τα εξειδικευμένα στελέχη με χρήση σύγχρονων authoring tools.

      Οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζει η στρατηγική μάθησης της Eurobank είναι η ολοκληρωμένη διάθεση πλούσιου εκπαιδευτικού περιεχομένου, η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενίσχυση δεξιοτήτων ηγεσίας και η πιστοποίηση γνώσεων. Προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτούς τους στόχους της στρατηγικής μάθησης και να επιτύχει την ενδυνάμωση των ανθρώπων της, η Eurobank επένδυσε περίπου €1,9 εκατ. το 2021.

      • Συνεργασία με LinkedIn Learning. Η στρατηγική συνεργασία με τη LinkedIn Learning, που παρέχει συνολική πρόσβαση σε πάνω από 8.500 μαθήματα για τους εργαζομένους στην Ελλάδα, αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση της Τράπεζας στη δημιουργία ενός πλαισίου εντός ενός Οργανισμού Μάθησης, όπου οι άνθρωποί του θα ευημερούν. Μέσω του LinkedIn Learning, η Eurobank ενδυναμώνει την ανάληψη ευθύνης των ανθρώπων της για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη μέσω της μάθησης, ενώ ανταποκρίνεται αποφασιστικά στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Μέχρι το τέλος του 2021, περίπου το 55% των εργαζομένων στην Ελλάδα είχαν ενεργοποιήσει τις άδειές τους στο LinkedIn Learning. Συσσωρευτικά, οι ώρες μάθησης ξεπέρασαν τις 73.500. Επιπλέον, η Eurobank διατηρεί συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης (Coursera, Interskill, Pluralsight, Skillsoft), προσφέροντας πρόσβαση σε μαθήματα για τις τεχνολογίες αιχμής και κτίζοντας περιζήτητες δεξιότητες για τον επιχειρηματικό κόσμο.
      • Digital Accelerator. Με γνώμονα τη στρατηγική σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας και την ανάγκη για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων της, η Eurobank λάνσαρε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Digital Accelerator. Πρόκειται για ένα ευρύ πρόγραμμα που αποτελείται από έξι μαθησιακά μονοπάτια, τα οποία ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Ψηφιακή Ικανότητα [European Digital Competence Framework (DigComp)]. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, με 83 online μαθήματα και καλύπτει τους βασικούς παράγοντες των ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως επικοινωνία και συνεργασία, επίγνωση και νοοτροπία, ασφάλεια, ψηφιακός γραμματισμός και διαχείριση δεδομένων, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και επίλυση προβλημάτων. Για να μεγιστοποιήσει τη μαθησιακή αφοσίωση σε αυτή την πρωτοβουλία, η Τράπεζα προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σαν εμπειρία παιχνιδιού, μέσω ενός online περιβάλλοντος παιχνιδιού, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να θέσουν ατομικούς στόχους μάθησης και να κερδίζουν πόντους και διακρίσεις, ενώ αναπτύσσουν την ψηφιακή τους τεχνογνωσία. Το 2021 σχεδόν το 60% του ανθρώπινου δυναμικού παρακολούθησε σε τακτική βάση μαθήματα του
        Digital Accelerator, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός του 2022.
      • Remote Work Bootcamp for Managers. Ανταποκρινόμενη στις συνθήκες μετά τον COVID-19 και στη μετάβαση στο περιβάλλον υβριδικής εργασίας, η Eurobank σχεδίασε μια σύγχρονη, εξειδικευμένη εμπειρία μάθησης για την υποστήριξη του νέου τρόπου διοίκησης και την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων για τη phygital εποχή. Αξιοποιώντας έναν συνδυασμό μαθησιακών μεθόδων, όσοι διαχειρίζονται ανθρώπινο δυναμικό ανακαλύπτουν πώς να επιτυγχάνουν τους στόχους τους μέσα από προκλήσεις, όπως η έλλειψη διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης, καθώς και μέσααπόνέακανάλιαεπικοινωνίας καιανταλλαγήςπληροφοριών, δημιουργώντας αφοσιωμένες ομάδες υψηλής απόδοσης. Το 2021 περισσότεροι από 665 διευθυντές παρακολούθησαν αυτήν την εκπαιδευτική πρωτοβουλία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
      • Προγράμματα σχετικά με κανονιστικά πλαίσια. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονιστικών αρχών, η Eurobank επιδιώκει τη διάθεση στους εργαζομένους της πληθώρας μαθησιακών ευκαιριών, με τις οποίες μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω και να εμβαθύνουν σταθερά τις εξειδικευμένες γνώσεις τους για τον ρόλο και την εργασιακή τους απόδοση. Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της Τράπεζας έναντι των υποχρεωτικών στόχων αντιμετώπισης κινδύνων και η αναγνώριση της προσωπικής ευθύνης όλων για τη διαχείριση του κινδύνου. Δίνεται έμφαση στα εξής:

        • Πιστοποιήσεις. Όσον αφορά τον στρατηγικό ρόλο των εξειδικευμένων Υπεύθυνων σχέσεων (Relationship Managers), οι οποίοι εργάζονται κυρίως στο Δίκτυο Καταστημάτων, η Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις μάθησης για την προετοιμασία τους για εξετάσεις πιστοποίησης/επαναπιστοποίησης ως προς την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, τη στεγαστική πίστη και την τραπεζική για μικρές επιχειρήσεις. Το 2021 ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 5.000 συμμετοχές σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με 82% ποσοστό επιτυχίας κατά μέσο όρο στις αντίστοιχες εξετάσεις.
        • AML Digital Learning. Αυτό το πρόγραμμα 3 ενοτήτων αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το International Compliance Association (ICA) και παρουσιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 για όλους τους εργαζομένους της Eurobank στην Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων για το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος, η ανάδειξη των κινδύνων που αυτό ενέχει για έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό και η εξοικείωση με το κανονιστικό πλαίσιο. Περισσότερο από το 99% των συμμετεχόντων ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα, γεγονός που συνδέθηκε με την ετήσια αξιολόγηση απόδοσης, επιδεικνύοντας τη δέσμευση της Eurobank να διασφαλίσει τη μέγιστη προστασία, κυρίως για τους πελάτες της και την ίδια την Τράπεζα.
      • Εκπαίδευση στα συστήματα διαχείρισης. Η Eurobank εστιάζει στην ποιότητα σε όλες τις εργασίες και λειτουργίες της και φροντίζειτο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα καιτην κοινωνική της επίδραση. Ταυτόχρονα, παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών της. Το 2021 ανανέωσε τις online μαθησιακές δράσεις της σε αυτά τα ζητήματα και τα διέθεσε στο ανθρώπινο δυναμικό της μέσα από την πλατφόρμα SAP SuccessFactors. Κατά τη διάρκεια του έτους, ολοκληρώθηκαν 1.027 συμμετοχές σε αυτά τα προγράμματα.

      Για την παροχή ουσιαστικής μάθησης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και του Ομίλου, η Eurobank υλοποιεί πολιτικές και διαδικασίες πιστοποιημένες κατά το πρότυπο ISO 9001. Επίσης, από το 2015, η Eurobank διατηρεί τη διαπίστευση του ACCA Approved Employer (Professional Development Stream), αποδεικνύοντας τα υψηλά πρότυπα κατάρτισης που προσφέρει για την ενίσχυση της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των ανθρώπων της..

      Επαγγελματική ανάπτυξη

      Με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων ώστε να αναλαμβάνουν πιο απαιτητικούς ρόλους και να ενισχύουν τις ηγετικές τους ικανότητες, στην Eurobank σχεδιάζονται και υλοποιούνται εξειδικευμένα προγράμματα:

      • Πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας.
      • Πλάνα διαδοχής.
      • Πρόγραμμα Talent Management.
      • Σύστημα Career Planning.
      • Πλάνο ανάπτυξης
      • Πλάνο βελτίωσης
      • Προγράμματα Μentoring και Reverse Μentoring.

      Ανακαλύψτε τις δράσεις μας στη μάθηση και την ανάπτυξη.

      Υγεία, ασφάλεια και wellbeing

      Στην Eurobank, τα θέματα υγείας και ασφάλειας των πελατών, του ανθρώπινου δυναμικού και των συνεργατών της αποτελούν σταθερή προτεραιότητα. Ο Όμιλος ανταποκρίθηκε στη νέα κανονικότητα σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού με ευθύνη, ευελιξία και συλλογικότητα.

