Έτος
2021
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

DOWNLOADS

Στρατηγική ανασκόπηση

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Στρατηγική ανασκόπηση
    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

      H Eurobank Holdings είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου Eurobank. Μάθετε περισσότερα για τη στρατηγική και τις δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δείτε αναλυτικά την ανάλυση ουσιαστικότητας, τις ESG επιδόσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021.

      Σημαντικοί δείκτες και στοιχεία 2021

      Ποιοι είμαστε

      GRI 102-1 | GRI 102-2 | GRI 102-3 | GRI 102-4 | GRI 102-5 | GRI 102-6 | GRI 102-7 | GRI 102-16 | GRI 102-11 | GRI 102-16

      Προφίλ

      H Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (Eurobank Holdings) είναι μια εταιρεία
      συμμετοχών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Eurobank Holdings και οι θυγατρικές της
      («Όμιλος») έχουν σύνολο ενεργητικού €77,9 δισ. και ανθρώπινο δυναμικό 11.935 εργαζόμενους.
      Η μητρική εταιρεία του Ομίλου Eurobank, ο οποίος αποτελείται απο την Τράπεζα Eurobank Α.Ε.
      (Eurobank) και τις θυγατρικές της, είναι η Eurobank Holdings.

      Με συνολικό δίκτυο 668 σημείων εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, o Όμιλος
      Eurobank παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών
      σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, η Eurobank δραστηριοποιείται με δίκτυο λιανικής
      τραπεζικής, εξειδικευμένα κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, δίκτυο private banking και
      δυναμική ψηφιακή παρουσία. Στο εξωτερικό ο Όμιλος Eurobank έχει παρουσία σε 5 χώρες, στη
      Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο).

      Βασικά μεγέθη Eurobank Holdings δισ. ευρώ
      Δάνεια (προ προβλέψεων) 40,8
      Καταθέσεις 53,2
      Σύνολο ενεργητικού 77,9
      Ίδια κεφάλαια 5,6
      Δίκτυο Εξυπηρέτησης Πελατών Ομίλου Eurobank 668
      Ελλάδα 321
      Εξωτερικό 301
      Ημερομηνία στοιχείων: 31 Δεκεμβρίου 2021

      * Με τους περιορισμούς που προβλέπονται στο Ν.3864/2010, όπως ισχύει.
      ** Με βάση πληροφόρηση που ελήφθη από την εταιρεία «Fairfax Financial Holding Limited» και για την οποία τo επενδυτικό κοινό ενημερώθηκε την 20.07.2021 από την Eurobank Holdings, μέσω σχετικής εταιρικής ανακοίνωσης.
      *** Με βάση πληροφόρηση που ελήφθη από την εταιρεία «The Capital Group Companies (CGC)» και για την οποία το επενδυτικό κοινό ενημερώθηκε την 03.12.2020 από την Eurobank Holdings, μέσω σχετικής εταιρικής ανακοίνωσης.
      **** Με βάση πληροφόρηση που ελήφθη από την εταιρεία «Helikon Investments Limited» και για την οποία το επενδυτικό κοινό ενημερώθηκε την 23.07.2021 από την Eurobank Holdings, μέσω σχετικής εταιρικής ανακοίνωσης.

      Ο σκοπός μας

      Η Eurobank δημιουργήθηκε για να είναι η τράπεζα των πρωτοπόρων. Φέρνοντας στην Ελλάδα διεθνείς πρακτικές και ξεχωριστά στελέχη, έγινε ο φορέας της καινοτομίας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Με την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις κάτω από πίεση, καταφέραμε να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από τις δυσκολίες. To DNA της Eurobank είναι η πρωτοπορία. Και είμαστε ξανά σε θέση να το αναδείξουμε.

      Στο σημερινό κόσμο η ευημερία έχει νέα χαρακτηριστικά.Πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες για τους πολλούς και να φέρνει πιο κοντά το αύριο. Για να βρούμε νέους δρόμους και να στηρίξουμε μια υπεύθυνη, βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις είναι ανάγκη να στηρίξουμε τους πρωτοπόρους. Εκείνους που αμφισβητούν το παλιό, που αποδέχονται το καινούργιο, που μπαίνουν επικεφαλής και πηγαίνουν την κοινωνία μπροστά.

      Για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα, πρέπει κι εμείς να είμαστε διαρκώς στην πρωτοπορία. Για εμάς στη Eurobank, κίνητρο και στόχος μας είναι να ξανασχεδιάσουμε τη δουλειά μας για καλύτερες, φιλικότερες τραπεζικές σχέσεις.

      Κοιτάζοντας πέρα από το σήμερα, σε βάθος χρόνου και με βιώσιμες πρακτικές, δημιουργούμε αξία για όλους. Είμαστε ομάδα. Μια δυνατή ομάδα. Προσφέρουμε τραπεζικά προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις, πιο γρήγορα, πιο απλά, πιο προσιτά. Για να πάμε όλοι μπροστά, πρέπει παντού όπου υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες να τις κάνουμε πραγματικότητα. Με εκείνους που χτίζουν ένα καλύτερο αύριο.

      Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ

      Οι αξίες μας

      Οι δεσμεύσεις μας

      Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

       

      Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Eurobank υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ και της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής υποστηρίζονται από 220 τράπεζες σε όλο τον κόσμο και διαμορφώθηκαν από την παγκόσμια τραπεζική κοινότητα μέσα από τη Χρηματοοικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP FI).

      Οι έξι (6) αρχές είναι οι εξής:

      1. Εναρμόνιση
        Θα εναρμονίσουμε την επιχειρηματική μας στρατηγική προκειμένου να συμφωνεί με και να συνεισφέρει στις ανάγκες των ατόμων και τους στόχους της κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, καθώς και σε άλλα συναφή εθνικά και περιφερειακά πλαίσια.
      2. Επιδράσεις και Θέσπιση Στόχων
        Θα αυξάνουμε συνεχώς τις θετικές μας επιδράσεις, ενώ θα μειώνουμε τις αρνητικές και θα διαχειριζόμαστε τους κινδύνους που δημιουργούν στον άνθρωπο και το περιβάλλον οι δραστηριότητες, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας. Για τον σκοπό αυτό, θα θέτουμε και θα δημοσιοποιούμε στόχους στους τομείς που έχουμε τις σημαντικότερες επιδράσεις.
      3. Πελάτες
        Θα εργαζόμαστε υπεύθυνα με τους πελάτες μας για να ενθαρρύνουμε αειφόρες πρακτικές και να προωθούμε οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν ευημερία, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις μελλοντικές γενιές.
      4. Ενδιαφερόμενα μέρη
        Θα συμβουλευόμαστε και θα συνεργαζόμαστε έγκαιρα και υπεύθυνα με τα ενδιαφερόμενα μέρη μας για να επιτυγχάνουμε τους στόχους της κοινωνίας.
      5. Διακυβέρνηση και Κουλτούρα
        Θα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας στις Αρχές μέσω της αποτελεσματικής διακυβέρνησης και της ενίσχυσης της κουλτούρας υπεύθυνης τραπεζικής.
      6. Διαφάνεια και Λογοδοσία
        Θα επανεξετάζουμε κατά περιόδους την ατομική και συλλογική εφαρμογή των Αρχών αυτών, και θα είμαστε διαφανείς και υπόλογοι για τις θετικές και αρνητικές μας επιδράσεις, καθώς και για τη συνεισφορά μας στους στόχους της κοινωνίας.

      Έχοντας συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, η Eurobank ολοκλήρωσε και δημοσίευσε στις 22 Μαρτίου 2021 την 1η Έκθεση Αυτοαξιολόγησης (Έκθεση Προόδου) για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής. Με σκοπό να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής της UNEP FI, η Eurobank δημοσιεύει για πρώτη φορά τη 2η Έκθεση Αυτοαξιολόγησης (Έκθεση Προόδου) για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής ως μέρος του Ετήσιου Απολογισμού Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021, για τη χρονική περίοδο 23.03.2021 - 23.03.2022 (Παράρτημα VII). Επιπλέον, έχει καταρτίσει ένα 3ετές σχέδιο εφαρμογής, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής έως και το 2024.

      Κάθε ενέργεια που υλοποιεί η Τράπεζα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής είναι υψίστης σημασίας, καθώς οι Αρχές αυτές καθορίζουν τον ρόλο και την ευθύνη του τραπεζικού κλάδου στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στις τράπεζες να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων τους και να εντοπίσουν τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Η Eurobank, πιστή σε αυτό το όραμα, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αφήσει τη σφραγίδα της στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. 

      Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact)

      Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (SDGs) και των αντίστοιχων στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ (UN Agenda 2030), καθώς έχουμε υπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact) από το 2008, προάγοντας ενεργά τις θεμελιώδεις αρχές του και εφαρμόζοντας την προληπτική προσέγγιση.

      Κάθε χρόνο, η Τράπεζα δημοσιεύει μια έκθεση με τις δραστηριότητες που αποτυπώνουν τη δέσμευσή της στις εν λόγω αρχές. Το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ αποτελεί μια διεθνή εθελοντική πρωτοβουλία για την προώθηση της αειφορίας και της υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παρέχει ένα πλαίσιο 10 διεθνώς αποδεκτών αρχών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, βάσει του οποίου οι εταιρείες που συμμετέχουν δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τη στρατηγική και τις δραστηριότητές τους με τις εν λόγω αρχές.

      Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων(Principles for Responsible Investment – PRI)

      Η θυγατρική Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ ήταν η πρώτη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα που υπέγραψε την πρωτοβουλία για τις Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων (Principles for Responsible Investment – PRI) το 2018, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του Ομίλου Eurobank για την υποστήριξη της βιωσιμότητας και της υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η πρωτοβουλία PRI αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη, με 100 τρισ. δολ. ΗΠΑ σε κεφάλαια υπό διαχείριση, τα οποία εντάσσουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης (ESG) στις επενδυτικές τους αποφάσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους.

      Η πρωτοβουλία αυτή έλαβε χώρα το 2006 με την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλίας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP FI), και υποστηρίζει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης οι οποίοι θεσπίστηκαν το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη.

      Περιβαλλοντική Διαχείριση και Διαχείριση Ενέργειας

      Η Eurobank έχει μια διαχρονική δέσμευση για την περιβαλλοντική διαχείριση και τη διαχείριση ενέργειας, σε συμμόρφωση με σχετικές πιστοποιήσεις ISO και όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση EMAS (Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου) που ελέγχεται από ανεξάρτητο φορέα. Συγκεκριμένα, από το 2004 η Eurobank έχει λάβει την πιστοποίηση ISO 14001 και από το 2015 την πιστοποίηση ISO 50001, ενώ από το 2008 η έκθεση EMAS υλοποιείται και αξιολογείται ετησίως από ανεξάρτητο φορέα. Η πιστοποίηση για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14064 έχει προγραμματιστεί για το 2022, σύμφωνα με την επικρατούσα βέλτιστη πρακτική και τον νέο κανονισμό.

      Δεσμεύσεις Μηδενικής Ανοχής

      • Σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα
        Η Eurobank έχει δεσμευτεί να σέβεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να αποφεύγει να προκαλεί ακούσια ή να συμβάλει στην πρόκληση δυσμενών επιδράσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τους εργαζομένους, τους προμηθευτές, τους συνεργάτες, τους πελάτες και άλλα μέρη που συνδέονται άμεσα με τις δραστηριότητες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Η Τράπεζα ενθαρρύνει τους ανθρώπους της να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό, και δεν ανέχεται διακρίσεις, εκφοβισμό, παρενόχληση ή θυματοποίηση για κανέναν λόγο. Σύμφωνα με κορυφαίες διεθνείς πρακτικές, έχει καθιερώσει σχετικές πολιτικές που αποτυπώνουν αυτή τη δέσμευση, όπως τον Κώδικα Δεοντολογίας και Ηθικής. Εφαρμόζει σχετικές διαδικασίες με στόχο τον εντοπισμό, την πρόληψη και τον μετριασμό τυχόν επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και διαδικασίες που επιτρέπουν την αποκατάσταση τυχόν τέτοιων αρνητικών επιπτώσεων. Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν τη διαδικασία παρακολούθησης για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των δεσμεύσεων ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από καθιερωμένους μηχανισμούς υποβολής καταγγελιών.
      • Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη
        Η Eurobank αναγνωρίζειτη σημασία καιτην επίδραση των δραστηριοτήτων της στην κοινωνική ισότητα για τους εργαζομένους, τους πελάτες και την κοινωνία. Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να προάγει μια κουλτούρα διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης, στην οποία οι σχετικές αρχές ενσωματώνονται στις καθημερινές εργασιακές πρακτικές του οργανισμού, στο μοντέλο διακυβέρνησης και τις σχετικές δεσμεύσεις. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η Eurobank έχει καταγράψει τις εταιρικές αξίες, τις σχετικές πολιτικές, το πεδίο εφαρμογής, τους ορισμούς, τις δεσμεύσεις και την ισχύουσα προσέγγιση για την ενσωμάτωση εφαρμοστέων κανονιστικών απαιτήσεων, καθώς και προαιρετικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός ποικιλόμορφου, δίκαιου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας, ανοιχτού σε διαφορετικές κουλτούρες και ομάδες, όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει. Αγκαλιάζει και προωθεί την πολυφωνία και τις διαφορετικές προοπτικές εντός του οργανισμού, έτσι ώστε ο οργανισμός να γίνει ακόμα πιο ανοιχτός, χωρίς αποκλεισμούς.
      • Καταπολέμηση της Παρενόχλησης
        Η Eurobank έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Περιγράφει τη δέσμευση της Eurobank στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν ευπρέπεια, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτό το πλαίσιο σκιαγραφεί την προσέγγιση μηδενικής ανοχής της Eurobank ως προς διάφορους τύπους παραβιάσεων, όπως για παράδειγμα λεκτική, σωματική, ψυχολογική, ηθική και σεξουαλική βία, προσβολές, υποτιμητική ή απαξιωτική συμπεριφορά, προσβλητικά ή ακατάλληλα σχόλια και σεξουαλικά προσβλητική συμπεριφορά. Κάθε εργαζόμενος και κάθε άλλο άτομο που συνεργάζεται με τη Eurobank ενθαρρύνεται να υποβάλλει τους προβληματισμούς, να εκφράζεται ελεύθερα και να αξιοποιεί εξίσου εσωτερικά και εξωτερικά κανάλια αναφοράς.
      • Καταπολέμηση της Δωροδοκίας και της Διαφθοράς
        Η Πολιτική κατά της Δωροδοκίας και της Διαφθοράς παρέχει σαφείς ορισμούς για την ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφθορά (παρέχεται εσωτερικό έγγραφο). Επίσης, ο Κώδικας Δεοντολογίας και Ηθικής της Eurobank περιγράφει πώς η Τράπεζα προλαμβάνει περιπτώσεις δωροδοκίας και διαφθοράς και πώς προωθεί την ακεραιότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
      • Αναφορά Ανέντιμης Συμπεριφοράς (Whistleblowing)
        Προκειμένου να διασφαλιστεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός υποβολής αναφοράς για την ανώνυμη αναφορά ανέντιμης συμπεριφοράς, καθώς και για τη διασφάλιση ότι οι αναφορές αντιμετωπίζονται εμπιστευτικά, η Eurobank έχει καθιερώσειτηνΠολιτική Αναφοράς Ανέντιμης/Παράτυπης Συμπεριφοράς.

      Η Δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πολιτική για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη, καθώς και η Δήλωση για την Πολιτική Αναφοράς Ανέντιμης/Παράτυπης Συμπεριφοράς είναι διαθέσιμες στα αγγλικά στο eurobank.gr.

      Η στρατηγική μας

      H Eurobank επενδύει στην ανάπτυξη με κοινωνικό αποτύπωμα και σε τεχνολογίες αιχμής που εξυπηρετούν ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο τραπεζικής εξυπηρέτησης. Παράλληλα, προσεγγίζει τα ζητήματα ESG με ολιστικό τρόπο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου και τις βέλτιστες πρακτικές.