      Η Eurobank έλαβε κάθε άμεσο και επιβεβλημένο μέτρο για την προστασία των εργαζομένων της έναντι της πανδημίας COVID-19, τηρώντας απόλυτα τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών, ενώ σχεδίασε και υλοποίησε επιπρόσθετες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε με επιτυχία την απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας για την εξυπηρέτηση των πελατών σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου της τηλεργασίας σε περισσότερους από 5.000 εργαζομένους. Με συνεχή ενημέρωση, έκδοση έγκυρων οδηγιών, ψηφιακό τρόπο καταγραφής και παρακολούθησης του status εργασίας, καθώς και υιοθέτηση νέων και πιο προσωποποιημένων τρόπων επικοινωνίας, στόχος της Eurobank ήταν να είναι κοντά στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της. Η εφαρμογή των παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο και τον περιορισμό της διασποράς στους χώρους εργασίας, αποδεικνύοντας ότι στην Eurobank απόλυτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων της.

      Η Πολιτική της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, που διαθέτει η Τράπεζα από το 2005, η οποία επικαιροποιείται σύμφωνα με τις εξελίξεις, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο της Eurobank είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

      Σύστημα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

      Ο Όμιλος λαμβάνει όλα τα μέτρα που προβλέπει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, των πελατών και των συνεργατών της. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα εφαρμόζει Σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018 για την υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank εφαρμόζει πρόγραμμα πρόληψης της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων της, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις. Το Σύστημα υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας καλύπτει όλους τους εργαζομένους της Τράπεζας, καθώς και τις δραστηριότητές της.

      Όσον αφορά τους χώρους της εταιρείας, όλα τα καταστήματα του δικτύου και 7 κεντρικά κτίρια έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018 (3.924 εργαζόμενοι, δηλαδή 59% του συνόλου των εργαζομένων). Ο στόχος είναι να πιστοποιηθούν σταδιακά όλα τα κτίρια και οι χώροι της Τράπεζας:

      • Λεωφόρος Αμαλίας 20 και Σουρή, ΤΚ 105 57 Αθήνα.
      • Πεσμαζόγλου 2-6, ΤΚ 105 59 Αθήνα.
      • 25ης Μαρτίου και Τεώ, ΤΚ 177 78 Αθήνα.
      • Πραξιτέλους 40-44, ΤΚ 105 61 Αθήνα.
      • Βαλαωρίτου 3, ΤΚ 106 71 Αθήνα.
      • Σανταρόζα 5, ΤΚ 105 64 Αθήνα.
      • Σανταρόζα 7, ΤΚ 105 64 Αθήνα.

      Το σύνολο των τραυματισμών που καταγράφηκαν το 2021 ήταν 8, ενώ ο δείκτης LTIFR (δείκτης συχνότητας ατυχημάτων με απώλεια χρόνου εργασίας) ήταν 0,11.

        2020 2021
      Σύνολο τραυματισμών 8

      8

      Δείκτης LTIFR 0,13 0,11

      Οι Τεχνικοί Ασφαλείας έχουν ετοιμάσει Μελέτες Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) για όλα τα κτίρια. Οι συγκεκριμένες μελέτες επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μετά από τυχόν τροποποιήσεις, ανακαινίσεις των εγκαταστάσεων. Πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας στην Τράπεζα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων είτε ατομικά είτε ως μέρη συναφών Επιτροπών), όπου λαμβάνονται αποφάσεις για όλα τα τακτικά και έκτακτα ζητήματα που προκύπτουν, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

      Οι ΜΕΕΚ εκπονούνται από ειδικούς Μελετητές Μηχανικούς (τελευταίες επικαιροποιήσεις των ΜΕΕΚ δόθηκαν σε εταιρεία που δραστηριοποιείταιστον χώρο, μέσω διαγωνισμού που προκήρυξε ο Τομέας Προμηθειών). Όλες οι διαδικασίες ελέγχονται από τις Επιθεωρήσεις που προβλέπει το Σύστημα υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας (εσωτερικές επιθεωρήσεις από ανεξάρτητο φορέα και επιθεωρήσεις του Φορέα Πιστοποίησης), τους κρατικούς ελέγχους (ΣΕΠΕ) και από τους Τεχνικούς Ασφαλείας και τους Γιατρούς Εργασίας, κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους στις εγκαταστάσεις. Η Τράπεζα προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες για κάθε υπόδειξη/ παρατήρηση που προκύψει. Όταν απαιτείται, τροποποιούνται οι διαδικασίες του Συστήματος.

      Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την Υποδιεύθυνση Υγείας και τον Τεχνικό Ασφαλείας ή τον γιατρό εργασίας της εγκατάστασης, για οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία και ασφάλειά τους υποπέσει στην αντίληψή τους. Επίσης, σε όλες τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας, συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει τον ρόλο του Συντονιστή Ασφαλείας και Αναπληρωτή Συντονιστή Ασφαλείας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας και ενημερώνουν τα αρμόδια στελέχη (όπως παραπάνω) για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις.

      Στις αρμοδιότητες των Συντονιστών Ασφαλείας και των αναπληρωτών τους συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωσή τους να ενημερώνουν άμεσα τα αρμόδια στελέχη για κάθε κίνδυνο σχετιζόμενο με την εργασία και να αποστέλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα γραπτή αναφορά με την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση της αρμοδιότητάς τους. Η Τράπεζα δεν επιτρέπει την ύπαρξη καταστάσεων εργασίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό ή κακή υγεία στους εργαζόμενους.

      Οι διαδικασίες για τη διερεύνηση συμβάντων που σχετίζονται με την εργασία περιλαμβάνουν άμεση ενημέρωση των αρμόδιων και εμπλεκόμενων διευθύνσεων για οποιοδήποτε συμβάν, υποβάλλοντας αναφορά συμβάντος. Σε περίπτωση ατυχήματος, ο Τεχνικός Ασφαλείας προετοιμάζει επίσης μια αναφορά, στην οποία προτείνονται διορθωτικά μέτρα, όταν απαιτούνται.

      Η επικοινωνία και η παροχή πληροφοριών πραγματοποιούνται σε όλη την Τράπεζα μέσω του Intranet (Connected), οι οποίες ενημερώνονται από Τεχνικούς Ασφαλείας και Γιατρούς Εργασίας, Εσωτερικούς ανεξάρτητους Επιθεωρητές, Επιθεωρητές του Φορέα Πιστοποίησης και κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ κ.ά.).

      Επικοινωνία παρέχεται και μέσω του λογαριασμού Health & Safety σε όλους τους εργαζόμενους. Συγκροτήθηκαν Επιτροπές Υγείας και τα μέλη τους εκλέχθηκαν στη Γενική Συνέλευση του συνόλου του Προσωπικού (11.05.2019). Η πρόσκληση έγινε κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου του αντιπροσωπευτικότερου Σωματείου της Τράπεζας και συστάθηκαν οι 3 ακόλουθες επιτροπές:

      • Κεντρική Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στον χώρο εργασίας (ΕΥΑΕ) (Αθήνα) με 7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη.
      • Περιφερειακή ΕΥΑΕ Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας-Ηπείρου (Θεσσαλονίκη) με 6 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη.
      • Περιφερειακή ΕΥΑΕ Κρήτης (Ηράκλειο) με 3 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη.
      • Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των ΕΥΑΕ είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3850/2010.

      Η ΕΥΑΕ είναι όργανο συμβουλευτικό με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων τη μελέτη των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση, την υποβολή προτάσεων όσον αφορά τα μέτρα για τη βελτίωσή αυτών και του περιβάλλοντος εργασίας, την παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια και τη συμβολή του στην εφαρμογή τους από τους εργαζομένους.

      Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3850/2010 η ΕΥΑΕ συνεδριάζει με τον εκπρόσωπο του εργοδότη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε τριμήνου, σε ημέρα και ώρα που ορίζεται από κοινού, για τη διευθέτηση των θεμάτων που ανακύπτουν μέσα στην επιχείρηση και σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της προηγούμενης παραγράφου. Στις κοινές συνεδριάσεις μετέχουν ο τεχνικός ασφάλειας και ο ιατρός εργασίας της επιχείρησης.

      Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν εκπροσωπούνται από αυτές τις επιτροπές.

      Υπηρεσίες Πρόληψης

      • Στην Τράπεζα λειτουργούν έξι (6) πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία στον νομό Αττικής, όπου γιατροί ασκούν κλινική και συμβουλευτική ιατρική.
      • Παρέχεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν συνταγογράφησης, μέσω συνεργαζόμενων με την Τράπεζα γιατρών. Το 2021 περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι επισκέφτηκαν τα ιατρεία, ενώ οι δωρεάν συνταγογραφήσεις έφτασαν τις 3.199.
      • Η Τράπεζα συντονίζει τη δυνατότητα γενικού προληπτικού ιατρικού ελέγχου (check-up) προς τους εργαζομένους της σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το 2021 πραγματοποίησαν το check-up 504 εργαζόμενοι.
      • Συντονίζει τη λειτουργία Τράπεζας Αίματος, η οποία συντηρείται από το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της Eurobank, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε αίμα. Το 2021, κατά τη διάρκεια πέντε (5) αιμοδοσιών, συλλέχθηκαν 190 μονάδες αίματος και χορηγήθηκαν 182 ύστερα από σχετικά αιτήματα εργαζομένων της Τράπεζας για κάλυψη προσωπικής ή οικογενειακής τους ανάγκης.
      • Η Τράπεζα φροντίζει για τη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας, καλλιεργώντας νοοτροπία προσωπικής συμμετοχής και υπευθυνότητας.

      Υπηρεσίες Υποστήριξης

      Για την αντιμετώπιση τυχόν προσωπικών προβλημάτων ή έκτακτων περιστατικών η Eurobank έχει θεσμοθετήσει μηχανισμούς πρόληψης και υποστήριξης:

      • Εκπαιδεύσεις σε θέματα πρώτων βοηθειών, υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
      • Ασκήσεις εκκένωσης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε όλα τα κτίρια της Τράπεζας.
      • Πρόγραμμα Διαχείρισης Κρίσιμων Συμβάντων (Critical Incident Stress Management - CISM), με υποστήριξη των εργαζομένων για τη διαχείριση αιφνίδιων τραυματικών γεγονότων και κρίσεων εντός και εκτός εργασιακού χώρου (όπως ληστείες, ατυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, βία εντός εργασιακού χώρου, έκρυθμη συμπεριφορά εργαζόμενου ή πελάτη, αιφνίδιος θάνατος, φυσικές καταστροφές κ.ά.).
      • Υπηρεσία Case Management (CM), με μια εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων-συμβούλων και ψυχιάτρων που προσφέρουν ολοκληρωμένη υποστήριξη σε εργαζομένους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με στόχο να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν την ισορροπία τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ένας ψυχολόγος προσφέρει συμβουλές σε ανώτερα στελέχη της Eurobank σχετικά με τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων.
      • Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης, η οποία δίνει τη δυνατότητα εμπιστευτικής επικοινωνίας με έμπειρους ψυχολόγους καθημερινά έως τις 21:00, με στόχο την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος στον χώρο εργασίας, στο οικογενειακό περιβάλλον ή άλλης κατάστασης που επιβαρύνει την ψυχολογία του εργαζόμενου.

      Στήριξη για τον Εργαζόμενο και την Οικογένειά του

      Η Eurobank εφαρμόζει ένα σύγχρονο πλαίσιο αμοιβών και παροχών για όλους τους εργαζομένους της. Επιπλέον, εδώ και πολλά χρόνια, η Τράπεζα σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα, παροχές και πρωτοβουλίες, για την ενδυνάμωση των εργαζομένων και την υποστήριξη των οικογενειών τους.

      • Πρόγραμμα ευρείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (καλύπτει όλες τις βασικές δαπάνες και επιπλέον οδοντιατρική και οφθαλμολογική κάλυψη).
      • Πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης ζωής σε συνεργασία με Eurolife FFH.
      • Πρόγραμμα διαχείρισης συνταξιοδοτικού κεφαλαίου.
      • Αποταμιευτικό πρόγραμμα τέκνων.
      • Παροχές μητρότητας.
      • Παροχές μόνιμης ολικής ή μερικής ανικανότητας.
      • Επίδομα γέννησης τέκνων σε μηναία βάση μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους (ανάλογα με τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου).
      • Έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού, μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους του παιδιού.
      • Προϊόντα και υπηρεσίες στεγαστικής πίστης με προνομιακούς όρους.

      Ευημερία και Ισορροπία Επαγγελματικής-Προσωπικής ζωής

      • Η Eurobank προσφέρει άδειες, πάνω από το ελάχιστο που απαιτεί ο νόμος, όπως άδεια τοκετού, λοχείας και άδεια μητρότητας με δυνατότητα επιλογής μειωμένου ωραρίου ή σωρευτικής άδειας.
      • Άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνων.
      • Γονική άδεια μετ’ αποδοχών, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πέραν των νομικών απαιτήσεων, γονική άδεια άνευ αποδοχών, άδεια μετ’ αποδοχών για μονογονεϊκές οικογένειες, άδεια μετ’ αποδοχών για την υιοθεσία παιδιού και γονική άδεια μετ’ αποδοχών για γονείς με παιδιά με αναπηρία, οικογενειακή άδεια/ άδεια μέριμνας μετ’ αποδοχών για ιατρικούς λόγους.

      Επιβράβευση, Ψυχαγωγία, Ενδυνάμωση των Οικογενειακών Σχέσεων

      • Βράβευση αριστούχων μαθητών. Αναγνωρίζοντας την αξία της παιδείας, η Eurobank παρουσίασε ένα πρόγραμμα βράβευσης για αριστούχους μαθητές. Η Eurobank βραβεύει με χρηματικό έπαθλο εργαζομένους και τα παιδιά τους που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για όσους συνεχίζουν τις σπουδές τους με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα. Στα 19 χρόνια που μετρά ο θεσμός, έχουν βραβευθεί πάνω από 2.780 μαθητές και φοιτητές. Το 2021 έγιναν 383 βραβεύσεις (για το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος 2019-2020). Με αυτό το πρόγραμμα, η Τράπεζα επενδύει στη νεότερη γενιά και αναγνωρίζει τα παιδιά των εργαζομένων της που παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις στα σχολεία και τις σχολές τους. Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης όλους τους εργαζομένους της Τράπεζας που ξεκίνησαν και αρίστευσαν σε μεταπτυχιακές σπουδές ενώ εργάζονται ταυτόχρονα στον οργανισμό.
      • Δράσεις για παιδιά

        • Χριστουγεννιάτικες δωροεπιταγές για τα παιδιά. Το 2021 η Τράπεζα πρόσφερε δωροεπιταγές διάρκειας ενός έτους σε περισσότερα από 2.500 παιδιά των εργαζομένων κάτω των 6 ετών.
        • Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός ζωγραφικής για τα παιδιά των εργαζομένων 4-17 ετών. Το 2021 το θέμα του ετήσιου διαγωνισμού ζωγραφικής ήταν: «O Άγιος Βασίλης έρχεται… από το μέλλον! Ανακαλύπτω τη δύναμη της τεχνολογίας που μας ενώνει!». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από κοινού με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και συμμετείχαν 400 παιδιά, ενώ 2.500 εργαζόμενοι ψήφισαν για να επιλέξουν την εταιρική χριστουγεννιάτικη κάρτα της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα από διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση των 50 καλύτερων έργων, ενώ όλοι έλαβαν χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά με θέματα εμπνευσμένα από τις 12 παιδικές δημιουργίες που ξεχώρισαν.
        • Χριστουγεννιάτικα ψηφιακά καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα παιδιά των εργαζομένων 4-16 ετών. Η Eurobank διοργάνωσε 6 καλλιτεχνικά εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης για παιδιά μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, όπου συμμετείχαν επαγγελματίες καλλιτέχνες και δάσκαλοι. Σε αυτά τα εργαστήρια, όλες οι οικογένειες και οι έφηβοι εξοικειώθηκαν με τον κόσμο της τέχνης, της δημιουργίας και της μάθησης. Για πρώτη φορά, 900 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα προσέφεραν τις δημιουργίες τους σε μια μη κυβερνητική οργάνωση οργάνωση, ώστε με τα έσοδα από τις πωλήσεις τους να καλυφθούν βασικές της ανάγκες.
        • Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων, προσφέρθηκαν σε παιδιά εργαζομένων από όλη την Ελλάδα 4.500 εισιτήρια για 7 θεατρικές παραστάσεις, ζωντανά και διαδικτυακά.
      • Στη δεύτερη χρονιά του προγράμματος, οι άνθρωποι της Eurobank επέλεξαν τον Φορέα της Καρδιάς τους, έναν ΜΚΟ που στηρίζει η Eurobank. Συνολικά, τέσσερις οργανώσεις εκτός Αθηνών έλαβαν μια συνολικά €15 χιλ.
      • Το καλοκαίρι του 2021, η Eurobank διοργάνωσε καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για 416 παιδιά εργαζομένων της, ηλικίας 4-15 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα μέρος των διακοπών τους, διευκολύνοντας παράλληλα και τους εργαζόμενους γονείς.