      GRI 102-15 | ATHEX C-G4 | ATHEX C-G2

      Eurobank, Νέα Εποχή

      Η Eurobank υπηρετεί με έργα την επίτευξη στόχων εθνικής εμβέλειας: βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, ταχεία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα και αλλαγή του παραγωγικού προτύπου με όχημα τις επενδύσεις. Η Eurobank στήριξε και θα συνεχίζει να υποστηρίζει, τα μεγάλα έργα υποδομής αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις προκειμένου η ανάπτυξη να διαχυθεί σε όλη την κοινωνία. Με προσανατολισμό σε μια νέα αντίληψη για την τραπεζική η Eurobank εφαρμόζει το μοντέλο Phygital που συνδυάζει την τεχνολογία με την εμπειρία των ανθρώπων της, για τη στήριξη των πελατών και ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων.

      Η Τράπεζα της Aνάπτυξης

      Ανάπτυξη με κοινωνικό αποτύπωμα και τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου τραπεζικής εξυπηρέτησης

      Η Τράπεζα προετοιμάζεται, σχεδιάζει και διαμορφώνει την «EUROBANK 2030 | Τράπεζα της Ανάπτυξης». Επενδύει στο τρίπτυχο Άνθρωπος – Τεχνολογία –Βιωσιμότητα, συνδυάζοντας την τεχνολογική καινοτομία με την εμπειρία και την υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της, με στόχο να συμβάλλει, με βέλτιστες πρακτικές, στην εθνική προσπάθεια της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Ο επιχειρησιακός της σχεδιασμός που ήδη υλοποιείται, με ορίζοντα δεκαετίας, αναπτύσσεται σε τρεις (3) κεντρικούς άξονες:

      • Χρηματοδότηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχους την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και τη μείωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance).
      • Ολιστική στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης και μέσω των πόρων ευρωπαϊκών ή/και ελληνικών προγραμμάτων που αφορούν ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές για να διαχυθεί η ανάπτυξη σε όλη την κοινωνία. Η Τράπεζα προχωρά στη χορήγηση επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης.
      • Η ανάπτυξη του ανθρωποκεντρικού μοντέλου Phygital που αξιοποιεί την άρτια τεχνολογική υποδομή με τον ανθρώπινο παράγοντα, για απλή, γρήγορη, προσωποποιημένη και ασφαλή εξυπηρέτηση 24/7.

      Νέα Γενιά Καταστημάτων

      Τα καταστήματα της νέας εποχής προσφέρουν μια αναβαθμισμένη εμπειρία τραπεζικής εξυπηρέτησης, βασισμένη στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο λειτουργίας. Μέσω αξιοποίησης της τεχνολογίας, επιτυγχάνεται η διευκόλυνση των συναλλαγών. Στόχος αποτελεί οι πελάτες να μπορέσουν να αναπτύξουν τη σχέση τους με τους ανθρώπους της Τράπεζας, ώστε να υποστηρίζεται η καθημερινότητά τους, τα σχέδιά τους για το μέλλον και η πρόοδός τους σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

      Στη νέα γενιά καταστημάτων συνδέεται η προσωπική επικοινωνία με τις εξελιγμένες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Υιοθετούνται καινοτομίες με σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και στο περιβάλλον, όπως:

      • Το Touch & Go Service Bar: ένα σημείο πρώτης γρήγορης εξυπηρέτησης διάρκειας 2-5 λεπτών.
      • Το σύστημα προτεραιότητας για όλες τις θέσεις εξυπηρέτησης μέσα στο κατάστημα.
      • Η συμβουλευτική εξυπηρέτηση, που υποστηρίζεται από σημεία ψηφιακής εκμάθησης π.χ. ζώνες αυτόματης εξυπηρέτησης.
      • Τα Σημεία Συζήτησης «Conversation Booths» για αλληλεπίδραση με τους πελάτες μας σε έναν χώρο που σέβεται την ιδιωτικότητα.
      • Τα ειδικά διαμορφωμένα meeting rooms για την εξυπηρέτηση των πελατών Personal Banking και Business Banking.

      Η εικόνα της Eurobank αλλάζει

      Η εικόνα της μάρκας (brand) είναι αυτό που το κοινό βλέπει, ακούει, γνωρίζει, πιστεύει για εμάς και για την Τράπεζά μας. Είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών μας, αυτό που μας διαφοροποιεί και οδηγεί τους πελάτες να συνεργαστούν μαζί μας. Τα brands έχουν όνομα, ταυτότητα, προσωπικότητα και όραμα. Παραδοσιακά, οι μάρκες αλλάζουν την εικόνα τους όταν θέλουν να αναδειχθεί μια μεγάλη αλλαγή στην πορεία τους, στη στρατηγική τους, στο όραμά τους.

      H Eurobank ξεκίνησε μια μεγάλη αλλαγή με τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για το 2030. Το νέο brand μετουσιώνει τη μέχρι σήμερα πορεία της Τράπεζας, αποτυπώνει την κληρονομιά, τις αξίες, το όραμα πρωτοπορίας μας και σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Πιο λιτό, αλλά πιο «θεσμικό» και δυναμικό. Με όχημα την καινοτομία και την πρωτοπορία, συστατικά απόλυτα συνδεδεμένα με το DNA της Eurobank, η Τράπεζα παρουσιάζει την αλλαγή της μέσα από το μήνυμα «Είμαστε όλοι πρωτοπόροι». Γιατί πρωτοπορία, είναι και κάτι απλό και καθημερινό, που θα μπορέσει να μας πάει όλους μπροστά.

      Προσέγγιση ESG

      Ανακαλύψτε την προσέγγισή μας για το ESG.

      Σκοπός της Eurobank είναι να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ευημερία μέσω της χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας αξίας για όλες τις ομάδες ενδιαφερόμενων μερών και της δημιουργίας θετικής επίδρασης στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η έμφαση σε θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (Environmental, Social, Governance – ESG) είναι απαραίτητη για την επιχειρηματική στρατηγική και τον μετασχηματισμό της Τράπεζας.

      Η Τράπεζα προσεγγίζει τα ζητήματα ESG με ολιστικό τρόπο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου και τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές. Ως προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει θεσπίσει μια δομή διακυβέρνησης ESG η οποία περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη Διοικητική Επιτροπή ESG για την εποπτεία των σχετικών σχεδίων, δράσεων και επιδόσεων.

      Η Eurobank έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση και τον περιορισμό των υποκείμενων οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων που προκύπτουν ως αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ συμμορφώνεται με το εφαρμοστέο κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, αναπτύσσει και βελτιώνει μηχανισμούς για τον εντοπισμό, τη μέτρηση και την επικοινωνία των επιπτώσεων σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της.

      Η Eurobank δεσμεύεται να συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs) και των αντίστοιχων στόχων της Ατζέντας 2030 (Agenda 2030) του ΟΗΕ, καθώς έχει υπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ από το 2008, προάγοντας και υποστηρίζοντας ενεργά τις θεμελιώδεις αρχές του, οδηγώντας στην πρόοδο με δραστηριότητες που αντικατοπτρίζουν αυτήν τη δέσμευση. Σύμφωνα με τους στόχους SDGs και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, η Eurobank έχει επίσης υπογράψει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής UNEP FI (PRB) από το 2019, αναγνωρίζοντας και ενσωματώνοντας στη στρατηγική και τις δραστηριότητες της Τράπεζας τις έξι αρχές που έχει διαμορφώσει ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος. Το 2021 εξέδωσε και διέθεσε δημοσίως την 1η Έκθεση Προόδου της ως προς τις αρχές UNEP FI PRB, και θέσπισε ένα τριετές σχέδιο δράσης για την υλοποίησή τους. Η 2η Έκθεση Προόδου ενσωματώνεται στο παρόν.

      Η Eurobank προωθεί τη βιώσιμη χρηματοδότηση, με δέσμευση στη διαφάνεια σχετικά με την προσέγγιση ESG διασφαλίζοντας επίσης ότι η λήψη αποφάσεων συμμορφώνεται με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Η Eurobank έχει αναπτύξει ένα Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework) σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες οδηγίες και αρχές, με σκοπό να ταξινομήσει τις λύσεις βιώσιμου δανεισμού που προσφέρει στους πελάτες της, προσδιορίζοντας την εφαρμοζόμενη προσέγγιση ταξινόμησης και τις δραστηριότητες που ορίζονται ως επιλέξιμες προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση. Επίσης, η Eurobank έχει θεσπίσει και δημοσιεύσει το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων (Green Bond Framework). Το Πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε σύμφωνα με διεθνείς καλές πρακτικές και πρότυπα, και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια επιλεξιμότητας του συστήματος Ταξινομίας της ΕΕ (EU taxonomy) όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των πιθανών επενδύσεων ως πράσινων.

      Η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά σε διεθνώς αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, με στόχο να βελτιώνει διαρκώς τις επιδόσεις της στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης, να ενισχύει τις σχετικές γνωστοποιήσεις και να θεμελιώνει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στην Τράπεζα.

      Η Eurobank βρίσκεται σε διαδικασία επανασχεδιασμού της στρατηγικής της, τόσο σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις και τα προϊόντα της, όσο και με το εσωτερικό περιβάλλον και τον τρόπο που είναι οργανωμένη και λειτουργεί. Για το σκοπό αυτό, οριοθετεί εκ νέου τις ενέργειες και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αξιολογώντας παράλληλα τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής καθώς και άλλες διεθνείς συμφωνίες και τάσεις. Εντός του 2022, η Eurobank πρόκειται να ενημερώσει την ESG στρατηγική της και τη λειτουργία των πλαισίων και της διακυβέρνησης ESG, συμπεριλαμβανομένου του Πλαισίου Πολιτικής Βιωσιμότητας (Sustainability Policy Framework). Η στρατηγική ESG εξισορροπεί τους στόχους σύμφωνα με τον Εταιρικό Σκοπό της Τράπεζας («Η ευημερία χρειάζεται πρωτοπόρους») και σε δύο διακριτά επίπεδα επίδρασης: οικονομική επίδραση (χρηματοδοτήσεις) και επιχειρησιακή επίδραση.

      Με επίκεντρο τη βιώσιμη χρηματοδότηση

      Η Eurobank δεσμεύεται να επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και σχεδιάζει με συνέπεια τις δράσεις της ώστε να βελτιώνει την επίδρασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την εταιρική διακυβέρνηση, δηλαδή σε ολόκληρο το φάσμα των κριτηρίων ESG.

      GRI 103-2 | ATHEX SS-S10

      Με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη

      Ο στρατηγικός στόχος της Eurobank είναι να προσαρμόσει τη λειτουργία της με τρόπο που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, να μεριμνά για τις κοινωνικές ανάγκες εντός του τραπεζικού μοντέλου λειτουργίας της, και να διαφυλάσσει την ορθή διακυβέρνηση για την ίδια και για τους αντισυμβαλλόμενούς της, σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες των εποπτικών αρχών.

      Οι πρωτοβουλίες ESG της Τράπεζας έχουν στόχο να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία με:

      • Χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
      • Δημιουργία αξίας για όλες τις ομάδες ενδιαφερόμενων μερών.
      • Δημιουργία θετικής επίδρασης στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, μέσα από όλες τις πτυχές και τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Τράπεζα.

      Η Eurobank αναπτύσσει τις πρωτοβουλίες ESG λαμβάνοντας  υπόψη τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, τα διεθνή πρότυπα και τις συμφωνίες, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές, επιτυγχάνοντας ισορροπία μεταξύ στόχων σε δύο διακριτά επίπεδα επίδρασης: Οικονομική επίδραση (χρηματοδοτήσεις) και επιχειρησιακή επίδραση.

      Η προσέγγιση της Τράπεζας για την πράσινη μετάβαση των πελατών της

      Προσανατολισμός των πελατών και του χαρτοφυλακίου προς την πράσινη μετάβαση

      • Άμεση χρηματοδότηση: Δάνεια για τη χρηματοδότηση έργων που πληρούν τα πράσινα κριτήρια επιλεξιμότητας ή δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (sustainability-linked loans) και στοχεύουν στην αξιοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι πελάτες ως προς την πράσινη μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα.
      • Πράσινα ομόλογα και ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα: Αγορά ή συμμετοχή της Τράπεζας σε πράσινες ή συνδεόμενες με τη βιωσιμότητα εκδόσεις χρεωστικών τίτλων.

      Ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες και καλύτερη ενημέρωση

      • Σχέσεις με τους πελάτες: Η Τράπεζα θα υποστηρίζει τους πελάτες της με χρηματοδότηση και θα τους παρέχει καθοδήγηση στην πορεία τους προς την πράσινη μετάβαση. Αξιοποιώντας την εμπειρία από τις ασκήσεις αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων και το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης του Ομίλου, η στρατηγική προσέγγιση της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, μέσω της παροχής χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών λύσεων προς υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει εξειδικευμένες πράσινες στρατηγικές και στρατηγικές επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας.

      Πρωτοβουλίες και εργαλεία

      • Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης: Η Τράπεζα ενέκρινε το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης, το οποίο υποστηρίζει τον εντοπισμό και την ταξινόμηση των βιώσιμων/ πράσινων χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, η Τράπεζα ενέκρινε το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του Πλαισίου Βιώσιμων Επενδύσεων, το οποίο εξειδικεύει τη διαδικασία ταξινόμησης και τα σχετικά κριτήρια για την επιλογή επενδύσεων για το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων με βιώσιμα χαρακτηριστικά της Τράπεζας (θα πραγματοποιηθεί σχετική ανακοίνωση).
      • Πράσινα προϊόντα: Η Τράπεζα έχει αναπτύξει βιώσιμα προϊόντα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους κλάδους και πελάτες. Επιπλέον, η Τράπεζα διέθεσε πρόσφατα την προθεσμιακή ESG Deposits.
      • Άλλες πρωτοβουλίες: Η Τράπεζα παρουσίασε προγράμματα ενημέρωσης των πελατών για τη μετάβαση στο πλαίσιο ESG.

      Ως μέρος της δέσμευσής της για διαφάνεια στην ESG προσέγγισή της και προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις εναρμονίζονται με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας, η Eurobank ανέπτυξε το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης και το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων.

      Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης

      Το 2021, η Eurobank συνέταξε και ενέκρινε το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework, SFF) και έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που θέσπισε επίσημα ένα Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης. Το Πλαίσιο αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων/πράσινων χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων, και στηρίζει τον εντοπισμό και ταξινόμηση των βιώσιμων/ πράσινων χρηματοδοτήσεων, καλύπτοντας χαρτοφυλάκια Επιχειρηματικής αλλά και Λιανικής Τραπεζικής, που χρηματοδοτούν τη μετάβαση των πελατών της Τράπεζας.

      Το Πλαίσιο εστιάζει στην κλιματική μετάβαση, μέσω του προσδιορισμού συγκεκριμένων επενδύσεων που προωθούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής καθώς και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, το Πλαίσιο προσδιορίζει την προσέγγιση που εφαρμόζει η Τράπεζα για την ταξινόμηση, τις δραστηριότητες που ορίζονται ως «επιλέξιμες» για βιώσιμη χρηματοδότηση, καθώς και τα επιλέξιμα πράσινα και κοινωνικά στοιχεία ενεργητικού, μαζί με τα αντίστοιχα κριτήρια επιλεξιμότητας. Η Τράπεζα ανέπτυξε το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και οδηγίες για τον κλάδο, ενδεικτικά:

      α) Τις αρχές της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (International Capital Market Association, ICMA).

      β) Την κατ' εξουσιοδότηση πράξη (Delegated Act) για την Ταξινομία του κλίματος της ΕΕ.

      Επιπλέον, στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης εντάσσονται κατηγορίες επιλέξιμων έργων που έχουν εγκριθεί από τον ελληνικό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

      Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων

      Η Eurobank δημιούργησε και δημοσιοποίησε το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων της. Το Πλαίσιο διευκολύνει την Τράπεζα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, καθώς και να χρηματοδοτεί έργα που θα αποφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη για την οικονομία, ενισχύοντας την επιχειρηματική στρατηγική και το όραμα της Τράπεζας.

      Το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων καταρτίστηκε σύμφωνα με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα, και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια επιλεξιμότητας του συστήματος ταξινομίας της ΕΕ όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των πιθανών επενδύσεων ως πράσινων. Στα αντίστοιχα κεφάλαια του Πλαισίου προσδιορίζεται η χρήση των εσόδων από την έκδοση ομολόγων, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής έργων, η διαχείριση των εσόδων από την έκδοση ομολόγων, καθώς και οι σχετικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων.