      Διάλογος και επικοινωνία

      Δέσμευση εργαζομένων και επικοινωνία

      Η ενημέρωση, η συμπερίληψη, η συνεργασία και η διαμόρφωση θετικής εμπειρίας για τον εργαζόμενο συνιστούν τους κύριους στόχους μας σε θέματα ενίσχυσης της δέσμευσης του εργαζόμενου με το όραμα και τις αξίες του Ομίλου, καθώς και την ικανοποίηση από την εργασία.

      Η Eurobank επιτυγχάνει τους στόχους της με προγράμματα, δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως:

      • Βελτίωση εμπειρίας εργαζομένων.
      • Αναγνώριση και επιβράβευση εργαζομένων – Βραβεία «Στο Επίκεντρο» (Βραβείο Πελατοκεντρικότητας, Βραβείο Συνεργασίας, Βραβείο Καινοτομίας).
      • Ενίσχυση διαλόγου και συνεχής ενημέρωση (Connected – Εσωτερικό εργαλείο Intranet, Ενημέρωση στελεχών, Υποστήριξη στην εργασία - HR4U).

      Συλλογική εκπροσώπηση εργαζομένων

      Αποτελεί πολιτική της Τράπεζας να επικοινωνεί με τους εργαζομένους της άμεσα και μέσω των συλλογικών οργάνων εκπροσώπησης. Στη Eurobank δραστηριοποιούνται έξι σύλλογοι. Ο πολυπληθέστερος σύλλογος αναγνωρίζεται ως υπεύθυνο όργανο εκπροσώπησης στις διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση για εργασιακά θέματα. Το 100% των εργαζομένων της Τράπεζας καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και εθνικές-γενικές) και οι εργασιακές σχέσεις ρυθμίζονται από τους ισχύοντες νόμους και τον Εσωτερικό Οργανισμό Υπηρεσίας. Το 100% των εργαζομένων απασχολείται με πλήρη απασχόληση (full-time).

        2020 2021
      Σύλλογοι 6 6
      Εκπροσώπηση ανθρώπινου δυναμικού (% του συνόλου) 88,5% 87,4%
      Εργαζόμενοι που εκπροσωπούνται 6.152 5.539

      Δείτε αναλυτικά τι πετυχαίνουμε με τον διάλογο και την επικοινωνία.

      Οικονομική συμπερίληψη

      Στο πλαίσιο της αφοσίωσής της στην εξυπηρέτηση πελατών, η Eurobank έχει στόχο να καταστήσει τις υπηρεσίες της, τα στοιχεία ενεργητικού της, τους πόρους της και τις ευκαιρίες προσβάσιμες για όλους. Γι’ αυτό, μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της (299 καταστήματα), το δίκτυο καταστημάτων ΕΛΤΑ και το δίκτυο των Self Service Banking Terminal (1.712 σημεία εξυπηρέτησης), η Eurobank στοχεύει να διατηρήσει την παρουσία της σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, εξυπηρετώντας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες φυσικής πρόσβασης σε υπηρεσίες, καθώς και ανθρώπους με αναπηρίες (π.χ. ειδικά ανάγλυφα πλήκτρα σε ATM). Επιπλέον, μέσα από το EuroPhone, το e-Banking, το Eurobank MobileApp, το Telemarketing και το v-Banking, η Eurobank προσφέρει στους πελάτες της πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες χωρίς τη φυσική παρουσία τους σε κάποιο κατάστημα του δικτύου της.

      Εκτός από τα παραπάνω, και με γνώμονα να συνεχίζει να προσθέτει αξία στην κοινωνία και να συνεισφέρει στην επιτάχυνση της οικονομικής σύγκλισης, η Τράπεζα υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνική χρηματοδότηση, διατηρώντας συνεργασίες και συμμετοχές σε σχετικές πρωτοβουλίες.

      GRI 103-2 | GRI 103-3 | GRI 203-2 | GRI FS13 | GRI FS14

      Προσβάσιμες τραπεζικές υπηρεσίες

      Η Eurobank μέσω του δικτύου καταστημάτων της, του δικτύου καταστημάτων ΕΛΤΑ, των ΑΤΜ και της υπηρεσίας v-Banking στοχεύει στην κάλυψη απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών. Ειδικότερα, μέσω των καταστημάτων ΕΛΤΑ διαθέτει παρουσίασε 206 περιοχές/δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων (29% των καταστημάτων ΕΛΤΑ συνολικά), πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση υπηρεσιών, όπως οι νησιωτικές περιοχές (ενδεικτικά: το Αγαθονήσι, η Ανάφη, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Κύθηρα, η Λέρος, η Νίσυρος, η Τήλος, η Χάλκη, η Φολέγανδρος, η Αμοργός κ.ά.). Επίσης, σε 72 περιοχές όπου δεν υπάρχει παρουσία είτε καταστήματος της Τράπεζας είτε καταστήματος ΕΛΤΑ, η πρόσβαση παρέχεται μέσω off-site ATM (ενδεικτικά: Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Σύμη κ.ά.), 6,5% περισσότερες περιοχές σε σχέση με το 2020.

      Πέραν των ψηφιακών καναλιών της, η Eurobank προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε πελάτες μέσω των παρακάτω καναλιών:

      • Δίκτυο καταστημάτων (299 καταστήματα).
      • Δίκτυο ΕΛΤΑ (640 καταστήματα και 99 ΑΤΜ).
      • Εξωτερικά δίκτυα.
      • Telemarketing.
      • EuroPhone.
      • ATM, Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (ΚΑΣ) και PPU (1.712 σημεία εξυπηρέτησης).
      • v-Banking.

      Μάθετε περισσότερα για τις προσβάσιμες τραπεζικές υπηρεσίες.

      Στήριξη ΜμΕ και κοινωνική χρηματοδότηση

      Χρηματοδοτικά προγράμματα Eurobank

      Η Eurobank προωθεί χρηματοδοτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νέες επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους. 

      Εκταμιεύσεις δανείων:

      • 46 εκατ. ευρώ για επαγγελματικό εξοπλισμό και 37 εκατ. ευρώ για επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
      • 7 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing).
      • 3 εκατ. ευρώ μέσα από την Κάρτα του Αγρότη και περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ για αγροτικό εξοπλισμό.
      • 5,9 εκατ. ευρώ για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μέσα από το πρόγραμμα Hotel Business Credit και 1 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό.

      Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF)

      Η Eurobank συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) από το 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος Cοsme. Το πρόγραμμα Cosme υποστηρίζεται από το χρηματοδοτικό εργαλείο με τη μορφή μηχανισμού εγγύησης χρηματοδοτήσεων Cosme Loan Guarantee Facility, μέσω του οποίου παρέχονται εγγυήσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο αυτά να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις ΜμΕ με μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων. Η χορήγηση των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων καθίσταται δυνατή χάρη στην εγγύηση που παρέχεται από το Cosme και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Ο σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να συμβάλει στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίσει αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Από την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας στις 16.09.2016 και μέχρι το τέλος του 2021, η Eurobank χρηματοδότησε μέσω του προγράμματος Cosme 5.792 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους επιλέξιμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με το ποσό των €591 εκατ.

      Στις 27.11.2020 υπογράφηκε μεταξύ της Eurobank και του EIF συμφωνία τροποποίησης και αναθεώρησης της από 16.09.2016 αρχικής συμφωνίας. Η νέα συμφωνία ενεργοποίησε το νέο πρόγραμμα Cosme COVID-19 για την υποστήριξη της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας. Μέχρι και το τέλος του 2021, 1.913 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδοτήσεις ποσού €132 εκατ.

      Τον Νοέμβριο του 2021, υπογράφηκε μεταξύ της Eurobank και του EIF συμφωνία τροποποίησης και αναθεώρησης της από 21.12.2020 αρχικής συμφωνίας, για Μέγιστο Όγκο Χαρτοφυλακίου €150 εκατ., στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ESID EAFRD Greece FoF), με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή επενδύσεων στη επεξεργασία/μάρκετινγκ ή/και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων. Το πρόγραμμα ESIF EAFRD Greece συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές. Το 2021 χρηματοδοτήθηκαν 14 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με €1,5 εκατ.

      Για τη στήριξη νέων επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Eurobank, σε συνεργασία με το EIF, συμμετέχει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ESIF ERDF Greece Guarantee Fund (EEGGF), χρηματοδοτώντας επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα EEGGF συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση / το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Ο στόχος του προγράμματος EEGGF είναι να βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω προστασίας από απώλειες η οποία παρέχεται με την Εγγύηση του EIF σε νεοσύστατα δάνεια ή χρηματοδοτικές μισθώσεις για επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, προσφέρει πόρους για κεφαλαιουχικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης με ποσοστό εγγύησης 80%. Το 2021 χρηματοδοτήθηκαν 370 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με €36,7 εκατ.

      Κεφάλαιο Κίνησης με Επιδότηση Επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο πλαίσιο της δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – TEPIX II, Υποπρογράμματα 3 και 4

      Με στόχο να στηρίξει την οικονομία να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του COVID-19, η Eurobank αξιοποίησε πλήρως κάθε διαθέσιμο μέτρο για να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ενισχύσει την απασχόληση. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), στο πλαίσιο της δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – TEPIX II, υποπρογράμματα 3 και 4, η Eurobank προσφέρει χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, με μηδενικό επιτόκιο για το τμήμα του κεφαλαίου που συγχρηματοδοτείται από το TEPIX II και επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια από την ΕΑΤ για το βασικό δάνειο που παρέχεται από την Eurobank. Μέρος της χρηματοδότησης παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους. Συνολικά, μέσω των υποπρογραμμάτων χρηματοδοτήθηκαν 2.692 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με €328 εκατ. Το 2021, 58 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με €5,4 εκατ. Το νέο κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου από την ΕΑΤ, στο πλαίσιο της δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – TEPIX II, υποπρογράμματα 3 και 4, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα υπάρχοντα υποπρογράμματα 1 και 2 για την υλοποίηση επενδυτικών έργων και την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

      Ενίσχυση της Ρευστότητας των Επιχειρήσεων με Κεφάλαιο Κίνησης. Η Eurobank συμμετέχει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

      Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), η Eurobank συμμετέχει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 (Ταμείο Εγγυοδοσίας) για την εκταμίευση νέων δανείων για κεφάλαιο κίνησης, που εξασφαλίζονται με την εγγύηση της ΕΑΤ, με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας επιλέξιμων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι υποστηριζόμενες χρηματοδοτήσεις πραγματοποιούνται με την εγγύηση που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της EAT, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο, με τη συνεισφορά του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Τα νέα δάνεια χορηγούνται σε μορφή κεφαλαίου κίνησης, με 5 έτη διάρκεια. Συνολικά 4.777 επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, με το ποσό των €511 εκατ. Το 2021, 2.104 επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των €136 εκατ.

      Χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος EaSI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

      Στο πλαίσιο του προγράμματος EaSΙ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία, η Τράπεζα συνεργάζεται με την AFI για να προσφέρει χρηματοδότηση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με σκοπό τη δημιουργία νέων, ή την ανάπτυξη υφιστάμενων, πολύ μικρών επιχειρήσεων.

      Οι υποστηριζόμενες χρηματοδοτήσεις επωφελούνται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού εγγυήσεων που συστάθηκε βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που συστάθηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) είναι να συμβάλει στη στήριξη της χρηματοδότησης και της δημιουργίας παραγωγικών επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσει αυξημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΤΣΕ υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024_el) και στο Twitter (#InvestEU).

      Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και σε συνεργασία με την AFI, η Eurobank χρηματοδότησε 438 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των €4,4 εκατ. Η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών, όπως κεφάλαιο κίνησης και κεφάλαιο για την υλοποίηση επενδύσεων σε ενσώματα και άυλα πάγια.

      ΕΣΠΑ 2014-2020

      Οι δράσεις του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχουν ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

      Η Eurobank έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ο Επαγγελματικός Σύμβουλος ενημερώνει για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που είναι διαθέσιμα για κάθε επιχείρηση, ενώ υπάρχει και εξειδικευμένη τηλεφωνική γραμμή για περαιτέρω ενημέρωση και επίλυση αποριών. Η Eurobank έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με συγκεκριμένους παρόχους επιλέξιμων υπηρεσιών εντός του οικοσυστήματος, ώστε να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κατάλληλους συνεργάτες για τις επενδύσεις τους.

      Επιπλέον έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση, τόσο για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, όσο και την προχρηματοδότηση της επιχορήγησης, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων σε κάθε στάδιο της επένδυσης, για να ολοκληρωθεί στον χρόνο που έχει υπολογιστεί.

      Αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων

      Η Eurobank υλοποιεί μια νέα στρατηγική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης, ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η πρωτοβουλία της Τράπεζας προς αυτήν την κατεύθυνση (Μπροστά για την Οικογένεια) περιλαμβάνει διάφορες δράσεις και προσφορές για τη στήριξη νέων οικογενειών στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά, στοχεύοντας επίσης στην ανάδειξη της σημασίας του δημογραφικού προβλήματος στον δημόσιο διάλογο.

      Η Eurobank εξακολουθεί για 19η χρονιά να στηρίζει την Παιδεία, με το Πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία, καθώς και με άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα με υποτροφίες. Η Eurobank έχει υλοποιήσει πολλές πρωτοβουλίες ανθεκτικότητας και ανάκαμψης, καθώς και δράσεις για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα των παιδιών. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ενισχύει και συνεισφέρει στην προαγωγή του αθλητισμού, του πολιτισμού και του εταιρικού εθελοντισμού.

      Η Eurobank είναι πρωτοπόρος στις πρωτοβουλίες στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας στη δημιουργία προοπτικών βιώσιμης απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Η Eurobank επενδύει σταθερά και με συνέπεια σε στρατηγικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ποιοτικής αναβάθμισης νευραλγικών επιχειρηματικών τομέων, με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα egg – enter·grow·go.

      Τέλος, ως Τράπεζα του ελληνικού Τουρισμού, η Eurobank ξεκίνησε το 2021 μια σειρά δράσεων για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου.

      GRI 103-2 | GRI 103-3 | GRI 203-2

      Δημογραφικό πρόβλημα

      Το 2021 παρουσιάσαμε το πρόγραμμα Μπροστά για την Οικογένεια, μια νέα πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

      Δεδομένης της μείωσης του ρυθμού γεννήσεων κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και της συνεχούς γήρανσης του πληθυσμού, η πρωτοβουλία Μπροστά για την Οικογένεια έχει στόχο να παρέχει στις νέες οικογένειες κίνητρα για να αποφασίσουν να αποκτήσουν ένα ή και περισσότερα παιδιά.

      Η πρωτοβουλία εστιάζει στις ανατολικές ακριτικές περιοχές της Ελλάδας: Έβρος, Νησιά Βορείου Αιγαίου και Δωδεκάνησα (περιφερειακές ενότητες Έβρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου). Πρόκειται για περιοχές εξαιρετικής εθνικής σημασίας, με διάφορα προβλήματα και περιορισμούς σε σύγκριση με άλλες περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στην πρωτεύουσα.

      Η πρωτοβουλία έχει δομηθεί σε πέντε πυλώνες και περιλαμβάνει συνεργασίες με μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη στήριξη νέων και μελλοντικών γονιών. Προσφέρει συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα με ευνοϊκούς όρους για πελάτες σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές που είναι γονείς νεογνών. Η Τράπεζα προωθεί επίσης διάφορες δράσεις για την ανάδειξη της σημασίας του δημογραφικού προβλήματος στον δημόσιο διάλογο.

      Παιδεία και Αριστεία

      Η στήριξη της παιδείας αποτελεί στρατηγικό πυλώνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, με δράσεις οι οποίες επιβραβεύουν την αριστεία, στηρίζουν ενεργά τη νέα γενιά, προσφέροντας ευκαιρίες για μάθηση και επιτυχή ένταξη στον επαγγελματικό στίβο. Η επιβράβευση της ευγενούς άμιλλας, της διαρκούς προσπάθειας κατάκτησης νέων κορυφών, η ανάδειξη ακαδημαϊκών επιδόσεων και δυνατοτήτων, καθώς και η στήριξη δομών και πρωτοβουλιών που προστατεύουν ευπαθή παιδιά, με παροχή υποτροφιών, είναι αναπόσπαστα στοιχεία του προγράμματος παιδείας και αριστείας της Τράπεζας.

      Μπροστά για την Παιδεία

      Από το 2003, η Eurobank υλοποιεί το πρόγραμμα Μπροστά για την παιδεία, μια πρωτοβουλία που μετονομάστηκε από «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία, και επιβραβεύει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Μέχρι και το 2021, το 19ο έτος αυτής της πρωτοβουλίας, η Eurobank έχει επιβραβεύσει περισσότερους από 20.000 αριστούχους μαθητές Λυκείου σε όλη τη χώρα.

      Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία αναδεικνύει τον σεβασμό της Τράπεζας σε αξίες όπως η γνώση και η αριστεία, και συμβάλλει στην αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της παιδείας στην ατομική ολοκλήρωση και τη συλλογική πρόοδο. Επιβραβεύουμε την πρώτη ή τον πρώτο σε βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις, αριστούχο απόφοιτο από κάθε γενικό ή επαγγελματικό λύκειο, από τα 1.760 της χώρας, με πάνω από 18.000 μόρια. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των €800.