      Επιπλέον, το Πλαίσιο αξιολογήθηκε από έγκυρο και αναγνωρισμένο, ανεξάρτητο εξωτερικό πάροχο μέσω της διαδικασίας γνωμοδότησης Second-Party Opinion (SPO).

      Βιώσιμα χρηματοδοτικά προϊόντα και υπηρεσίες

      Η Eurobank δεσμεύεται να βελτιώνει τα υφιστάμενα βιώσιμα προϊόντα της και να αναπτύσσει νέα. Μεταξύ των προϊόντων και υπηρεσιών ESG που προσφέρει η Τράπεζα περιλαμβάνονται:

      Πρόγραμμα ESG για Ξενοδοχεία

      Το 2021, η Τράπεζα υλοποίησε 2 προγράμματα ESG για ξενοδοχεία:

      Το πρόγραμμα «Επιχειρώ Βιώσιμα στον Τουρισμό» έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων (με τη μορφή μείωσης του περιθωρίου επιτοκίου) σε υφιστάμενους πιστούχους της Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση της τήρησης από την πλευρά τους ορισμένων στόχων επίδοσης ως προς τη βιωσιμότητα. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ξενοδοχειακούς ομίλους ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πλήρως ενημερωμένες και εκπαιδευμένες στις αρχές ESG, όσο και σε εκείνες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς ένα βιώσιμο μέλλον.

      Το πρόγραμμα «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον Τουρισμό» έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων (με τη μορφή μείωσης του περιθωρίου επιτοκίου) σε νέους πιστούχους της Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν κάποιες προδιαγραφές περιβαλλοντικής απόδοσης σε σχέση με νέες κατασκευές ή με την αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και ότι πληρούν συγκεκριμένα κατώτατα όρια.

      Χρηματοδότηση Έργων Καθαρής Ενέργειας και άλλων Φιλικών προς το Περιβάλλον Πηγών Ενέργειας

      Η στήριξη των επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την Τράπεζα, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου χρηματοδότησης της οικονομίας και στήριξης της ανάπτυξης της χώρας. Η Τράπεζα στέκεται αρωγός στις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ, μέσω εξειδικευμένων τραπεζικών προϊόντων, με έμφαση στις αρχές χρηματοδότησης μεγάλων έργων (Project Finance).

      Πράσινη Μετάβαση στην Παραγωγή Ενέργειας

      Η Τράπεζα δραστηριοποιείται στη χρηματοδότηση και άλλων επενδύσεων αναγκαίων για την πράσινη μετάβαση, όπως είναι οι επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, σε αντικατάσταση παλαιότερων πιο ρυπογόνων και λιγότερο αποδοτικών μονάδων λιγνίτη ή πετρελαίου. Οι νέες μονάδες παρέχουν στο σύστημα την αναγκαία ευελιξία ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει περισσότερες μονάδες ΑΠΕ.

      Στόχος της Τράπεζας για το 2022 είναι η περαιτέρω επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στον τομέα των ΑΠΕ και η συνέχιση της στήριξης των Ελλήνων και ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

      Βιώσιμα Ομόλογα

      Με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της αγοράς βιώσιμων ομολόγων στην Ελλάδα, η Τράπεζα συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές συναλλαγές, με εξαιρετικές επιδόσεις στην εκτέλεση, τη διάθεση και την τοποθέτηση.

      Προθεσμιακές Καταθέσεις - ESG Deposits

      Η Τράπεζα υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα που προσέφερε καταθέσεις ESG στους εταιρικούς πελάτες της. Οι ESG Deposits είναι προθεσμιακές καταθέσεις σε ευρώ, όπου το επενδεδυμένο ποσό χρησιμοποιείται από την Τράπεζα για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση επιλέξιμων βιώσιμων δανείων/έργων τα οποία πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που προσδιορίζονται στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Τράπεζας. Η προθεσμιακή ESG Deposits παρέχει μια καινοτόμα λύση που στηρίζει τους στόχους βιωσιμότητας του πελάτη, μέσω της επένδυσης της ρευστότητας σε βιώσιμα έργα, και αποτελεί ισχυρή απόδειξη της δέσμευσής τους προς ένα βιώσιμο περιβάλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

      Πράσινα Δάνεια Κατοικίας

      Η Eurobank έχει συμβάλει ουσιαστικά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα αναπτυξιακά Προγράμματα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και «Εξοικονομώ» από το 2011 έως σήμερα.

      Η Τράπεζα, από τον Δεκέμβριο του 2020, ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στο χώρο των πράσινων χορηγήσεων σε επίπεδο κατοικίας με τη συμμετοχή της στο τρέχον αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Παρέχει επιχορήγηση ποσού εργασιών και δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από την Τράπεζα σε όλα τα επιλέξιμα νοικοκυριά, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν πράσινες παρεμβάσεις στις κατοικίες τους με στόχο τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακή αυτονομία, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου, καθώς και την εγκατάσταση έξυπνων οικιακών συστημάτων αυτοματισμού. Στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», η Τράπεζα συμμετέχει με βελτιωμένες αυτόματες διαδικασίες για ταχύτερη εξυπηρέτηση των δανείων, με χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των εργασιών στο πλαίσιο του Προγράμματος και με επιπλέον κίνητρα για τους δικαιούχους που επιλέγουν να λάβουν το δάνειό τους από την Eurobank. Το 2021, η Τράπεζα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, και, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τα μέλη της, συνεισέφερε σημαντικά στη διαμόρφωση του Πλαισίου και του Οδηγού του προγράμματος.

      Επίσης, η Eurobank προσφέρει το «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας - Εξοικονόμηση Ενέργειας» σε όσους δεν είναι επιλέξιμοι για τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Το προϊόν χρηματοδοτεί ανάγκες του πολίτη για πράσινες επισκευές εξοικονόμησης ενέργειας σε ακίνητο ιδιοκτησίας του (ενδεικτικά, από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ενέργειας, την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης, την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων κλιματισμού, την αντικατάσταση της μόνωσης, κ.λπ.).

      Η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία της Τράπεζας στην κατηγορία των πράσινων δανείων αποτελεί πάντα το εφαλτήριο για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Απώτερος σκοπός είναι να συμβάλει ενεργά τόσο στην επίτευξη των κρατικών περιβαλλοντικών στόχων, όσο και στην προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος, σχεδιάζοντας εξειδικευμένα πράσινα τραπεζικά προϊόντα, που προσφέρουν τις πιο συμφέρουσες χρηματοδοτικές λύσεις και καλύπτοντας όλες τις πιθανές πράσινες ανάγκες του πολίτη σε επίπεδο κατοικίας.

      Οι δραστηριότητές μας

      Ο Όμιλος Εurobank έχει παρουσία σε 6 χώρες: Ελλάδα. Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο). Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα χρηματοοικονομκών προϊοντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επενδύει διαρκώς στην τεχνολογία, ώστε να προσφέρει βέλτιστες λύσεις και απρόσκοπτες υπηρεσίες στους πελάτες.

      GRI 102-2 | GRI 102-4 | GRI 102-6 | ATHEX A-G1 | GRI 102-9 | GRI 102-10 | GRI 204-1 | ATHEX C-S8

      Ελλάδα

      Λιανική Τραπεζική

      Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο ήταν μια χρονιά ανάπτυξης και ανάκαμψης. Το πρόγραμμα εμβολιασμού αποτέλεσε τη βάση για την επιστροφή της κοινωνικής ζωής στην κανονικότητα και για τη βελτίωση της οικονομίας, μετά την εμφάνιση και εξάπλωση της νόσου COVID-19 το 2020. Η Eurobank λειτούργησε επιδεικνύοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα, για να διασφαλίσει την υγεία και την προστασία των εργαζομένων και των πελατών της.

      Όλα τα καταστήματα του δικτύου παρέμειναν ανοιχτά, ενώ το προσωπικό των καταστημάτων εργάστηκε με ευελιξία και με τις κατάλληλες μετακινήσεις προκειμένου να καλύπτονται οι κρίσιμες θέσεις. Παρά τις δυσκολίες στην πλειονότητα των καναλιών, ο δείκτης Net Promoter Score αυξήθηκε.

      Στις 31.12.2021 οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν στα €53,2 δισ., έναντι €47,3 δισ. στις 31.12.2020. Στη διάρκεια του 2021, οι καταθέσεις αυξήθηκαν, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο, και σε επίπεδο ιδιωτών, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το 2020, καθώς διατηρήθηκαν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που υιοθετήθηκαν το 2020. Επιπλέον, η μερική επανεκκίνηση της αγοράς στήριξε την οικονομική ανάπτυξη, ιδίως τις επιχειρήσεις. Πέραν αυτού, στηρίζοντας ενεργά την αποταμιευτική προσπάθεια των ελληνικών νοικοκυριών, με κύρια οχήματα τα προϊόντα Αποταμιεύω και Μεγαλώνω, το 2021 πάνω από 150.000 παιδιά είναι ήδη κάτοχοι του αποταμιευτικού λογαριασμού Μεγαλώνω.

      Ταυτόχρονα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες προθεσμιακής κατάθεσης συνέχισαν να διατίθενται μέσω e-Banking. Με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και τις απρόσκοπτες συναλλαγές των πελατών, υλοποιήθηκαν νέες λειτουργικότητες στο e-Banking, ενώ περισσότεροι πελάτες στράφηκαν στην υπηρεσία e-Statements, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

      Το 2021 η Τράπεζα πέτυχε την υψηλότερη επίδοση και κορυφαία αποτελέσματα στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, και η παραγωγή ανήλθε στα €491 εκατ. Τα προϊόντα γενικής ασφάλισης αποτέλεσαν προτεραιότητα για την Τράπεζα, και τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Επίσης, η Eurobank, ως ασφαλιστικός πράκτορας και με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών της αγοράς, διέθεσε ένα νέο επενδυτικό προϊόν, βασιζόμενο σε ασφάλιση εφάπαξ καταβολής, της Eurolife FFH Life Insurance SA. Το προϊόν αυτό προσφέρει προοπτική υψηλών αποδόσεων, συνδυάζοντας μια σύγχρονη μορφή επένδυσης με ασφάλιση ζωής, και προσφέροντας ένα είδος προστασίας χαρτοφυλακίου. Επιπλέον, ξεκίνησε η διάθεση ενός νέου προϊόντος ασφάλισης περιεχομένου κατοικίας της Eurolife FFH General Insurance SA. Επίσης το 2021 η Τράπεζα ξεκίνησε τη διάθεση ενός πρωτοποριακού προγράμματος της Eurolife FFH General Insurance SA, το οποίο παρέχει σε ιδιώτες προστασία έναντι των κινδύνων στον κυβερνοχώρο (cyber-risk).

      To Personal Banking της Eurobank παρέμεινε προσηλωμένo στον κύριο στόχο του, να παρέχει υψηλού επιπέδου προσωπική τραπεζική εξυπηρέτηση στους πελάτες του, από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους Υπεύθυνους Σχέσης (RM). Οι Υπεύθυνοι Σχέσης του Personal Banking προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προκειμένου οι πελάτες τους να πετύχουν τους οικονομικούς στόχους τους, μέσω μιας σειράς προϊόντων και λύσεων που παρέχονται σε συνεργασία με την Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, την Eurolife FFH Insurance και την Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας προωθήθηκε το αμοιβαίο κεφάλαιο Megatrend, που υιοθετεί αποκλειστικά κριτήρια ESG.

      Ο τομέας συνέβαλε στην αύξηση των χορηγήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου με την εισαγωγή του νέου Προσωπικού Δανείου PB, με προνομιακά επιτόκια για prime πελάτες. Επίσης διεύρυνε τον κατάλογο των στεγαστικών προϊόντων του με το Εκκίνηση Στέγη, το οποίο συνδυάζει το προνομιακό σταθερό επιτόκιο με ασφαλιστικά προϊόντα σχετικά με την κατοικία, σε προνομιακές τιμές. Το 2021, όπως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση της συναλλακτικής δραστηριότητας των πελατών της υπηρεσίας Personal Banking μέσα από τη μετάβαση σε εναλλακτικά και ψηφιακά κανάλια. Έως το τέλος του 2021, το Personal Banking κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά την πελατειακή του βάση, οδηγώντας σε επιχειρηματική ανάπτυξη, όπως εκφράζεται μέσα από την κατοχή προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και από τον υψηλό δείκτη ικανοποίησης από την υπηρεσία. Επιπλέον, ο τομέας συνέβαλε στη βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα, μεταβάλλοντας το μείγμα των καταθέσεων. Το Personal Banking κατάφερε να περιορίσει το ποσό των προθεσμιακών καταθέσεων βελτιστοποιώντας έτσι την τιμολογιακή πολιτική του.

      Η Τραπεζική Ιδιωτών εστίασε και πάλι στην ανάπτυξη και εξυπηρέτηση του 87% των ενεργών πελατών της Τράπεζας (2,7 εκατ. πελάτες), διατηρώντας το 85% των υπολοίπων σε καταναλωτικά δάνεια και το 83% των υπολοίπων σε στεγαστικά δάνεια. Το 2021, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο εμπορικών ενεργειών, η Τραπεζική Ιδιωτών πραγματοποίησε 12 εκατομμύρια επικοινωνίες με ιδιώτες πελάτες, το 92% των οποίων έγιναν μέσω ψηφιακών και εναλλακτικών καναλιών, με στόχο την αποτελεσματική κάλυψη του πλήρους φάσματος των τραπεζικών αναγκών τους. Επίσης, ενσωματώνοντας προηγμένα και εξειδικευμένα μοντέλα πιστωτικής ανάλυσης, η Τραπεζική Ιδιωτών κατόρθωσε να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα του χαρτοφυλακίου.

      Επιπλέον, μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών οδήγησαν σε σημαντικά επιτεύγματα, όπως την προσέλκυση 102.000 νέων ιδιωτών πελατών, και την αναβάθμιση 32.000 ιδιωτών στον τομέα Personal Banking, ενώ 160.000 ιδιώτες πελάτες απέκτησαν βασική τραπεζική σχέση με την Τράπεζα και περισσότεροι από 108.000 δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι εμπιστεύτηκαν την τακτική πηγή εσόδων τους στην Τράπεζα (μη υπολογίζοντας τους υπαλλήλους πελατών Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής). Πέραν αυτών, υλοποιήθηκαν περισσότερα από 90 αυτοματοποιημένα customer journeys μέσα από ψηφιακά και εναλλακτικά κανάλια, αναπτύσσοντας βήμα-βήμα τη σχέση του ιδιώτη πελάτη με την Τράπεζα προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης.

      Παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες, το 2021 η Τράπεζα κατόρθωσε να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά των στεγαστικών δανείων και να αυξήσει τις νέες εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, τα οποία επίσης παρέχουν ευελιξία στην αποπληρωμή του δανείου, καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης του στεγαστικού δανείου είτε μέσω της νέας υπηρεσίας v-Banking είτε μέσω επίσκεψης σε κατάστημα. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα συνέχισε να συνεισφέρει στον τομέα των πράσινων δανείων κατοικίας, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και άλλων επιδοτούμενων προγραμμάτων. Στο τέλος του 2021, το χαρτοφυλάκιο της Στεγαστικής Πίστης της Τράπεζας στην Ελλάδα ανήλθε συνολικά σε €8,3 δισ. Επιπλέον, η Eurobank συμμετείχε με επιτυχία στο επιδοτούμενο από το Δημόσιο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι», που απευθυνόταν σε οφειλέτες με εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή αποπληρωμή των δόσεων των δανείων τους.

      Στον τομέα της Καταναλωτικής Πίστης οι εκταμιεύσεις των τοκοχρεωλυτικών καταναλωτικών δανείων ανήλθαν σε €133 εκατ., αυξημένες κατά 97% σε σχέση με το 2020, με πιο δημοφιλές προϊόν το Προσωπικό Δάνειο Μισθοδοσίας, το οποίο αποτέλεσε το 34% των συνολικών εκταμιεύσεων. Επιπλέον, το νέο Fast Loan, το οποίο διατίθεται μέσω των καταστημάτων της Τράπεζας και των ψηφιακών καναλιών (e-Banking και Eurobank Mobile App), συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των εκταμιεύσεων τοκοχρεωλυτικών δανείων, καθώς συμμετείχε κατά 26% στις συνολικές εκταμιεύσεις. Το 2021 οι εκταμιεύσεις δανείων αυτοκινήτου ανήλθαν σε €135 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση καινούργιων αυτοκινήτων (€95 εκατ.), που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτοκινήτου. Στο τέλος του 2021, το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών δανείων της Τράπεζας στην Ελλάδα ανήλθε συνολικά σε €1,8 δισ., συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων πιστωτικών καρτών.