      Πρόγραμμα Υποτροφιών του Center for Talented Youth (CTY) Greece

      Το διεθνούς φήμης αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Anatolia College συνεργάστηκαν από κοινού για τη δημιουργία του Center for Talented Youth (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά), το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα το 2013 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Η Eurobank είναι Μεγάλος Δωρητής του CTY. Στόχος είναι να δώσει μέσω υποτροφιών την ευκαιρία σε μαθητές με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, που ξεχωρίζουν για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας τους. Από το 2013 έως το 2021 έχουν πάρει μέρος στις εξετάσεις 13.783 μαθητές, 6.138 μαθητές έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα και 1.217 μαθητές (πάνω από το 51% των συμμετεχόντων) πήραν υποτροφία.

      Ανθεκτικότητα και ανάκαμψη

      Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, τον Αύγουστο του 2021, η Eurobank δεσμεύτηκε να συνεισφέρει στις κρατικές προσπάθειες για αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν, δωρίζοντας συνολικά €1 εκατ. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σχεδιάσει και να εκτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης των κατεστραμμένων εκτάσεων, με βιώσιμο τρόπο, σε μια προσπάθεια για ενίσχυση της πρόληψης και της προστασίας από τις φωτιές, καθώς και να ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα τις τοπικές κοινότητες και ιδίως τους νεαρούς μαθητές.

      Επιπλέον, η Eurobank ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση εγκαταστάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε το νοσοκομείο στην αντιμετώπιση του COVID-19 από την αρχή της πανδημικής κρίσης. Επίσης, η Τράπεζα στηρίζει σημαντικό αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδρυμάτων που υποστηρίζουν κυρίως παιδιά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

      Στήριξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας

      Εταιρική Υπευθυνότητα

      Αθλητισμός

      Ο πρωταθλητισμός ενσαρκώνει την αξία της ατομικής προσπάθειας με στόχο την υπέρβαση των ορίων και την επιτυχία. Ταυτόχρονα, όμως, εμπεριέχει την έννοια της ομαδικότητας, της υποστήριξης από ένα σύνολο που προσφέρει τα κίνητρα και τα εφόδια στο άτομο για να πετύχει τη διάκριση. Εδώ και χρόνια, η Eurobank στέκεται στο πλευρό Ελλήνων αθλητών που μέσα από τους αγώνες τους δίνουν εντυπωσιακά παραδείγματα ήθους, επιμονής, προσήλωσης και αυτοπειθαρχίας, και κάνουν όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

      Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης
      Η Eurobank είναι επί 21 χρόνια επίσημος χορηγός όλων των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ. Πρόκειται για τη μακροβιότερη συνεργασία στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ελληνικό μπάσκετ μάς έχει αποδείξει πως η ομαδική προσπάθεια, η επιμονή και η πειθαρχία στους στόχους είναι απαραίτητα συστατικά για τη διάκριση και την επιτυχία. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύεται από τις πιο επιτυχημένες, καθώς το ελληνικό μπάσκετ έχει χαρίσει στη χώρα μας 25 μετάλλια συνολικά.

      Χορηγία ιστιοπλόων Π. Μάντη και Π. Καγιαλή
      Η Τράπεζα διαχρονικά συνδέει το όνομά της με μεγάλους αθλητές που έχουν κατακτήσει τις υψηλότερες διακρίσεις σε θαλάσσια αθλήματα. Μετά από εξαιρετικά επιτυχημένες χορηγίες, η Eurobank ανέλαβε Χρυσός Χορηγός των αθλητών ιστιοπλοΐας, Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, στηρίζοντας την πορεία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στην κατηγορία 470.

      Πολιτισμός

      Η Eurobank πιστεύει ακράδαντα ότι οι ευκαιρίες για πνευματική καλλιέργεια πρέπει να ενθαρρύνονται και οι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις πρέπει να αναδεικνύονται. Γι’ αυτό συμβάλλει ενεργά στην επαφή του κοινού με κλασικές αλλά και σύγχρονες πολιτιστικές δημιουργίες. Με τις χορηγίες στον πολιτισμό, η Τράπεζα αναδεικνύει πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή και δημιουργεί ευκαιρίες για μουσική παιδεία και πνευματική καλλιέργεια για μικρούς και μεγάλους.

      Εθνική Λυρική Σκηνή
      Το 2021 η Eurobank είχε προγραμματίσει την αποκλειστική χορηγία της παραγωγής μπαλέτου «Δον Κιχώτης», στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημικής κρίσης.

      Ιστορικό Αρχείο
      Το 2021 το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας (ΙΑΕ), παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, συνέχισε να εμπλουτίζει τα αρχεία και τις συλλογές του και να καταγράφει συστηματικά τις νέες προσκτήσεις του, με την προοπτική του ανοίγματός του προς το ερευνητικό κοινό, όταν το επιτρέψουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Γενικότερα, δόθηκε βάρος στον ψηφιακό σχεδιασμό του μέλλοντος και στην αρχειοθέτηση των δράσεών του.

      Εταιρικός εθελοντισμός

      Στο πνεύμα της προσφοράς στην κοινότητα, η Eurobank έχει θεσπίσει και στηρίζει την πρωτοβουλία TeamUp. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθελοντισμού εργαζομένων που ξεκίνησε και λειτουργεί από το 2018. Με βάση τη φιλοσοφία του ιδανικού της προσφοράς το πρόγραμμα εθελοντισμού TeamUp προσφέρει την ευκαιρία στους εργαζομένους και τα μέλη των οικογενειών τους να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις. Μέχρι και το 2021, σχεδόν 900 εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, συμμετέχοντας συνολικά σε 18 εκδηλώσεις και προσφέροντας περισσότερες από 1.400 ώρες εθελοντικών υπηρεσιών (λόγω της πανδημίας, δεν έλαβαν χώρα δραστηριότητες κατά την περίοδο 2019-2020). Το 2021 η ομάδα εθελοντισμού ανέλαβε τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

      5ος Αγώνας Δρόμου No Finish Line Athens
      Το 2021 128 εθελοντές του προγράμματος TeamUp συμμετείχαν στον 5ο Αγώνα Δρόμου No Finish Line Athens, τον μεγαλύτερο φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου και περπατήματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ). Η ομάδα εθελοντών δρομέων της Eurobank κάλυψε συνολικά 1.052,56 χιλιόμετρα, απόσταση που αντιστοιχεί σε €526,28, τα οποία έγιναν δωρεά στην οργάνωση Μαζί για το Παιδί.

      Χριστουγεννιάτικο Bazaar ΕΛΕΠΑΠ
      Με την υποστήριξη επαγγελματιών καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών, η Eurobank διοργάνωσε 6 καλλιτεχνικά εργαστήρια σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, με 900 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Για πρώτη φορά, 600 Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες έγιναν δωρεά στη μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων). Στη συνέχεια, η ΕΛΕΠΑΠ διέθεσε τις δημιουργίες αυτές στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar της ώστε με τα έσοδα να καλύψει βασικές ανάγκες της.

      Ο Φορέας της Καρδιάς μας
      Στο πλαίσιο της δράσης «Ο Φορέας της Καρδιάς μας» και μέσα από διαδικασία ψηφοφορίας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, προσφέρθηκε το συνολικό ποσό των €15 χιλ. για τη στήριξη 4 κοινωνικών φορέων. Συγκεκριμένα, το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες», που ιδρύθηκε στον Βόλο το 1974 και διαθέτει οικοτροφείο για 50 ανθρώπους όλων των ηλικιών με σοβαρή νοητική αναπηρία (όπως σύνδρομο Down, αυτισμός και διάφορες αισθητηριακές αναπηρίες), έλαβε €6 χιλ., ενώ τρεις άλλες οργανώσεις – η Πρωτοβουλία για το Παιδί στη Βέροια, ο Παπαδοπούλειος Παιδικός Σταθμός στην Καλαμάτα και ο Σύλλογος Φίλων ΑΜΕΑ – έλαβαν η καθεμία €3 χιλ. για την κάλυψη βασικών αναγκών.

      Growth Awards

      Το 2016, σε συνεργασία με την Grant Thornton, η Eurobank θέσπισε τα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Growth Awards, με στόχο την επιβράβευση εταιρειών που συνδυάζουν υψηλές οικονομικές επιδόσεις με μια επιτυχημένη εταιρική ιστορία, και συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου επιχειρηματικότητας και μιας νέας εργασιακής κουλτούρας στην Ελλάδα. Τα βραβεία φιλοδοξούν να δώσουν το παράδειγμα για την αναγνώριση της επιχειρηματικής αριστείας και τη στήριξη της ανάπτυξης υγιών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

      Έως σήμερα, στις 5 τελετές βράβευσης Growth Awards, έχουν βραβευτεί 32 από τις πιο δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στην τελετή βράβευσης περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες, 5 διεθνούς κύρους ομιλητές έχουν συμμετάσχει και περίπου 80 επιχειρήσεις κάνουν αίτηση κάθε χρόνο. Η Επιτροπή Βράβευσης αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

      Επιχειρηματικότητα

      Πρόγραμμα egg - enter•grow•go

      Στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η Τράπεζα σε συνεργασία με τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, έναν οργανισμό ο οποίος αναπτύσσει και διαχειρίζεται ελληνικούς συνεργατικούς σχηματισμούς (innovation clusters) και άλλες δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας, υλοποιεί από το 2013 το πρόγραμμα egg – enter•grow•go, το οποίο παρέχει σε νέους επιχειρηματίες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης, επιτάχυνσης και συνεργασίας. Το 2021 πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 9ου κύκλου, με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες: την εξωστρέφεια, τη χρηματοδότηση και την επιχειρηματική διασύνδεση με την παγκόσμια αγορά.

      Πιο συγκεκριμένα, από το 2019, τo egg – enter•grow•go αποτελείται από δύο διακριτές και συμπληρωματικές πλατφόρμες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, την Πλατφόρμα egg Start-Up και την Πλατφόρμα egg Scale-Up.

      Η Πλατφόρμα egg Start-Up απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα, επιχειρηματικέςομάδες ή startup με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες, με στόχο να τις υποστηρίξει στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, ώστε να αναπτυχθούν και να διαθέσουν ταχύτερα το προϊόν ή την υπηρεσία τους στην αγορά (incubation). Οι επιχειρηματικές ομάδες, υπό την προϋπόθεση σύστασης εταιρείας που θα υλοποιήσει το επιχειρηματικό σχέδιό τους, έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει η καθεμία. Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχονται είναι α) πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων μέσω της Action Finance Initiative (AFI), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI, β) πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος της Τράπεζας για χρηματοδότηση startup εταιρειών του egg, και γ) υποστήριξη στην προσέλκυση χρηματοδότησης από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (Venture Capital Funds). Πιο συγκεκριμένα, το 2021 η Eurobank παρείχε στις εταιρείες του egg χρηματοδοτήσεις ύψους €220 χιλ.

      Η Πλατφόρμα egg Scale-Up απευθύνεται σε πιο ώριμες startup επιχειρήσεις οι οποίες, μέσω της επιτάχυνσης της προϊοντικής τους ανάπτυξης, αναζητούν αύξηση πωλήσεων και τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης. Η Πλατφόρμα egg Scale-Up είναι ο εξελιγμένος επιχειρηματικός επιταχυντής του egg – enter•grow•go (acceleration).

      Τα τελευταία 9 χρόνια, το πρόγραμμα egg – enter•grow•go έχει καταστεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα. Επίσης, έχει βελτιώσει σημαντικά τη θετική του εικόνα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, και αποτελεί πρότυπο για κάθε νέα πρωτοβουλία στον τομέα των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

      Το egg έχει αφήσει το επιχειρηματικό και κοινωνικό του αποτύπωμα ως εξής:

      • 1.000 άτομα φιλοξενήθηκαν στο egg.
      • 275 επιχειρηματικές ομάδες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.
      • 150 επιχειρηματικές ομάδες σχημάτισαν νομική οντότητα και 92 από αυτές παρουσιάζουν συνολικό κύκλο εργασιών €12 εκατ.
      • 36 εταιρείες κατέθεσαν πατέντες και ευρεσιτεχνίες.
      • 68 εταιρείες ταξίδεψαν στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα τεχνολογίας του κόσμου.
      • €12 εκατ. έχει επενδύσει η Eurobank μέχρι σήμερα στο egg.
      • πάνω από €25,3 εκατ. equity funding (επενδύσεις από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια) σε 36 εταιρείες.
      • 49 εταιρείες του egg έλαβαν €3,2 εκατ. μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων της Eurobank.
      • €89 χιλ. οι δωρεές των startup του egg σε ΜΚΟ.

      Cluster Τουρισμού και Πολιτισμού

      Με το πρόγραμμα egg – enter • grow • go ως φορέα και διαχειριστή, η Eurobank σκοπεύει να υποστηρίξει τα μέλη του cluster στην οργάνωση, τη δικτύωση και τον συντονισμό των προσπαθειών τους, με στόχο να στηρίξει την ενεργοποίηση και ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας (ΣΣΚ) στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους Τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού (Cluster τουρισμού και πολιτισμού).

      Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει κυρίως καινοτόμες επιχειρήσεις, και δευτερευόντως άλλους υποστηρικτικούς οργανισμούς με έδρα στην Ελλάδα, που προάγουν την καινοτομία, την έρευνα και τη δικτύωση, και δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των τεχνολογιών και των εφαρμογών ψηφιακού τουρισμού.

      Ο κύριος σκοπός για τη δημιουργία του cluster είναι η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας, η δημιουργία συνεργασιών και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και οικονομιών πεδίου για την ελληνική αλυσίδα αξίας, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογιών για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο του cluster, η Eurobank και το egg – enter • grow • go θα υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και τα μέλη της, σε επίπεδο εξωστρέφειας και χρηματοδότησης.

      Ο στόχος του cluster είναι να ψηφιοποιήσει τουριστικά και πολιτισμικά προϊόντα, και να αξιοποιήσει πλήρως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, χρησιμοποιώντας λογισμικά και τεχνολογίες ψηφιακού περιεχομένου, εφαρμογές έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλες εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι, θα προσφέρει στους επισκέπτες νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

      Exportgate και Πρωτοβουλίες Εξωστρέφειας

      Στόχος της Eurobank είναι να συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, γι’ αυτό αναγνωρίζει τη σημασία της επιχειρηματικότητας ως βασικού μοχλού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

      Η Τράπεζα εστιάζει στην υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Επιπλέον, η Τράπεζα, με την υποστήριξη τεσσάρων κορυφαίων ελληνικών εξαγωγικών συνδέσμων (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), δημιούργησε το Exportgate, μια πρωτοποριακή διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου που προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης στην παγκόσμια αγορά, σε ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς και πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία για τις διεθνείς επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

      Το Exportgate αποτελεί μέλος του δικτύου Trade Club Alliance (TCA), μετά τη στρατηγική συμφωνία της Eurobank με τη Santander, κορυφαία τράπεζα τραπεζικής ιδιωτών και επιχειρήσεων με έδρα στην Ισπανία. Το TCA είναι το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από διεθνείς τράπεζες σε πάνω από 60 χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που προάγουν την εξωστρέφεια με εμπορικές αποστολές (Trade Corridors).

      Λόγω της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, η Eurobank μαζί με πέντε άλλες διεθνείς τράπεζες-μέλη του Trade Club Alliance συνδιοργάνωσαν την πρώτη ψηφιακή εκδήλωση TCA Virtual Connect. Σε αυτήν τη διαδραστική ψηφιακή εκδήλωση, εμπειρογνώμονες και country specialists από καθένα από τα έξι συμμετέχοντα μέλη του TCA, παρουσίασαν τις τρέχουσες τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο τροφίμων και ποτών, ενώ οι εταιρείες-πελάτες των τραπεζών-μελών που συμμετείχαν πραγματοποίησαν συναντήσεις B2B με δυνητικούς συνεργάτες.

      Η Enterprise Greece, ο επίσημος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, και η Eurobank υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Η πρωτοβουλία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης και της επιτακτικής ανάγκης για συντονισμό πρωτοβουλιών και δράσεων που μπορούν να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, ενώ θέτει τα θεμέλια για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη το γρηγορότερο δυνατό.

      Τουρισμός

      Η Eurobank στοχεύοντας να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως Τράπεζα του Ελληνικού Τουρισμού, προχώρησε σε μια σειρά δράσεων που ανακοινώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου. Η ανακοίνωση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε για να αναφερθούν τα πραγματικά αποτελέσματα του πακέτου μέτρων στήριξης που πρόσφερε η Eurobank σε εταιρείες του κλάδου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επενδυτικών τους αναγκών, συνολικού ποσού €747 εκατ., που ξεκίνησε το 2020. Η Τράπεζα λοιπόν έχει αποδείξει έμπρακτα ότι παραμένει διαχρονικά δίπλα στον κλάδο του τουρισμού. Η Eurobank ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά ανήλθαν τελικά σε €720 εκατ., κυρίως γιατί κάποιοι πελάτες δεν συμμετείχαν τελικά στο πρόγραμμα ή συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις δεν εκταμιεύθηκαν/ ζητήθηκαν.