      Το 2021 το συνολικό χαρτοφυλάκιο καρτών της Eurobank ξεπέρασε τις 3,15 εκατ. κάρτες. Η Eurobank αποτελεί την πρώτη και μοναδική τράπεζα στην ελληνική αγορά που προσφέρει την επόμενη γενιά καρτών, κατασκευασμένων από οικολογικά, βιοδιασπώμενα υλικά, υιοθετώντας τα πιο πρόσφατα διεθνή περιβαλλοντικά πρωτόκολλα και αποδεικνύοντας έμπρακτα τη μακροχρόνια δέσμευσή της για προώθηση πρωτοβουλιών φιλικών προς το περιβάλλον.

      Στη διάρκεια του έτους, η Eurobank ολοκλήρωσε τη σειρά ψηφιακών πορτοφολιών (xPays) της, προσφέροντας μια πλήρη λύση στις ανάγκες των καρτούχων της, με το λανσάρισμα 3 νέων ψηφιακών πορτοφολιών: Apple Pay, Google Pay και Garmin Pay. Έτσι οι κάτοχοι καρτών Eurobank Visa και Mastercard, μέσω μια ολοκληρωμένης πλέον πρότασης προϊόντων, έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών απευθείας από τις κινητές συσκευές τους με λειτουργικό iOS ή Android.

      Η Eurobank συνεχίζει να ενισχύει τις προσφερόμενες ψηφιακές λύσεις αυτοεξυπηρέτησης, μέσω της υπηρεσίας Cards Control που διατίθεται από τη διαδικτυακή τραπεζική της πλατφόρμα. Η υπηρεσία Cards Control επιτρέπει στους κατόχους καρτών να διαχειρίζονται ένα μεγάλο εύρος των λειτουργιών της κάρτας, χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε κατάστημα ή επικοινωνίας με εξειδικευμένο εκπρόσωπο EuroPhone, μια σειρά self service υπηρεσιών που φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στους πελάτες/κατόχους καρτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

      Για ακόμα μία χρονιά πραγματοποιήθηκε σειρά εξατομικευμένων προωθητικών ενεργειών με στόχο την αύξηση χρήσης και την προώθηση καρτών Eurobank, επιβραβεύοντας τους κατόχους για τις καθημερινές τους αγορές.

      Το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή συνέχισε να ενισχύει τον επιχειρηματικό δεσμό μεταξύ υφιστάμενων και δυνητικών πελατών, μέσω της επιβράβευσης της συνολικής τους σχέσης με την Τράπεζα, επιτυγχάνοντας αύξηση στην αξία των συναλλαγών, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στη λιανική αγορά. Από το 2006, €200 εκατ. έχουν επιστραφεί στους πελάτες μέσω του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή.

      Η Eurobank διατηρεί την ηγετική της θέση στον χώρο των πιστωτικών καρτών συνεργασίας (co-branded), προσφέροντας πραγματική αξία στις καθημερινές συναλλαγές των πελατών της, μέσα από τις αποκλειστικές συνεργασίες με οργανισμούς στους οποίους συγκαταλέγονται: ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα (COSMOTE World Mastercard), τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στη χώρα (YES Visa), ένα επώνυμο κατάστημα (Reward World Mastercard), και μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ (Masoutis Visa).

      Από την αρχή της κρίσης με την πανδημία COVID-19, η Τραπεζική Μικρών Επιχειρήσεων ενήργησε προδραστικά, διατηρώντας στενή επαφή με τους πελάτες, προκειμένου:

      • Να διασφαλίσει τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, με χρήση όλων των διαθέσιμων διαδικτυακών πόρων και εναλλακτικών καναλιών.
      • Να προσφέρει ανακούφιση στις επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα από τα lock-down, με αξιοποίηση των σχετικών αναστολών πληρωμών που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ειδικά για τον ξενοδοχειακό τομέα, ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα.
      • Να παρέχει σε επιχειρήσεις την αναγκαία ρευστότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με συμμετοχή σε όλα τα διαθέσιμα κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

      Στο πλαίσιο της γενικότερης στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, και προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και η ψηφιακή μετάβασή τους, η Eurobank συνέχισε να καλλιεργεί τα επιχειρηματικά οικοσυστήματά της, συνάπτοντας συμφωνίες με εξειδικευμένες εταιρείες και προσφέροντάς τους πρόσβαση σε ποιοτικές, μη τραπεζικές υπηρεσίες (π.χ. ψηφιακό μάρκετινγκ, διοίκηση ξενοδοχείων, πιστοποιήσεις, εκπαίδευση, εξοπλισμός, logistics, ταχυμεταφορές).

      Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, η Τράπεζα χορήγησε νέα πιστωτικά όρια και δάνεια ύψους €516 εκατ.

      Τραπεζική Επιχειρήσεων και την Επενδυτική Τραπεζική

      Η Γενική Διεύθυνση Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής του Ομίλου (GCIB) προσφέρει πλήρως ενσωματωμένες επιχειρηματικές λύσεις και εξαιρετική εξυπηρέτηση στους πελάτες της, οι οποίοι αποτελούν ένα μείγμα μεγάλων και σύνθετων εταιρικών πελατών, αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι κύριοι πυλώνες εξυπηρέτησης των πελατών είναι η μονάδα Large Corporate, η μονάδα Commercial Banking, η μονάδα Structured Finance και το Shipping.

      Το 2021, για μία ακόμη χρονιά, εξακολούθησαν να είναι αισθητές οι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 και προτεραιότητα δόθηκε στην προστασία των εργαζομένων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των πελατών. Υιοθετήθηκαν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του προσωπικού του GCIB και παρασχέθηκαν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και εξοπλισμός για τηλεργασία, που οδήγησε σε πιο αποτελεσματική συνεργασία με πελάτες και συναδέλφους, καθώς και σε εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου. Τα στελέχη του GCIB κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πανδημία, με εξαιρετικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

      Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή των προσωρινών μέτρων οικονομικής στήριξης που εισήχθησαν το 2020, έτσι ώστε οι εταιρικοί πελάτες που επλήγησαν από την πανδημία να μπορέσουν να προβούν σε αναστολή πληρωμών και να παγώσουν τις οφειλές τους. Σε συνεργασία με το Κράτος, προσφέρθηκαν λύσεις υποστήριξης στους πελάτες μέσω της συμμετοχής της Eurobank στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης (ΤΕΠΙΧ) II και του Κεφαλαίου Κίνησης με επιδότηση επιτοκίου από το υποπρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (EAT), με νέες εκταμιεύσεις που ανήλθαν σε συνολικό ύψος €747 εκατ.

      Η θέση της Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης και της Ευημερίας ενισχύθηκε μέσω του ηγετικού της ρόλου σε όλα τα εμβληματικά έργα που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021, αλλά και μέσω της συνεχούς υποστήριξης στρατηγικών κλάδων για την ελληνική οικονομία και τη χρηματοδότηση άρτιων επιχειρηματικών σχεδίων, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες ανάπτυξης των επιχειρήσεων, τα επενδυτικά τους σχέδια και την εξωστρέφειά τους.

      Το GCIB έπαιξε καίριο ρόλο σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με συμμετοχή σε έργα που προάγουν τη βιωσιμότητα, όπως το sustainability- linked syndicated revolving bond loan ύψους €300 εκατ. προς τη ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και την έκδοση πολλαπλών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους €507,5 εκατ. προς τον όμιλο Sani/Ikos. Πέραν αυτών των συναλλαγών, η Eurobank ενήργησε ως MLA, διαχειριστής της έκδοσης (facility agent) και ομολογιούχος για χρηματοδότηση ύψους €435 εκατ. προς τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ, ως συντονιστής, οργανωτής και ομολογιούχος για δύο κοινοπρακτικά δάνεια ύψους €130 εκατ. και €140 εκατ. προς την ElvalHalcor (ενεργώντας επίσης ως διαχειριστής της έκδοσης για τη δεύτερη χρηματοδότηση), και ολοκλήρωσε με επιτυχία πλήθος μικρότερων αλλά εξίσου σημαντικών συναλλαγών. Η συμμετοχή της Τράπεζας σε αυτές τις συναλλαγές αναδεικνύει την ικανότητά της να σχεδιάζει, να οργανώνει και να υλοποιεί σύνθετα έργα, υποστηρίζοντάς τα τόσο χρηματοδοτικά όσο και μέσω πολύπλευρων τραπεζικών υπηρεσιών, καινοτομώντας και παρέχοντας λύσεις που είναι συμβατές με τη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες.

      Η μονάδα Large Corporate (LC) αποτελεί το κεντρικό σημείο επαφής, προσφέροντας χρηματοδοτικές λύσεις και προϊόντα σε μεγάλους πελάτες, καθώς διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που στο τέλος του 2021 ξεπερνούσε τα €4 δισ. (συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων). Το χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε περισσότερους από 120 ομίλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους της ενέργειας, της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών, της υγείας και των κατασκευών. Το 2021, το LC συνέχισε να υποστηρίζει στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να χρηματοδοτεί εύρωστα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλης κλίμακας, παρουσιάζοντας καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 4,1%, σε σχέση με το 2020. Σημαντικό επίτευγμα για τη μονάδα ήταν η συμμετοχή της στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ποσού €125 εκατ. (συμμετοχή Eurobank: €62,5 εκατ.) προς τη Sunlight SA, για την αναχρηματοδότηση δανείων και τη χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου (2021-2026) της εταιρείας.

      Το δανειακό χαρτοφυλάκιο του Commercial Banking (CB) ανήλθε σε περίπου €3,47 δισ. το 2021. Το δίκτυο CB είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της σχέσης με τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με πανελλαδική κάλυψη, μέσω του δικτύου των επιχειρηματικών κέντρων του. Αυτή η δομή διασφαλίζει την ανάπτυξη στενής σχέσης με τους πελάτες, την παρακολούθηση των εργασιών και των αποτελεσμάτων των πελατών, την προληπτική δράση για τον περιορισμό των κινδύνων, ενώ στοχεύει στη διατήρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας. Το 2021 το CB συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικών συναλλαγών. Ανάμεσά τους ήταν το πιστωτικό όριο για κεφάλαιο κίνησης στην εταιρεία Asso.subsea ύψους €30 εκατ., 3ετούς διάρκειας, για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων του ομίλου (συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες: €44 εκατ. - νέο πλοίο ειδικού σκοπού και ανακαίνιση/ ανακατασκευή εξοπλισμού), με δεδομένη την υψηλή ζήτηση για έργα ΑΠΕ και διασύνδεσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, συνάφθηκε το νέο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο συνολικού ποσού €30 εκατ. (συμμετοχή της Eurobank: 50%), έκδοσης της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΕ για την πλήρη (100%) εξαγορά της Terra Creta ΑΕ (που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων) και την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας.

      Οι Δομημένες Χρηματοδοτήσεις(Structured Finance, SF) παρέχουν συνολικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες μέσω πέντε εξειδικευμένων τμημάτων: του Project Finance, του Commercial Real Estate Finance, του M&A Financing & Structured Solutions, του M&A & Sponsors Financing και του Hotels & Leisure Finance. Με βάση την τεχνογνωσία και εξειδίκευσή τους στον χώρο, τα τμήματα SF συντονίζουν τις ενέργειες όλων των εταιρειών του Ομίλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχουν υπό την ευθύνη τους και τον χειρισμό τόσο του ενήμερου χαρτοφυλακίου όσο και συγκεκριμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Μονάδα διαχειρίζεται ενήμερο χαρτοφυλάκιο ύψους €2,7 δισ., με καθαρή πιστωτική επέκταση 10% περίπου σε σχέση με το 2020. Το 2021 συνεχίστηκε η ενίσχυση της θέσης της Τράπεζας σε στρατηγικά έργα, όπως η συμμετοχή με πολλαπλούς ρόλους σε ένα κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ποσού €626 εκατ., της Ολυμπίας Οδού.

      Η Μονάδα Syndicated Debt Solutions είναι υπεύθυνη για τη διάρθρωση και διοργάνωση ευρέους φάσματος εξειδικευμένων δομημένων κοινοπρακτικών χρηματοδοτήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται εταιρικά ομολογιακά δάνεια, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, χρηματοδοτήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς και αναδιαρθρώσεις δανείων. Το 2021 η Τράπεζα διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά, παίζοντας ενεργό ρόλο στη διάρθρωση της πλειονότητας των κοινοπρακτικών δανείων/ομολογιακών δανείων που χορηγήθηκαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα στη χρονιά, με τον όγκο των συναλλαγών να ανέρχονται στα €2,8 δισ. περίπου. Η Μονάδα είχε επίσης ενεργή συμμετοχή στη δευτερογενή αγορά δανείων, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας μέσω της αγοράς/διάθεσης δανείων και, διατηρώντας επικοινωνία με διεθνείς και εγχώριους επενδυτές προκειμένου να εντοπίζει νέες ευκαιρίες.

      Η Eurobank κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των τοπικών τραπεζών και βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των διεθνών δανειστών της ελληνικής ναυτιλίας, σύμφωνα με την Petrofin Research για το 2021. Την 31η Δεκεμβρίου 2021, το παγκόσμιο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Eurobank ανερχόταν σε 3,38 δισ. USD, αυξημένο κατά σχεδόν 29% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Έχοντας αναπτύξει ένα σταθερό, υψηλής ποιότητας ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, η στρατηγική της Τράπεζας αφορά την περαιτέρω ανάπτυξή του, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με τους υφιστάμενους πελάτες και την επιλεκτική δημιουργία νέων σχέσεων με νέους ναυτιλιακούς ομίλους που πληρούν τα κριτήρια δανεισμού της Τράπεζας. Η ανάπτυξη του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου ενεργοποίησε επίσης πλήθος ευκαιριών διασταυρούμενων πωλήσεων με τους πελάτες του ναυτιλιακού κλάδου. Η Τράπεζα δραστηριοποιείται στους κύριους ναυτιλιακούς τομείς, ξηρού φορτίου, τάνκερ και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χρηματοδοτώντας τόσο νέες ναυπηγήσεις όσο και αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. Η Μονάδα Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων στεγάζεται στον Πειραιά και αποτελεί το «ναυτιλιακό κέντρο» της Τράπεζας, επιβλέποντας τις ναυτιλιακές μονάδες των Eurobank Cyprus και Eurobank Private Bank Luxembourg.

      Το Investment Banking προσφέρει χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρικούς πελάτες και τους μετόχους τους, σχετικά με συγχωνεύσεις, εξαγορές, αποεπενδύσεις και αναδιαρθρώσεις της κεφαλαιακής τους δομής, καθώς και για την άντληση κεφαλαίων είτε μέσω συναλλαγών private equity είτε μέσω των κεφαλαιαγορών. Το 2021 η Τράπεζα προσέφερε χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στρατηγικού χαρακτήρα σε μια σειρά εταιρικούς πελάτες, όπως, ενδεικτικά, στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) για την πώληση του μεριδίου ύψους 49% που κατείχε στον ΔΕΔΔΗΕ έναντι €2,1 δισ., καθώς και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ύψους €1,35 δισ., με την Τράπεζα να ενεργεί ως joint lead underwriter για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ως joint bookrunner για τη διεθνή προσφορά. Η Eurobank έχει να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις στις κεφαλαιαγορές χρέους και την εγχώρια επενδυτική τραπεζική, συμμετέχοντας σε μεγάλο αριθμό εμβληματικών συναλλαγών.

      O Τομέας Global Transaction Banking (GTB), παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής σε εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες. Οι παρακάτω επιχειρησιακές μονάδες λειτουργούν εντός του GTB:

      • Cash and Trade Services: Η Μονάδα προσφέρει ολοκληρωμένες και καινοτόμες υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής για εταιρικούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοηθώντας στον εξορθολογισμό και την αυτοματοποίηση των καθημερινών διαδικασιών τους, τον περιορισμό του κινδύνου και τη διεύρυνση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Οι βασικές υπηρεσίες που παρέχει αφορούν τις υπηρεσίες πληρωμών και μετρητών, εμπορίου και χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, μισθοδοσίας και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
      • Securities Services: Η Eurobank είναι ο μόνος πάροχος στην Ελλάδα που προσφέρει μια πλήρη σειρά προϊόντων, όπως υπηρεσίες θεματοφυλακής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπηρεσίες σε εκδότριες εταιρείες, υπηρεσίες εκκαθάρισης παραγώγων, υπηρεσίες δανεισμού περιθωρίου, υπηρεσίες διοίκησης χαρτοφυλακίων πελατών (middle office services), υπηρεσίες λογιστικής διαχείρισης συλλογικών χαρτοφυλακίων (fund accounting) σε Έλληνες και ξένους επενδυτές και για όλους τους τύπους μέσων. Το 2021 ο Τομέας Securities Services συνέχισε να παρέχει υψηλού επιπέδου μετασυναλλακτικές υπηρεσίες στους θεσμικούς πελάτες του Ομίλου, επεκτείνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σε νέα τμήματα της αγοράς, και προσφέροντας ταυτόχρονα πρωτοποριακές λύσεις, σε αντιστοιχία με τις διευρυνόμενες ανάγκες των επενδυτών.

      Τα στοιχεία της Eurobank Factors σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη το 2021, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό για τον κύκλο εργασιών (σύνολο εκχωρημένων απαιτήσεων) και παρουσιάζοντας αύξηση τόσο στα χρηματοδοτικά υπόλοιπα όσο και στην κερδοφορία, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση στην τιμολόγηση. Η εταιρεία κατόρθωσε να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση σε σχέση με την κρίση της πανδημίας, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις από τον ανταγωνισμό. Ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά τα τελευταία 15 χρόνια, η εταιρεία διατηρεί τη θέση της μεταξύ των δέκα κορυφαίων πρακτορείων cross-border factoring, σύμφωνα με τον παγκόσμιο αντιπροσωπευτικό οργανισμό Factors Chain International, διατηρώντας ταυτόχρονα ηγετική θέση σε υπηρεσίες χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας (reverse factoring-suppliers’ financing) στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επενδύοντας περαιτέρω σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη πλατφόρμα, που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα.

      H Eurobank Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Μονοπρόσωπη ΑΕ (Eurobank Leasing) σημείωσε αύξηση των εργασιών της κατά 42% το 2021 σε σχέση με το 2022, με περισσότερα από €130 εκατ. νέες εκταμιεύσεις, περίπου 26% σε περιουσιακά στοιχεία συνολικά, 42% σε βιομηχανικό εξοπλισμό και μηχανήματα κάθε είδους και 18% σε επιβατικά οχήματα. (Πηγή: Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης). Το βασικό πλεονέκτημα της Eurobank Leasing είναι η εκτεταμένη εμπειρία της στην ελληνική αγορά leasing, χάρις στην οποία έχει αποκτήσει βαθιά γνώση όλων των προϊόντων και υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η Eurobank Leasing λειτουργεί ως ξεχωριστό κέντρο προϊόντων εντός του Ομίλου, επιτρέποντας στην εταιρεία να αξιοποιεί σημαντικές συνέργειες σε χρηματοοικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο κόστους, ενώ παράλληλα διατηρεί την ανεξαρτησία της, γεγονός που της εξασφαλίζει ευελιξία και ταχύτητα στη διαχείριση των βασικών λειτουργιών, των κινδύνων και των νομικών πλευρών της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

      Οι βασικοί στόχοι της Eurobank Leasing είναι η παροχή χρηματοδότησης κυρίως σε βιομηχανικές εξαγωγικές εταιρείες, υπό τη μορφή leasing παραγωγικού εξοπλισμού, οχημάτων και επιλεγμένων ακινήτων. Οι προσπάθειες λειτουργικής βελτίωσης μέσω αναδιοργάνωσης και εξορθολογισμού των προσπαθειών, μεθόδων και διαδικασιών της εταιρείας συνεχίστηκαν και κατά το 2021. Η Eurobank Leasing έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις ESG κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ιδίως στην ηλεκτροκίνηση και τις οπτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία επιχείρησε να αναζωογονήσει τον ρόλο της στο vendor financing, δημιουργώντας νέα οικοσυστήματα με σημαντικούς προμηθευτές στους κλάδους της τεχνολογίας πληροφορικής (ΙΤ), των ηλεκτρικών οχημάτων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

      Οι ομάδες Διεύθυνσης Πωλήσεων και Δόμησης Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Κεφαλαιαγορών (ΔΚ) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να παρασχεθούν λύσεις με προστιθέμενη αξία και στρατηγικές αντιστάθμισης για τους πελάτες, μέσα στο ευμετάβλητο τοπίο της αγοράς. Σε έναν κόσμο μηδενικών αποδόσεων, η Eurobank εστίασε στα δομημένα αξιόγραφα και έγινε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προσέφερε στους πελάτες της έκθεση σχετιζόμενη με τα κριτήρια ESG και την κλιματική αλλαγή. Στόχος της είναι να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που προάγουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, συμβάλλοντας θετικά στην κοινωνία. Η Ομάδα Πωλήσεων εστιάζει στις στρατηγικές αντιστάθμισης και την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η Eurobank έγινε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προσέφερε άμεσες, online υπηρεσίες συναλλάγματος 24 ώρες το 24ωρο, 5 ημέρες την εβδομάδα, ενώ επεκτείνει τις ψηφιακές υπηρεσίες της για να περάσει στους πελάτες της ολοκληρωμένες και πραγματικά ενσωματωμένες ψηφιακές υπηρεσίες ΔΚ. Από την πλευρά του syndication, η Τράπεζα διατήρησε την ηγετική της θέση και συμμετείχε με επιτυχία στις περισσότερες εταιρικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά το 2021.

      O Τομέας Διαχείρισης Διαθεσίμων (που υπάγεται στις ΔΚ) δραστηριοποιείται στις κεφαλαιαγορές χονδρικής, καθώς και στη διατραπεζική αγορά, ώστε να διαχειρίζεται τους κινδύνους επιτοκίου και συναλλάγματος του τραπεζικού χαρτοφυλακίου, καθώς και τη ρευστότητα και το κόστος χρηματοδότησης της Eurobank σύμφωνα με το καθορισμένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και τους επιχειρηματικούς στόχους. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, και εν αναμονή της έκδοσης χρέους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) που είχε σχεδιαστεί για το 2021, ο Τομέας Διαχείρισης Διαθεσίμων συνεργάστηκε με υπερεθνικούς οργανισμούς με στόχο την καθιέρωση ενός πλαισίου συνεργασίας που θα στηρίζει τον δανεισμό για επιλέξιμα πράσινα έργα μέσω της έκδοσης του European Medium-Term Note (EMTN). Το πλαίσιο αυτό οριστικοποιήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2021, και επέτρεψε τη συμμετοχή στην επιτυχημένη – από πλευράς κόστους και απήχησης στους διεθνούς επενδυτές – έκδοση ομολόγων 6NC5 υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ποσού €1 δισ. της Τράπεζας (τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021). Τα ομόλογα αυτά επέτρεψαν την επιστροφή της Τράπεζας στις κεφαλαιαγορές (των μη εξασφαλισμένων ομολόγων με εξοφλητική προτεραιότητα) από το 2014, αλλά επίσης της επέτρεψαν να εκπληρώσει τον στόχο της ως προς την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) για το 2021. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Sustainalytics ως εξωτερικό πάροχο γνωμοδότησης, ο Τομέας Διαχείρισης Διαθεσίμων δημιούργησε το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων της Τράπεζας, με την φιλοδοξία να εκδίδει τα αντίστοιχα ομόλογα, όπου αρμόζει, για να προωθεί περαιτέρω τις πράσινες χρηματοδοτήσεις. Στον Τομέα Διαχείρισης Διαθεσίμων ανήκει επίσης η μονάδα Correspondent Banking Division, που παρέχει εξειδικευμένη διαχείριση σχέσεων σε όλους τους πελάτες, καθώς και κεντρικοποιημένες υπηρεσίες για τον Όμιλο Eurobank, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους των πληρωμών, αποτελεσματική εκτέλεση και εύρεση των βέλτιστων λύσεων διαχείρισης διαθεσίμων.

      Σε κάθε χώρα, οι λειτουργίες ΔΚ είναι τυποποιημένες και αναφέρονται άμεσα στο GMInternational στην Ελλάδα και στους κατά τόπους διευθύνοντες συμβούλους. Στρατηγικός στόχος του Ομίλου είναι η διατήρηση και ανάπτυξη της σημαντικής περιφερειακής δραστηριοποίησης στους τομείς διαχείρισης διαθεσίμων, διαπραγμάτευσης συναλλάγματος, επιτοκίων, ομολόγων, παραγώγων, καθώς και πωλήσεων χρηματοοικονομικών και επενδυτικών προϊόντων στις τοπικές αγορές. Η Postbank Βουλγαρίας ήταν η πρώτη τράπεζα στη Βουλγαρία που προσέφερε στους πελάτες της, εντός του 2021, προϊόντα με ESG κριτήρια για την κλιματική αλλαγή, μέσω δομημένων καταθέσεων.

      Ο Όμιλος θέτει αυστηρά όρια για τις συναλλαγές τις οποίες εκτελεί, τα οποία παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση. Τα όρια περιλαμβάνουν έκθεση έναντι αντισυμβαλλομένων και χωρών, καθώς και όρια VaR. Ο Όμιλος χρησιμοποιεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου συναλλαγών, το οποίο υποστηρίζει τη ΔΚ στην παρακολούθηση και διαχείριση θέσεων και ανοιγμάτων.

      Σημαντικά Έργα

      Η Eurobank συμμετέχει ενεργά σε έργα που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και στηρίζουν τη βιώσιμη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Χρηματοδοτεί εμβληματικά έργα, όπως τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, και την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Συνολικά, το 2021 ενέκρινε σχεδόν €1 δισ. σε δάνεια με βιώσιμα χαρακτηριστικά.

      Η Eurobank συνέταξε και ενέκρινε το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης, το οποίο συμβάλλει στον εντοπισμό ευκαιριών βιώσιμων/πράσινων χρηματοδοτήσεων (χρηματοδότηση της μετάβασης των πελατών της Τράπεζας, κατά την προετοιμασία της χρηματοδότησης επιλέξιμων έργων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

      • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ (Sustainability-Linked Syndicated Revolving Bond Loan). Η Eurobank ενήργησε ως Mandated Lead Arranger και Initial Bondholder για το κοινοπρακτικό ανακυκλούμενο ομολογιακό δάνειο ποσού €300 εκατ. (συμμετοχή της Eurobank: 50%) 3ετούς διάρκειας, προς τη ΔΕΗ ΑΕ. Το δάνειο περιλαμβάνει στόχο επίδοσης ως προς τη βιωσιμότητα, για 40% μείωση των εκπομπών CO2 της εταιρείας έως τον Δεκέμβριο του 2022 (χρησιμοποιώντας το 2019 ως έτος βάσης), καθώς και το αντίστοιχο κίνητρο για την εταιρεία. Ο στόχος ευθυγραμμίζεται με τη συνολική στρατηγική βιωσιμότητας της ΔΕΗ.
      • Όμιλος Sani/Ikos (Sustainability-Linked Syndicated Bond Loans). Η Eurobank ενήργησε ως συντονιστής, Mandated Lead Arranger και anchor bondholder για κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα ποσού €507,5 εκατ. προς τον Όμιλο Sani/Ikos. Τα δάνεια περιλαμβάνουν στόχους επίδοσης ως προς τη βιωσιμότητα που υποστηρίζουν τη στρατηγική βιωσιμότητας του ομίλου: Μείωση των εκπομπών CO2, ενεργειακή αποδοτικότητα και κυκλική οικονομία (μηδέν πλαστικά και ανακύκλωση). Η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στο Πρόγραμμα ESG για Ξενοδοχεία «Επιχειρώ Βιώσιμα στον Τουρισμό» που θέσπισε η Τράπεζα.

      Στόχος της για το 2022 είναι η περαιτέρω επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στον τομέα των ΑΠΕ και η συνέχιση της στήριξης των Ελλήνων και ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

      Βιώσιμα Oμόλογα

      Το 2021 η Eurobank ενήργησε ως συνδιοργανωτής για πράσινα και βιώσιμα ομόλογα ποσού €2,5 δισ. που εκδόθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις:

      • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (€300 εκατ., 2,30% Sustainability-linked senior notes με λήξη το 2028, εισηγμένα στο ΧΑ) – Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή σταθερού εισοδήματος στην ελληνική αγορά που πιστοποιήθηκε ως βιώσιμο ομόλογο με επιτόκιο συνδεδεμένο με στόχους μείωσης των εκπομπών CO2. Η Eurobank ήταν ο μοναδικός Σύμβουλος Έκδοσης.
      • Noval Property ΑΕΕΑΠ (€120 εκατ., 2,65% Green senior notes με λήξη το 2028, εισηγμένα στο ΧΑ).
      • Prodea Investment ΑΕΕΑΠ (€300 εκατ., 2,30% Green senior notes με λήξη το 2028, εισηγμένα στο ΧΑ).
      • ΔΕΗ ΑΕ (€775 εκατ., 3,875% Sustainability-linked callable senior notes με λήξη το 2026 και €500 εκατ., 3,375% Sustainability-linked callable senior notes με λήξη το 2028).
      • Μυτιληναίος ΑΕ (€500 εκατ., 2,25% Green senior notes με λήξη το 2026).
      Προθεσμιακές Καταθέσεις - ESG Deposits

      Τα €200 εκατ. που συγκεντρώθηκαν από 49 εταιρείες κατά το πρώτο κύμα προθεσμιακών ESG Deposits έχουν ήδη διοχετευτεί από την Τράπεζα σε δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (sustainability-linked loans).

      Διαχείριση Περιουσίας - Διαχείριση Κεφαλαίων

      Διαχείριση Aμοιβαίων Kεφαλαίων

      Η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ διατήρησε την ηγετική της θέση στην Ελλάδα, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €4,5 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια, για 13η συνεχή χρονιά η εταιρεία διατήρησε την 1η θέση μεταξύ των ελληνικών εταιρειών διαχείρισης, με μερίδιο αγοράς 28,8% και κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους €3,3 δισ. (σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών).

      Η πλειονότητα των καθαρών ροών διοχετεύτηκε σε ελληνικά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια καθώς και σε άλλα αμοιβαία κεφάλαια που χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού για τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Τα αμοιβαία κεφάλαια με διεθνείς στρατηγικές στον επενδυτικό σκοπό τους, τα αμοιβαία κεφάλαια absolute return και τα αμοιβαία κεφάλαια ESG επίσης συγκέντρωσαν σημαντικές ροές.

      Η ποιότητα της εξειδικευμένης γνώσης της Εταιρείας στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος αναγνωρίστηκε από τη Citywire Global, τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης διαχειριστών κεφαλαίων.

      Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τη διαχείριση θεσμικών κεφαλαίων, σε επίπεδο σχετικών αποδόσεων, καθώς τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ανήλθαν σε €534 εκατ. Αντίστοιχα, θετικές αποδόσεις καταγράφηκαν στη διακριτική διαχείριση χαρτοφυλακίων πελατών του Private Banking στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, με τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού να ανέρχονται σε €619 εκατ.

      Τέλος τα συνολικά αμοιβαία κεφάλαια που διανέμονται σε πελάτες Private Banking της Eurobank, η διανομή των οποίων υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Εταιρεία για την ανάλυση, αξιολόγηση, κατάταξη και επιλογή ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζονται τρίτοι διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού, ανήλθαν σε €476 εκατ.

      Private Banking

      Το 2021 ήταν άλλη μια χρονιά-πρόκληση για το Private Banking, με τις περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες να αισθάνονται βαθιά την ανάγκη για ανανέωση. Αξιοποιώντας όσο το δυνατόν καλύτερα το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, ο κλάδος λειτούργησε σε περιβάλλον ομαλής επενδυτικής δραστηριότητας και, παρά τις επιδράσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, η Διεύθυνση Private Banking του Ομίλου είδε σημαντική εισροή νέων πελατών, που οδήγησε σε εντυπωσιακή αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση (16%) και γενναία αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου (11%).