      Το πακέτο του 2020 περιλάμβανε τα παρακάτω μέτρα:

      • Πάγωμα των δόσεων κεφαλαίου των δανείων για το 2020 και 2021.
      • Παροχή ρευστότητας σε ξενοδοχειακές εταιρείες για κεφάλαιο κίνησης που κάλυπτε τις συνολικές ανάγκες για το 2020, καθώς και για την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου το 2021.
      • Συνέχιση της αδιάλειπτης χρηματοδότησης εγκεκριμένων επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο.
      • Παροχή αποκλειστικής, ευνοϊκής τιμολόγησης για την πιστοποίηση CoVid Shield, για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας οργανισμό πιστοποίησης TÜV – AUSTRIA – HELLAS LTD.

      Το 2021 το πακέτο περιλάμβανε επιπλέον χρηματοδοτήσεις ποσού €750 εκατ., καθώς και δράσεις σχετικά με (α) εργαλεία που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και παρέχουν προνόμια στους δανειολήπτες, (β) πρόσβαση του ξενοδοχειακού κλάδου σε κεφάλαια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, (γ) σχεδιασμό για τη στήριξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, και (δ) παροχή ρευστότητας στο ευρύτερο τουριστικό οικοσύστημα.

      Η Eurobank συνεργάστηκε για ακόμα μια χρονιά με τους στρατηγικούς της εταίρους, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τη Marketing Greece ΑΕ, σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την προώθηση και ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

      Πιστή στη στρατηγική της προσέγγιση, η Τράπεζα θα συνεχίσει να προωθεί και να στηρίζει ενεργά τον ελληνικό τουρισμό και τους επαγγελματίες του κλάδου.

      Προϊόντα και υπηρεσίες με κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση

      Στο πλαίσιο της ενεργητικής προώθησης ορθών πρακτικών και με στόχο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα, η Τράπεζα έχει αναπτύξει μια σειρά πράσινων προϊόντων, δηλαδή τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν περιβαλλοντικό όφελος. Τα προϊόντα αυτά χτίζουν πάνω στις σχέσεις της Τράπεζας με τους πελάτες της και την αγορά, για να προωθήσουν εργαλεία που ενθαρρύνουν τις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες.

      WWF Eurobank Visa - Το Πρώτο Πράσινο Τραπεζικό Προϊόν στην Ελλάδα

      Η WWF Eurobank Visa, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της Eurobank και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, ξεκίνησε το 2000 και είναι το πρώτο πράσινο προϊόν που εξέδωσε ελληνική τράπεζα.

      Μέχρι σήμερα, η WWF Hellas είχε λάβει πάνω από €1,7 εκατ. μέσα από τη WWF Eurobank Visa για τη χρηματοδότηση δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας, χωρίς περαιτέρω κόστος για τους 20.000 ενεργούς κατόχους κάρτας WWF Visa.

      Ενδεικτικά, έχουν στηριχθεί από τη Eurobank οι εξής δράσεις:

      Βιοδιασπώμενες Χρεωστικές Κάρτες

      Η Eurobank είναι η πρώτη και μοναδική τράπεζα στην ελληνική αγορά που προσφέρει κάρτες νέας γενιάς. Έχοντας υιοθετήσει τα τελευταία διεθνή περιβαλλοντικά πρωτόκολλα, παρέχει κάρτες κατασκευασμένες από οικολογικό, βιοδιασπώμενο υλικό. Η συγκεκριμένη δράση αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Eurobank για φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες.

      Από το 2019 όλες οι νέες χρεωστικές κάρτες αλλά και όσες ανανεώνονται –για ιδιώτες και επιχειρήσεις– κατασκευάζονται από 82% πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα μη πετρελαϊκό και μη τοξικό βιοδιασπώμενο πλαστικό υποκατάστατο. Για την παραγωγή αυτού του υλικού απαιτείται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και παράγονται σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου σε σχέση με το PVC (που δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο και εκπέμπει τοξικό αέριο όταν αποτεφρώνεται).

      Η Eurobank επέλεξε συνειδητά ένα καθημερινό, ευρέως χρησιμοποιούμενο, μαζικό προϊόν – όπως η χρεωστική κάρτα– ως το ιδανικό μέσο για να εκπληρώσει την περιβαλλοντική της δέσμευση και να καλλιεργήσει περαιτέρω στους πελάτες της την αξία της περιβαλλοντικής συνείδησης. Από το 2021, περίπου 1 εκατ. κάρτες έχουν εκδοθεί με χρήση του νέου βιοδιασπώμενου υλικού, ενώ το απόθεμα χρεωστικών καρτών της Τράπεζας αναμένεται να αντικατασταθεί στα επόμενα 2 χρόνια.

      Eurobank, o ελληνικός εταίρος στην καινοτόμο περιβαλλοντική πρωτοβουλία της Mastercard Priceless Planet Coalition

      Η Eurobank είναι ο αποκλειστικός ελληνικός εταίρος του Mastercard Priceless Planet Coalition, μιας περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

      Το Priceless Planet Coalition έχει μια παγκόσμια αποστολή και έναν παγκόσμιο στόχο, με τα οποία η Τράπεζα ευθυγραμμίζεται, επιβεβαιώνοντας ενεργά τη δέσμευσή της για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ και εφαρμόζοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής τις οποίες έχει συνυπογράψει.

      Το Priceless Planet Coalition έχει ξεκινήσει τις δράσεις του από το 2020 με στόχο την ένωση καταναλωτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμπόρων και πόλεων σε όλο τον πλανήτη, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Από τα πρώτα της βήματα, η πρωτοβουλία έχει δεσμευτεί για τη φύτευση 100 εκατομμυρίων δέντρων μέσα σε 5 χρόνια, συνάπτοντας συνεργασίες με δύο παγκόσμιους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, την Conservation International και το World Resources Institute (WRI).

      Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού – ΠΝΟΗ

      Τα τελευταία 21 χρόνια η Eurobank στηρίζει σταθερά τη σημαντική προσπάθεια του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού – ΠΝΟΗ», συμβάλλοντας στον σκοπό του, που εστιάζει στην ίδρυση και υλική ενίσχυση παιδιατρικών μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς και στην υποστήριξη γονέων και παιδιών που νοσηλεύονται στην εντατική. Από το 2000, η Eurobank έχει σχεδιάσει και προσφέρει την κάρτα Euroline. Μέρος του συνολικού τζίρου που αποφέρει το προϊόν διατίθεται στο σωματείο «ΠΝΟΗ: Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού».

      Συγκεκριμένα, η Τράπεζα καταβάλλει το 0,20% επί του συνολικού ποσού των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι κάτοχοι της Euroline κάνοντας χρήση της σε τερματικά (POS) Eurobank σε εμπόρους οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την Τράπεζα με σύμβαση συνεργασίας. Το 2021 το ποσό των δωρεών ανήλθε σε €20.300 από τις περίπου 25.734 ενεργές κάρτες.

      Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους»

      Η συνεργασία της Τράπεζας με την εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» (Fashion Targets Breast Cancer) ξεκίνησε το 2004 με την έκδοση της πιστωτικής κάρτας EuroLine Style mastercard, της πρώτης πιστωτικής κάρτας αποκλειστικά για γυναίκες. Τα τελευταία16 χρόνια, η Eurobank στηρίζει σταθερά την προσπάθεια της εκστρατείας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

      Το 2021 ο συνολικός αριθμός των ενεργών πιστωτικών καρτών EuroLine Style ανήλθε σε περίπου 7.083. Η Eurobank καταβάλλει το 0,15% του ετήσιου τζίρου της κάρτας Euroline Style στην Πανελλήνια Εταιρεία Πρόληψης για τον Καρκίνο «Στόχος-Πρόληψη». Το 2021 η χρήση αυτών των καρτών συγκέντρωσε €6.602, ποσό που διατέθηκε για την υποστήριξη του οργανισμού στο έργο ενημέρωσης και επιμόρφωσης του γυναικείου πληθυσμού για την αξία της πρόληψης του καρκίνου του στήθους.

      Το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

      Η Τράπεζα, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν τα παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη, ενίσχυσε για άλλη μια χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, διατηρώντας τα ειδικά κουτιά δωρεών που είναι τοποθετημένα στα καταστήματα της Eurobank.

      ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
      Εταιρική διακυβέρνηση