      Ωστόσο, καθώς η πανδημία επιτάχυνε τις προσδοκίες των πελατών, οι πρωτοβουλίες για μετασχηματισμό έγιναν κάτι παραπάνω από αναγκαίες. Στη συγκεκριμένη κρίση οι πελάτες έδωσαν αξία στη δυνατότητα συνέχισης των δραστηριοτήτων τους χωρίς περιορισμούς, καθώς και στην πρόσβαση σε κανάλια ασφαλούς επικοινωνίας με τους επενδυτικούς τους συμβούλους. Ταυτόχρονα, έγινε πασιφανές ότι οι πελάτες πλέον δίνουν μεγάλη αξία στη δυνατότητα online πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες.

      Για να ανταποκριθεί στη νέα αυτή απαίτηση, το Private Banking παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην εφαρμογή του New Generation Private Banking, που στοχεύει σε απλοποίηση λειτουργιών και ευθυγράμμιση προϊόντων, διαδικασιών και πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη εμπειρία για τους πελάτες. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι διαδικασίες και η τεχνολογία συνδυάζονται και αλληλεπιδρούν, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο ψηφιακό περιβάλλον, με πελατοκεντρικό προσανατολισμό και προσαρμοστικότητα στις συνθήκες και τις δυναμικές της αγοράς. Το έργο μετασχηματισμού τέθηκε σε εφαρμογή και αναμένεται να γίνει πλήρως λειτουργικό το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες στις τέσσερις περιοχές όπου έχει παρουσία το Private Banking του Ομίλου: το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το νέο αυτό λειτουργικό μοντέλο θα παρέχει κοινές εμπειρίες σε όλους τους πελάτες του Private Banking, ανεξάρτητα από το πού διατηρεί ο εκάστοτε πελάτης τα επενδυτικά του κεφάλαια. Το μοντέλο αυτό θα επιτρέπει σε κάθε πελάτη, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, να απολαμβάνει την ίδια κορυφαία ποιότητα υπηρεσιών, με ψηφιοποιημένο τρόπο. Ο στόχος είναι να γίνει ο ισχυρότερος πάροχος υπηρεσιών Private Banking στην περιοχή.

      Διαχείριση Περιουσίας - Διαχείριση Κεφαλαίων

      Το 2021 η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ συγκέντρωσε το 18,3% του όγκου των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παγιώνοντας τη θέση της ως κορυφαία επιλογή για τους θεσμικούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, καθώς και για τους χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές.

      Η Εταιρεία αποτελεί ηγέτη στον κλάδο, προσφέροντας πρόσβαση σε μια πλήρη γκάμα επενδυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών σε μετοχές, παράγωγα, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια σε όλο τον κόσμο. Οι υπηρεσίες της εταιρείας για τους ιδιώτες επενδυτές παρέχονται από τα εξειδικευμένα στελέχη της και τους αποκλειστικούς αντιπροσώπους και συνεργάτες, ενώ το eurobanktrader είναι το ψηφιακό πρόσωπο της εταιρείας. Το eurobanktrader αναβαθμίστηκε πρόσφατα και εξελίσσεται συνεχώς, παρουσιάζοντας πληθώρα χαρακτηριστικών για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως ροή τιμών (price feed) από διάφορα χρηματιστήρια σε πραγματικό χρόνο, πρόσβαση σε εργαλεία τεχνικής ανάλυσης, οικονομικά νέα και αναλύσεις της εταιρείας.

      Το βραβευμένο Τμήμα Ανάλυσης της Eurobank Equities (που βρέθηκε 6 φορές τα τελευταία 9 χρόνια στην 1η θέση της κατάταξης του Institutional Investor/Excel για ελληνικές εταιρείες αναλύσεων) έχει αναλάβει τη δέσμευση να παράγει πρακτικές ιδέες επενδύσεων παρέχοντας καίριες μελέτες και αναλύσεις για τους διάφορους τομείς που καλύπτει. Στο πεδίο των ερευνών του περιλαμβάνονται περισσότερες από 20 εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 85% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 90% της διαπραγματευτικής αξίας. Το Τμήμα Ανάλυσης της Eurobank Equities παρέχει επίσης δευτερογενή κάλυψη των μεγαλύτερων αγορών του εξωτερικού και των εισηγμένων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

      Τέλος, η Διεύθυνση Ειδικής Διαπραγμάτευσης (Market Making) της Eurobank Equities παρέχει ρευστότητα για τις μετοχές 40 εισηγμένων εταιρικών οντοτήτων, 3 εταιρικά ομόλογα και 32 παράγωγα, εκμεταλλευόμενη την εκτεταμένη εμπειρία και αποκλειστική τεχνολογία της.

      Χρηματιστηριακές εργασίες

      Το 2021 η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ συγκέντρωσε το 18,3% του όγκου των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παγιώνοντας τη θέση της ως κορυφαία επιλογή για τους θεσμικούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, καθώς και για τους χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές.

      Η Εταιρεία αποτελεί ηγέτη στον κλάδο, προσφέροντας πρόσβαση σε μια πλήρη γκάμα επενδυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών σε μετοχές, παράγωγα, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια σε όλο τον κόσμο. Οι υπηρεσίες της εταιρείας για τους ιδιώτες επενδυτές παρέχονται από τα εξειδικευμένα στελέχη της και τους αποκλειστικούς αντιπροσώπους και συνεργάτες, ενώ το eurobanktrader είναι το ψηφιακό πρόσωπο της εταιρείας. Το eurobanktrader αναβαθμίστηκε πρόσφατα και εξελίσσεται συνεχώς, παρουσιάζοντας πληθώρα χαρακτηριστικών για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως ροή τιμών (price feed) από διάφορα χρηματιστήρια σε πραγματικό χρόνο, πρόσβαση σε εργαλεία τεχνικής ανάλυσης, οικονομικά νέα και αναλύσεις της εταιρείας.

      Το βραβευμένο Τμήμα Ανάλυσης της Eurobank Equities (που βρέθηκε 6 φορές τα τελευταία 9 χρόνια στην 1η θέση της κατάταξης του Institutional Investor/Excel για ελληνικές εταιρείες αναλύσεων) έχει αναλάβει τη δέσμευση να παράγει πρακτικές ιδέες επενδύσεων παρέχοντας καίριες μελέτες και αναλύσεις για τους διάφορους τομείς που καλύπτει. Στο πεδίο των ερευνών του περιλαμβάνονται περισσότερες από 20 εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 85% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 90% της διαπραγματευτικής αξίας. Το Τμήμα Ανάλυσης της Eurobank Equities παρέχει επίσης δευτερογενή κάλυψη των μεγαλύτερων αγορών του εξωτερικού και των εισηγμένων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

      Τέλος, η Διεύθυνση Ειδικής Διαπραγμάτευσης (Market Making) της Eurobank Equities παρέχει ρευστότητα για τις μετοχές 40 εισηγμένων εταιρικών οντοτήτων, 3 εταιρικά ομόλογα και 32 παράγωγα, εκμεταλλευόμενη την εκτεταμένη εμπειρία και αποκλειστική τεχνολογία της.

      Λοιπές δραστηριότητες

      Διεύθυνση Τραπεζικής Φορέων Δημοσίου και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

      Το 2021 η Τραπεζική Φορέων Δημοσίου και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών εστίασε στην υποστήριξη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Eurobank αποτέλεσε την κορυφαία επιλογή μεταξύ των φορέων για την online είσπραξη τελών (26 από τους 61 φορείς επέλεξαν την Eurobank), εκπληρώνοντας τον στόχο που τέθηκε σχετικά με την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης των κρατικών αρχών.

      Η Διεύθυνση συνέχισε να υποστηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, η Διεύθυνση Τραπεζικής Φορέων Δημοσίου και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών συνέχισε να υποστηρίζει τα Κοινωνικά Παντοπωλεία καθώς και άλλες πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που τέθηκαν από τις αρχές. Στο τέλος του έτους, η Διεύθυνση κατείχε μερίδιο αγοράς ύψους 23,02% στις καταθέσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

      Διεύθυνση Retail International Customers

      Το 2021 η Eurobank ίδρυσε τη Διεύθυνση Retail International Customers, ένα One Stop Hub για πελάτες που διαμένουν εκτός Ελλάδας. Η εξειδικευμένη ομάδα International Customers εστιάζει στην παροχή συνεχούς υποστήριξης και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, έτσι ώστε οι διεθνείς πελάτες να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στο έπακρο όσα έχει να προσφέρει η Ελλάδα ως κορυφαίος επενδυτικός προορισμός.

      Παρέχονται εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες για την κάλυψη των επενδυτικών, στεγαστικών και άλλων τραπεζικών αναγκών στην Ελλάδα, τόσο για τους υφιστάμενους πελάτες της Τράπεζας, όσο και για νέους πελάτες. Οι πελάτες επωφελούνται από το ισχυρό ψηφιακό υπόβαθρο της Eurobank καθώς και από τις υπηρεσίες phygital, αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι η εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως, τα στεγαστικά δάνεια, οι συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε θέματα ακινήτων ή φορολογίας, η ειδική τηλεφωνική γραμμή International Banking και οι εξειδικευμένοι International Relationship Managers του v-Banking.

      Μη Τραπεζικές Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις (Business Exchanges ΑΕ)

      Σε μια περίοδο που η αποτελεσματική διαχείριση και ο περιορισμός κόστους αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, υπηρεσίες όπως οι ηλεκτρονικές προμήθειες και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Business Exchanges αποτελεί σημαντικό όχημα για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου και ένα από τα βασικά κέντρα του Ομίλου για την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού.

      Για 21η συνεχή χρονιά η Eurobank, μέσω της θυγατρικής της Business Exchanges ΑΕ, δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον κλάδο των διεπιχειρησιακών συναλλαγών προσφέροντας ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στους πελάτες της. Η Βusiness Exchanges συμβάλλει στην αυτοματοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Eurobank, μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, ηλεκτρονικών προμηθειών και ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης καθώς και λογιστικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις σε 5 θυγατρικές του Ομίλου και 13 φορείς ειδικού σκοπού (SPV).

      Πέραν αυτών, η Business Exchanges παρέχει στην Τράπεζα υποστήριξη για προϊόντα και υπηρεσίες διαμεσολάβησης (για καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα), μέσω συμφωνιών ανάθεσης εξωτερικών συνεργατών με την EuroPhone Banking και Telemarketing.

      Στη διάρκεια της χρονιάς, η Εταιρεία οργάνωσε με επιτυχία 312 ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (93 ηλεκτρονικές δημοπρασίες και 219 αιτήσεις υποβολής προτάσεων) έναντι 165 ηλεκτρονικών διαγωνισμών το 2020 για τον Όμιλο Eurobank, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οργανισμούς του δημοσίου τομέα. Σχετικά με τις ηλεκτρονικές προμήθειες του Ομίλου, ο τζίρος των συναλλαγών μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών ανήλθε σε €91,7 εκατ. το 2021. Τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τις ηλεκτρονικές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 99% και 11% έναντι του 2020, αντίστοιχα. Παράλληλα, στον τομέα των δραστηριοτήτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο τζίρος των υπηρεσιών ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διακίνησης τιμολογίων αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2020.

      Διαχείριση προβληματικών δανείων

      Μετά τη στρατηγική συνεργασία με την doValue SpA και την ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο λειτουργίας για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE), ο Όμιλος εφαρμόζει το Στρατηγικό Σχέδιο NPE μέσω της doValue Greece για το ανατεθειμένο χαρτοφυλάκιο και τις επιτυχημένες συναλλαγές τιτλοποίησης.

      Ταυτόχρονα, ο Όμιλος αξιοποίησε όλα τα μέτρα του ελληνικού κράτους (Προγράμματα «Γέφυρα») και τις προβλεπόμενες λύσεις που σταδιακά θα οδηγήσουν τους πελάτες του στα χρονοδιαγράμματα πληρωμών που ίσχυαν πριν από την πανδημία COVID-19. Υπό αυτή την έννοια και σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τη διαχείριση των NPE, τον Μάρτιο του 2021 ο Όμιλος υπέβαλε τη Στρατηγική Διαχείρισης NPE για την περίοδο 2021-2023, μαζί με τους ετήσιους στόχους για το απόθεμα NPE σε επίπεδο Τράπεζας και Ομίλου. Το σχέδιο λάμβανε υπόψη την τιτλοποίηση NPE Mexico, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου €3,1 δισ. και προέβλεπε τη μείωση του δείκτη NPE του Ομίλου σε 8,8% ως το τέλος του 2021 (πραγματικό αποτέλεσμα: 6,8%, εν μέρει λόγω του χαμηλότερου από το αναμενόμενο σχηματισμού NPE και εν μέρει λόγω των υψηλότερων νέων εγκρίσεων), 6,4% το 2022 και κάτω από 6% το 2023.

      Διαχείριση Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής

      Σχετικά με τη διαχείριση προβληματικών δανείων για τη Λιανική Τραπεζική (στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών), η Τράπεζα ανέλαβε τις ακόλουθες στρατηγικές και επιχειρησιακές δράσεις:

      • Υπέρβαση των ετήσιων στόχων όσον αφορά τη μείωση αποθεμάτων NPE, που υποβλήθηκαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
      • Καθορισμός και εφαρμογή προγράμματος έκτακτων μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19. Σε αυτό περιλαμβάνονταν η αναστολή καταβολής τόκου και κεφαλαίου για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, και η αναστολή καταβολής κεφαλαίου για τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
      • Περιορισμός του αντίκτυπου της λήξης των έκτακτων μέτρων στήριξης, με επιτυχημένη εφαρμογή της κρατικής επιδότησης των δανείων για την προστασία της κύριας κατοικίας (Προγράμματα «Γέφυρα» Ι και ΙΙ).
      • Επανασχεδιασμός λύσεων ρύθμισης με σκοπό τη διατήρηση της επιδότησης κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και τη σταδιακή αύξηση της δόσης του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση σε βιώσιμο πρόγραμμα αποπληρωμής (αποτροπή φαινομένου «cliff effect»).
      • Σχεδιασμός και απόδοση εξειδικευμένων λύσεων ρύθμισης σε πιστούχους που δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
      • Συνέχιση του εμπλουτισμού των στρατηγικών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο τη μείωση του ποσοστού αθέτησης νέων ρυθμίσεων καθώς και τη βελτιστοποίηση του κόστους διαχείρισης ανά κατηγορία δανειοληπτών με βάση το προφίλ κινδύνου και το ιστορικό πληρωμών τους.

      Διαχείριση Προβληματικών Δανείων Τραπεζικής Επιχειρήσεων

      Όσον αφορά τη διαχείριση των προβληματικών δανείων Τραπεζικής Επιχειρήσεων, η Τράπεζα προέβη στις παρακάτω στρατηγικές και επιχειρησιακές δράσεις για το 2021:

      • Υπέρβαση των ετήσιων στόχων όσον αφορά τη μείωση αποθεμάτων NPE, που υποβλήθηκαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
      • Συνεχής παρακολούθηση των εισροών-εκροών NPE με στόχο τη σημαντική μείωση των NPE.
      • Στενή παρακολούθηση του ανατεθειμένου και τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη διαχείριση της doValue Greece, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της στρατηγικής επίτευξης των στόχων μείωσης των NPE.
      • Καθορισμός και εφαρμογή έκτακτων μέτρων στήριξης για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19 συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής καταβολής κεφαλαίου.
      • Σχεδιασμός και υλοποίηση ειδικού πλαισίου στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που περιλάμβανε αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου με ισόχρονη αύξηση διάρκειας των δανείων τους.
      • Ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που θα επιφέρει η λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης μέσω παροχής στοχευμένων διευκολύνσεων και αναπροσαρμογής των λύσεων ρύθμισης.

      Κύπρος

      Η Eurobank Cyprus Ltd (Eurobank Cyprus) το 2021 συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία με σταθερά βήματα, ενδυναμώνοντας τη θέση της στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και εδραιώνοντας για ακόμη μια χρονιά την ηγετική της παρουσία στους τομείς των Διεθνών Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Περιουσίας, Corporate και Εμπορικής Τραπεζικής και Κεφαλαιαγορών.

      Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €73 εκατ. μετά από φόρους. Η Eurobank Cyprus παρουσίασε ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) να ανέρχεται στο 25,4%, και ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα, με καταθέσεις ύψους €6,6 δισ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων δανείων εξασφαλισμένων με καταθέσεις) ανήλθε στο 29%. Ταυτόχρονα, η Eurobank Cyprus διατηρεί πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE ratio), σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) παρέμεινε ιδιαίτερα χαμηλός στο 2,6%, ενώ σύμφωνα με την κανονιστική βάση ο δείκτης NPE βρέθηκε στο 2,4%. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα ανήλθε στο 31,3%, αποτυπώνοντας την αποτελεσματική λειτουργία της Eurobank Cyprus.

      Η Eurobank Cyprus επέδειξε βαθιά αφοσίωση στους πελάτες και τις οικονομικές τους ανάγκες, βελτιώνοντας συνεχώς τα παρεχόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Επί του παρόντος, η Eurobank Cyprus βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εισαγωγής ενός νέου, υπερσύγχρονου κεντρικού πληροφοριακού συστήματος, βασισμένου στην απλοποίηση λειτουργιών και την ευθυγράμμιση προϊόντων, διεργασιών και διαδικασιών, για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία για τους πελάτες. Οι ανθρώπινοι πόροι, οι διαδικασίες και η τεχνολογία θα συνδυαστούν για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο ψηφιακό περιβάλλον, που θα έχει στο επίκεντρο τον πελάτη και θα προσανατολίζεται κατά τρόπο δυναμικό στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Ο μετασχηματισμός θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών της Eurobank Cyprus και της ηγετικής της θέσης στο Wholesale Banking στην Κύπρο.

      Βάσει του πελατοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας, αν και με ορθολογική διαχείριση κινδύνων, η Eurobank Cyprus συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομία και τις πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης στην Κύπρο, αλλά και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας μέσω της εξέλιξης των δικών της δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, η Eurobank Cyprus αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις αρχές του Ομίλου, εστιάζοντας σε τομείς που αντικατοπτρίζουν τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία της Κύπρου. Από τη δημιουργία της, η Eurobank Cyprus υποστηρίζει την κυπριακή οικονομία και τις πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί τις παραγωγικές επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της χώρας, λειτουργώντας πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

      Η Eurobank Cyprus έχει δεσμευτεί να στηρίξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μέσω των ακόλουθων πρωτοβουλιών:

      • Το πρόγραμμα Cyprus Seeds στοχεύει στη μεταφορά της ακαδημαϊκής έρευνας από το πανεπιστημιακό εργαστήριο στην ελεύθερη αγορά, με τη δημιουργία μιας γραμμής διασύνδεσης ώστε τα ερευνητικά έργα να φθάνουν στην αγορά. Εκτός από τις ευκαιρίες επένδυσης και ανάπτυξης και τον σχεδιασμό νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην παραμονή ταλαντούχων ερευνητών στην Κύπρο και τον περιορισμό του φαινομένου brain drain των μεταδιδακτορικών και διδακτορικών φοιτητών σε διάφορα πανεπιστήμια, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την έρευνά τους λόγω περιορισμένων πόρων και πηγών χρηματοδότησης. Πέρα από τη δυνατότητα χρηματοδότησης, το πρόγραμμα Cyprus Seeds παρέχει τη δυνατότητα προσωπικής καθοδήγησης (mentoring) μαζί με μια σειρά πρακτικών σεμιναρίων που στοχεύουν στην αλλαγή της νοοτροπίας των ακαδημαϊκών ερευνητών και τη μετατροπή των ερευνητικών προγραμμάτων σε ελκυστικές για τους επενδυτές, νεοφυείς επιχειρήσεις. Φέτος, οι πιο ώριμες ερευνητικές εργασίες θα παρουσιαστούν στο εξωτερικό σε πιθανούς επενδυτές, σε μια εκδήλωση χορηγούμενη από τη Eurobank Cyprus.
      • Το RISE είναι το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο για διαδραστικά μέσα, έξυπνα συστήματα και νέες τεχνολογίες στην Κύπρο, και στόχο έχει να συμβάλει και να υποστηρίξει την επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και την καινοτομία. Το εργαλείο αυτό λαμβάνει τη μορφή ενός Κέντρου, που συνδυάζει δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας οι οποίες επιτρέπουν στους ερευνητές να εξελίξουν το ερευνητικό τους έργο και να συνεργαστούν με άλλους ερευνητές.
      • Εκπαίδευση και πολιτισμός. Η Eurobank Cyprus ολοκλήρωσε τη χορηγία διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου, και αποτελεί χορηγό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Ως ενεργός κοινωνικός πολίτης, η Eurobank Cyprus υποστηρίζει τον πολιτισμό μέσω της υποστήριξης τοπικών καλλιτεχνών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενθαρρύνει τον εθελοντισμό εντός της εταιρείας, ενισχύει οικονομικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του δικού της οικολογικού αποτυπώματος.

      Λουξεμβούργο

      Η Eurobank Private Bank Luxembourg SA ιδρύθηκε στο Λουξεμβούργο το 1986, και διαθέτει υποκατάστημα στο Λονδίνο και γραφείο αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Το Λουξεμβούργο αποτελεί κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο και διεθνές Κέντρο Αριστείας Wealth Management, με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Σε συνδυασμό με την παγκόσμια εμβέλεια του Λονδίνου συνιστούν βασικούς πόλους έλξης νέων πελατών.

      Η τράπεζα προσφέρει υπηρεσίες Private Banking, Wealth Management, Investment Fund Services και επιλεγμένες υπηρεσίες Τραπεζικής Επιχειρήσεων. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και με άρτια καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, η τράπεζα ακολουθεί ένα στοχευμένο επιχειρηματικό μοντέλο και μια συντηρητική προσέγγιση στην ανάληψη κινδύνων.

      Στη διάρκεια του 2021 η τράπεζα διατήρησε τα ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας της και συνέχισε να προσελκύει καινούργιους πελάτες, διατηρώντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητά της σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στο τέλος του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 25,2% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (κατά Basel III) ήταν 410%, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων με ενέχυρο μετρητά) ήταν 36,07%. Επιπλέον, η Eurobank Private Bank Luxembourg ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης των συστημάτων της. Μέσω των πλέον εξελιγμένων τεχνολογιών στοχεύει να παραμείνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη νέα ψηφιακή εποχή.

      Στον τομέα του Private Banking, στη διάρκεια του 2021, η τράπεζα διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιότης,καθώςκαιτομέγεθοςτουσυνολικούπελατειακούχαρτοφυλακίου.Σεσυνεργασία με τις εξειδικευμένες ομάδες Investment Advisory και Wealth Structuring της τράπεζας, το Private Banking παρουσίασε στους πελάτες επενδυτικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των αγορών, και συμμορφώνονται με το νέο και πιο απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης, η ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου e-Banking της Eurobank Private Bank Luxembourg βελτίωσε περαιτέρω την εξυπηρέτηση και τη συνολική εμπειρία των πελατών.

      Βουλγαρία

      Στη Βουλγαρία, ο Όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής Eurobank Bulgaria AD (Eurobank Bulgaria). Στο τέλος του 2021, η Eurobank Bulgaria διέθετε ένα δίκτυο 205 καταστημάτων σε όλη τη χώρα και σχεδόν 3.000 εργαζομένους.

      Το 2021, η Eurobank Bulgaria συνέχισε να παρουσιάζει εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα, αξιοποιώντας την ανάκαμψη της βουλγαρικής οικονομίας και την ισχυρή ζήτηση για δάνεια από τους πελάτες της. Τα μικτά δάνεια αυξήθηκαν κατά 16,5%, σε €4,7 δισ., εκ των οποίων 44% ήταν δάνεια προς νοικοκυριά και 56% προς επιχειρήσεις. Το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης (bps) φτάνοντας το 12,0%. Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 20% σε €6,3 δισ., που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 11,3%. Η ρευστότητα διατηρήθηκε ισχυρή, με καθαρό λόγο δανείων προς καταθέσεις στο επίπεδο του 72,6% στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6%, σε €246,6 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα €76,4 εκατ.

      Για άλλη μια χρονιά η Eurobank Bulgaria διατήρησε τους εξαιρετικούς δείκτες κερδοφορίας της. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 10,9%, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε οριακά, στο 46,73%. Ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά περισσότερο από 1,7 ποσοστιαία μονάδα, σε 4,9%, 170 μονάδες βάσης κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς. Το 2021, η Eurobank Bulgaria διατήρησε τα ισχυρά αποθέματα κεφαλαίου της. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 20,6%, σημαντικά υψηλότερος από τις εποπτικές απαιτήσεις.

      Η στρατηγική της Eurobank Bulgaria παραμένει σταθερή και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: οργανική ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και καινοτομία, και εξυπηρέτηση πελατών. Έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για μετασχηματισμό, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας πρόσβασης στην αγορά, την απλότητα και το lean thinking.

      Το 2021, με την ευκαιρία της 30ής επετείου της, η Eurobank Bulgaria ξεκίνησε τη μεγαλύτερη, καινοτόμα και πλήρως διαδικτυακή πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τίτλο «A Universe of Opportunities» (Ένα σύμπαν δυνατότητες), που υποστηρίζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα και συμβάλλει στη θετική αλλαγή μέσα στην κοινότητα.

      Τον Ιούνιο του 2021, η Eurobank Bulgaria ήταν και πάλι σημαντικός συνεργάτης της φιλανθρωπικής σκυταλοδρομίας Postbank Business Run, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Runner club. 240 ομάδες από 87 εταιρείες συναγωνίστηκαν και συγκέντρωσαν πάνω από €5.000 για δύο φιλανθρωπικούς σκοπούς.

      Τον Ιούλιο του 2021, η Eurobank Bulgaria και η Mastercard ανέπτυξαν ένα κοινό έργο για την ανακατασκευή και επέκταση των υποδομών του πάρκου του Vitosha Natural Park, με σκοπό τη δημιουργία του Green Classroom (Πράσινη Τάξη), ένας καινοτόμου κέντρου εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

      Το 2021 η Eurobank Bulgaria ξεκίνησε τη στρατηγική της συνεργασία με τη Finance Academy, στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού γραμματισμού.

      Η Eurobank Bulgaria ξεκίνησε επίσης μια μακροχρόνια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, παρέχοντας διαλέξεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οικονομικών και Τραπεζικής της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

      Σερβία

      Στη Σερβία, ο Δεκέμβριος του 2021 υπήρξε σημαντικό ορόσημο για τη θυγατρική του Ομίλου, καθώς η Eurobank a.d. Beograd ένωσε τις δυνάμεις της και συγχωνεύθηκε με την Direktna Banka a.d. Kragujevac. Η νέα τράπεζα λειτουργεί πλέον με το όνομα Eurobank Direktna a.d. Beograd (Eurobank Direktna) και αποτελεί την 7η μεγαλύτερη τράπεζα, κατέχοντας το 5,7% της σερβικής βάσης ενεργητικού ή περισσότερα από €2,4 δισ. συνολικά. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Eurobank Direktna διέθετε 127 καταστήματα και 5 επιχειρηματικά κέντρα.

      Παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, η σερβική οικονομία επανήλθε σθεναρά το 2021, έπειτα από μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,9% το 2020, ανακάμπτοντας ταχύτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τη συνοπτική εκτίμηση αναμένεται αύξηση του προϊόντος κατά 7,5% για το 2021, υψηλότερη από τις γειτονικές χώρες. Συνολικά, το ΑΕΠ της Σερβίας αναμένεται να διατηρήσει την ισχυρή πορεία του, σημειώνοντας αύξηση από 4,0% έως 5,0% τα επόμενα 3 χρόνια, εκτός αν ο πληθωρισμός κινηθεί εκτός ελέγχου ή αν η παγκόσμια γεωπολιτική αβεβαιότητα πάρει ακόμα πιο δυσάρεστη τροπή. Η τραπεζική δραστηριότητα στη Σερβία γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, καθώς οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν δύσκολες, με ιστορικά χαμηλές τιμές των επιτοκίων, τόσο για το τοπικό όσο και τα ξένα νομίσματα, που έχουν οδηγήσει το καθαρό περιθώριο δανειστικού επιτοκίου στη χαμηλότερη τιμή της δεκαετίας, περίπου στο 2,7%, μειωμένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Το σύνολο ενεργητικού για τον τραπεζικό κλάδο αυξήθηκε κατά 9,6%, σε €42,9 δισ. περίπου, περίπου, και αποτελεί το 81% του ΑΕΠ της χώρας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν χαμηλά, μόλις στο 3,5% στο τέλος του 2021 έναντι 3,7% το 2020. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) έχουν επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα και βελτιώθηκαν περαιτέρω το 2021, σε €3,9 δισ., δηλαδή 27% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 2% σε σχέση με το 2019, πριν από την πανδημία.

      Η Eurobank Direktna κατόρθωσε να επιτύχει τους περισσότερους στρατηγικούς της στόχους, διατηρώντας τα λειτουργικά της έσοδα εντός του εκτιμώμενου εύρους, και ταυτόχρονα διατηρώντας την εικόνα ενός ισχυρού και αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον τραπεζικό κλάδο της Σερβίας. Η Eurobank Direktna συμμετείχε με αποτελεσματικότητα σε όλα τα μέτρα που είχαν ως στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ρευστότητας, όπως ήταν η συνέχιση του κρατικού συστήματος εγγυήσεων και η αναστολή πληρωμών για τα υπόλοιπα των χαρτοφυλακίων ορισμένων ευπαθών ομάδων.

      Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση λόγω της πανδημίας, επιπλέον των ισχυρών πιέσεων στα περιθώρια δανεισμού, οι δραστηριότητες του Ομίλου στη Σερβία δημιούργησαν έσοδα προ προβλέψεων ύψους €21 εκατ. και καθαρά κέρδη €4,4 εκατ. (μη συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ εξόδων αναδιάρθρωσης και συναλλαγής που σχετίζονται με τη συγχώνευση). Η κανονιστική κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε στιβαρή, στο 20,23% έναντι του ελάχιστου ορίου του 8% σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Σερβίας NBS, ενώ τα NPE ανήλθαν σε 6,8% στο τέλος του 2021.

      Η εταιρική κοινωνική ευθύνη παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της επιχειρηματικής στρατηγικής της Eurobank Direktna. Έως τώρα, περισσότερα από €4,8 εκατ. έχουν διοχετευτεί σε επενδύσεις στην τοπική κοινότητα μέσω των βασικών πυλώνων ΕΚΕ – εκπαίδευση, υγεία, περιβάλλον, πολιτισμός και συμπερίληψη. Η Eurobank Direktna συνέχισε να υποστηρίζει το σύστημα υγείας πραγματοποιώντας δωρεά ύψους 1,2 εκατ. RSD στο Νοσοκομείο Νεογνών στο Kragujevac για την προμήθεια θερμοκοιτίδων. Το πρόγραμμα «A School Designed for You» συνεχίστηκε με επιτυχία το 2021 με δωρεές σε τρία σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνολικού, ύψους 3,5 εκατ. RSD, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα βασίζεται στη χρήση της πιστωτικής κάρτας Eurobank Direktna Big Heart Mastercard.

      Πληροφορική

      Η πληροφορική (ΙΤ) αποτελεί στρατηγικό άξονα ανάπτυξης της Eurobank στη νέα εποχή μετά την πανδημία. Η τεχνολογία θα παίξει καίριο ρόλο στο πρόγραμμα μετασχηματισμού «Eurobank 2030», ως καταλυτικός παράγοντας επιτυχίας για τους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκαν δύο στρατηγικές πρωτοβουλίες μετασχηματισμού για την αναβάθμιση της ΙΤ αρχιτεκτονικής προς ένα ευέλικτο μοντέλο, που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα του συνολικού προγράμματος μετασχηματισμού. Για τον σκοπό αυτό, ο Όμιλος ξεκίνησε μια φιλόδοξη μακροχρόνια πρωτοβουλία για τη μεταφορά των υποδομών IT στο Cloud, και την υλοποίηση μιας νέας πλατφόρμας δεδομένων και analytics. Επιπλέον, αναμένουμε η μετάβαση στο Cloud να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους άξονες της βιωσιμότητας και ESG της Τράπεζας, μειώνοντας τα ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

      Ταυτόχρονα, η Eurobank συνέχισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, επενδύοντας στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην Τεχνολογία, υποστηρίζοντας αποτελεσματικότερα τις εργασίες της Τράπεζας και αξιοποιώντας στο έπακρο καινοτόμες τεχνολογίες.

      Επίσης, μέσα από στοχευμένα έργα Πληροφορικής, η Τράπεζα ανταποκρίθηκε επιτυχώς στο πλήθος κανονιστικών αναγκών που προέκυψαν λόγω των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των επιχειρηματικών αποφάσεων της Τράπεζας για στήριξη των δανειοληπτών, επιχειρήσεων και ιδιωτών.

      Συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Τράπεζας, η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής επικεντρώθηκε, κυρίως, στους παρακάτω άξονες:

      • Επιπλέον ενίσχυση της omnichannnel εμπειρίας, η οποία περιλαμβάνει τα ψηφιακά κανάλια και το δίκτυο καταστημάτων, με πιο σημαντικές ενέργειες τον ανασχεδιασμό του Future Branch, την παροχή ενός εξ’ ολοκλήρου ψηφιακού δανείου, τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού (συσκευές Google, Apple, Garmin), την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας KYC, καθώς και την ενεργοποίηση της υπηρεσίας e-Signature για την υπογραφή συμβάσεων.
      • Συνέχιση της αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών της Τράπεζας που σχετίζονται με την παροχή πιστώσεων για μικρομεσαίες/μικρές επιχειρήσεις και δάνεια ιδιωτών, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως OCR και Μηχανής Υλοποίησης και Εκτέλεσης Επιχειρηματικών Κανόνων (Business Rule Engines).
      • Δημιουργία νέων δυνατοτήτων στις πλατφόρμες Δεδομένων και Analytics επιτυγχάνοντας την παροχή ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο και την δημιουργία νέων πιστωτικών μοντέλων (early earnings, pre-advised limits). Επιπλέον, σε στενή συνεργασία με τις ομάδες Risk Analytics και τις επιχειρηματικές μονάδες, έχει ξεκινήσει η σταδιακή ανάπτυξη Analytics Factory με σκοπό την υλοποίηση εφαρμογών με χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.
      • Δημιουργία νέων προϊοντικών πλατφόρμων στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων, των πληρωμών και του trade finance. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στον εκσυγχρονισμό των κεντρικών τραπεζικών εφαρμογών, όπως η πλατφόρμα δανείων επιχειρήσεων.
      • Δραστική μείωση των Μη-Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μέσω αντίστοιχων τιτλοποιήσεων (έργα Mexico και Wave), ώστε να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPE.
      • Εναρμόνιση με πλήθος κανονιστικών και ρυθμιστικών πράξεων. Συνολικά, οι κανονιστικές ανάγκες της Τράπεζας κάλυψαν το 18% της επιχειρηματικής ζήτησης.

      Το 2021 παραδόθηκαν περισσότερα από 360 έργα, με τη διαθεσιμότητα όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών IT να υπερβαίνει το 99,994%. Από την πλευρά του μοντέλου λειτουργίας, περισσότερα από 30% των παραδοτέων έργων ολοκληρώθηκαν με χρήση agile μεθοδολογίας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πιο ενεργά DevSecOps μέθοδοι εργασίας. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε η χρήση της Design Thinking προσέγγισης στο σχεδιασμό νέων προϊόντων. Επιπρόσθετα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι τεχνολογικές υποδομές και οι υποδομές ασφαλείας διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του αυξημένου όγκου συναλλαγών.

      Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα του τεχνολογικού μετασχηματισμού στις θυγατρικές του εξωτερικού. Στην Κύπρο, πραγματοποιείται η αντικατάσταση του υφιστάμενου κεντρικού τραπεζικού συστήματος και των ψηφιακών καναλιών με την πλατφόρμα Temenos. Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την εγκατάσταση της πλατφόρμας στο Λουξεμβούργο σε μεταγενέστερο χρόνο. Παράλληλα, στη Βουλγαρία βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού. Στη Σερβία, με βάση την πρόσφατη στρατηγική συμφωνία συγχώνευσης με την Direktna Banka, ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση, ενώ συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές δραστηριότητες για την λειτουργική συγχώνευση.

      Σχέσεις με προμηθευτές

      Τομέας Προμηθειών Ομίλου

      Με στόχο την κάλυψη των αναγκών του δικτύου των καταστημάτων και των κεντροποιημένων μονάδων του Ομίλου, ο Τομέας Προμηθειών του Ομίλου λαμβάνει τα σχετικά αιτήματα online. Τα αιτήματα αυτά πρώτα αξιολογούνται και εγκρίνονται από εξουσιοδοτημένα στελέχη της Τράπεζας, μέσω των αρμόδιων Μονάδων Διοίκησης.

      Ακολουθεί η Τεχνική Αξιολόγηση που διενεργείται από επιτροπή ειδικών στελεχών που ορίζει η Τράπεζα, και το αποτέλεσμα αποστέλλεται στον Τομέα Προμηθειών για τη συνέχιση της διαδικασίας. Στη συνέχεια πραγματοποιείται αποσφράγιση οικονομικών προσφορών και σχετική οικονομική αξιολόγηση με ταυτόχρονη βαθμολόγηση της οικονομικής και της τεχνικής προσφοράς. Μετά το πέρας του διαγωνισμού, η αναγκαιότητα και το κόστος της συνολικής ανάθεσης παρουσιάζονται στην Επιτροπή Προμηθειών του Ομίλου για τελική έγκριση.

      Στις συμβάσεις προστίθενται όλοι οι σχετικοί όροι με το έργο, αγαθό ή υπηρεσία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των οποιωνδήποτε κινδύνων από την εκάστοτε προμήθεια, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε θέματα προσωπικών δεδομένων (ΓΚΠΔ). Το νέο σύστημα διαχείρισης συμβάσεων του Τομέα Προμηθειών τέθηκε επίσης σε εφαρμογή το 2021. Με βάση το σύστημα αυτό, όλες οι συμβάσεις καταχωρούνται με ενιαίο και δομημένο τρόπο, με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και κόστη.

      Η Τράπεζα εφαρμόζει με πλήρως ηλεκτρονικό τρόπο όλο τον κύκλο των προμηθειών, ενοποιώντας το κύκλωμα των πληρωμών για αποτελεσματική διαχείριση όλων των αιτημάτων προμηθειών. Με τη χρήση της πλατφόρμας αξιολόγησης προμηθευτών, αξιολογεί τους προμηθευτές με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, σε ετήσια βάση. Μετρά και σταθμίζει όλα τα βασικά οικονομικά στοιχεία από τους ισολογισμούς των προμηθευτών, ενώ συμπληρώνει την αξιολόγηση με ποιοτικά στοιχεία μέσα από συγκεκριμένα στοχευμένα ερωτηματολόγια προς εξειδικευμένους αξιολογητές. Στο τέλος προκύπτει μία σταθμισμένη αντικειμενική βαθμολογία για κάθε προμηθευτή που φανερώνει την πορεία και την ποιότητα της σχέσης με την Τράπεζα.

      Σημαντικά Σημεία

      Το 2021, σύμφωνα με την Πολιτική Προμηθειών, η Τράπεζα ξεκίνησε το έργο της Ψηφιακής Σήμανσης για τα Καταστήματα της Eurobank, μέσω διαδικασίας ΠΕΕ, για να προωθήσει την ψηφιακή της πλευρά στους πελάτες της, εισάγοντας τη νέα εποχή phygital που έχει πλέον υιοθετήσει η Eurobank. Έπειτα από ειδική έρευνα και αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαγωνιστική διαδικασία για μια νέα πλατφόρμα eProcurement / λύση cloud SaaS. Η πλατφόρμα αυτή θα ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες παραγγελίας, καθώς και ευρείες δυνατότητες δημιουργίας αναφορών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το Future Branch και τη νέα εικόνα της Τράπεζας όσον αφορά το δίκτυο των καταστημάτων της. Άλλη μια σημαντική δράση ήταν η πραγματοποίηση δεμένων συμφωνιών (bundle deals) με στρατηγικούς προμηθευτές, σε μια προσπάθεια αύξησης της μόχλευσης της Τράπεζας σε σημαντικές σχέσεις, και ταυτόχρονη επίτευξη μεγαλύτερης εξοικονόμησης.

      Πέραν της διαδικτυακής πλατφόρμας αξιολόγησης, η Πολιτική Προμηθειών της Τράπεζας ορίζει τις αρχές προμηθειών που διασφαλίζουν τον τρόπο, την ποιότητα, την αναγκαιότητα αλλά και το σχετικό κόστος της εκάστοτε προμήθειας, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης προμηθευτών συμπληρώνει τον τρόπο της αντικειμενικής αξιολόγησης, ορίζοντας συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια.

      Στα βασικά σημεία του 2021 συγκαταλέγεται επίσης η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για υπηρεσίες Total Facility Management (που ενοποιεί τις hard και soft υπηρεσίες) καθώς και η ολοκλήρωση της νέας οδηγίας Διεθνών Προμηθειών, που ενισχύει και προσδιορίζει τη σχέση μεταξύ του Ομίλου και των ξένων θυγατρικών, στη βάση κοινών αρχών.

      Στη διάρκεια του 2021, μέσω του Τομέα Προμηθειών, η Τράπεζα διαχειρίστηκε 978 αιτήματα προμηθειών IT αξίας €111 εκατ. καθώς και 4.465 αιτήματα προμηθειών λοιπών αγαθών και υπηρεσιών αξίας €60,1 εκατ. Επίσης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 384 συμβάσεις με προμηθευτές, από τις οποίες 87 αποτελούν ανανεώσεις συμβάσεων και 297 νέες συμβάσεις.

      Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Τράπεζα εντάσσει πλέον στις συμβάσεις με τους προμηθευτές της όρο περί «Διασφάλισης Επιχειρησιακής Συνέχειας σε περίπτωση Εξυγίανσης» (Resolution-proof clause). Το 2021, η Τράπεζα ενέταξε 120 όρους περί μέτρων εξυγίανσης στις στρατηγικές της συμβάσεις και ευρύτερα στις συμβάσεις IT, διασφαλίζοντας τη συνεχή υποστήριξη εφαρμογών και υπηρεσιών από την πλευρά των συνεργατών της.

      Μια ακόμα πρόκληση που αντιμετωπίστηκε ήταν η ολοκλήρωση 20 κρίσιμων συμφωνιών εξωτερικής ανάθεσης που αφορούσαν προϊόντα και υπηρεσίες ΙΤ, καθώς και αγαθά και υπηρεσίες μη σχετικά με το IT, για τα οποία ενημερώθηκε η Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες.

      Ο Τομέας Προμηθειών Ομίλου συμμορφώθηκε και πάλι με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας, σύμφωνα με τις αρχές και πρακτικές του. Ο Κώδικας έχει ως στόχο την προστασία του προσωπικού, των πελατών και κυρίως της Τράπεζας από την εφαρμογή παραπλανητικών πρακτικών.

      Επιπλέον, όπως υποδεικνύεται από το εθνικό εργατικό δίκαιο, ο Τομέας Προμηθειών Ομίλου ενσωματώνει όρους που σχετίζονται με το παρεχόμενο προσωπικό στις περισσότερες συμβάσεις του. Η Τράπεζα έλαβε το πρώτο βραβείο για την πρωτοβουλία «Αξιολόγηση Προμηθευτών για την Τράπεζα και τον Όμιλο Eurobank» στη διοργάνωση Bravo Sustainability Dialogue and Awards 2021, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευσή της για μια βιώσιμη προσέγγιση όσον αφορά την αξιολόγηση των προμηθευτών της.

      Συνεργασία με τους Προμηθευτές

      Η Eurobank δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις που αναπτύσσει με τους προμηθευτές και συνεργάτες της. Το 2021 ο Όμιλος συνέχισε τη λειτουργία του κεντροποιημένου μοντέλου προμηθειών, το οποίο περιλαμβάνει τόσο θυγατρικές εσωτερικού όσο και εξωτερικού, ενώ η ανάληψη διαγωνισμών για την εκτέλεση σημαντικών στρατηγικών έργων οδήγησε σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

      Τον Νοέμβριο του 2021, η Τράπεζα διενήργησε αξιολόγηση για προμηθευτές IT, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνικές υπηρεσίες και κατασκευαστικές υπηρεσίες, καθώς και για λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, προσθέτοντας για λόγους ποιότητας αλλά και διαχείρισης κινδύνου ειδικούς δείκτες που μετρούν:

      i. τον βαθμό εξάρτησης των προμηθευτών από την Τράπεζα σε σχέση με τον συνολικό τους κύκλο εργασιών,

      ii. τον βαθμό εξάρτησης της Τράπεζας από τους προμηθευτές της σε σχέση με τον συνολικό κύκλο εργασιών αυτών στον Οργανισμό.

      Επίσης στο πλαίσιο εμπλουτισμού και επικαιροποίησης της σχέσης με τους προμηθευτές, ο Τομέας Προμηθειών λαμβάνει ανατροφοδότηση από τον εκάστοτε προμηθευτή μέσω των αρμόδιων Επιχειρησιακών Μονάδων όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με στόχο μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση των σχέσεων με τους προμηθευτές.

      Οι προμηθευτές της Τράπεζας και οι σχέσεις με τον καθένα εξ αυτών αναθεωρούνται μέσω των επίσημων διαδικασιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η Επιτροπή Προμηθειών που έχει θεσπιστεί εξασφαλίζει την τήρηση και τη διαφύλαξη των διαδικασιών τόσο σε σχέση με την αναγκαιότητα της προμήθειας όσο και για τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης των συμφερόντων του Ομίλου, η Τράπεζα τηρεί τη διαδικασία, Δέουσας Επιμέλειας Ένταξης Νέου Προμηθευτή στην Τράπεζα. Βάσει της ανωτέρω διαδικασίας ο νεοεισερχόμενος προμηθευτής καλείται μεταξύ άλλων να προσκομίσει δημοσιευμένους ισολογισμούς και όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία σε βάθος τριετίας, καθώς και να ενημερώσει την Τράπεζα ως προς τη νομική μορφή της εταιρείας, όπως και για τους πραγματικούς δικαιούχους και τους νόμιμους εκπροσώπους αυτής. Επιπλέον, αναζητούνται νέες πιστοποιήσεις, που βασίζονται στα κριτήρια ESG, με στόχο την προσέλκυση προμηθευτών που εναρμονίζονται τόσο με περιβαλλοντικούς όσο και με κοινωνικούς παράγοντες.

      Η Τράπεζα χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, σε συνεργασία με συγκεκριμένους προμηθευτές, με το οποίο τα τιμολόγια των προμηθευτών εκδίδονται online, μέσω μιας πλατφόρμας που συνδέεται απευθείας με το κεντρικό σύστημα ERP της Τράπεζας, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού.

      Παράλληλα, για κάποιους τύπους προϊόντων και υπηρεσιών, πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές δημοπρασίες μέσω του συστήματος Ariba marketplace, μεγιστοποιώντας τόσο το οικονομικό όφελος, όσο και την αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη μείωση της κατανάλωσης του χαρτιού που θα χρησιμοποιούνταν για την υποβολή οικονομικών και τεχνικών προσφορών.

      Γενικά, τα πλεονεκτήματα από τη διαδικασία αξιολόγησης προμηθευτών είναι:

      • Η εξοικονόμηση κόστους.
      • Η διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
      • Η δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας.
      • Η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας στους χρόνους προμηθειών.
      • Η διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στη διαδικασία επιλογής προμηθευτών.
      • Προώθηση των κριτηρίων αξιολόγησης πράσινων προμηθειών και ESG.
      • Υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στις σχέσεις με τους προμηθευτές, λαμβάνοντας υπόψη την εταιρική σχέση πέρα από τον κύκλο εργασιών των προμηθειών.

      Η Τράπεζα συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εδράζουν, είτε διατηρούν παράρτημα, στο εσωτερικό – κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το ποσοστό των δαπανών, σε σχέση με το σύνολο των δαπανών της Τράπεζας, σε τοπικούς προμηθευτές (με έδρα και παρουσία στην ελληνική επικράτεια) ανέρχεται σε 71%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αλλοδαπούς προμηθευτές (με έδρα και παρουσία στο εξωτερικό) ανέρχεται σε 29% (σε σχέση με 77% και 23%, αντίστοιχα, για το 2020).

      Ανάλυση ουσιαστικότητας και επιδόσεις ESG

      Διενεργήθηκε ανάλυση ουσιαστικότητας για να καθοριστούν τα ουσιαστικά θέματα ESG που επηρεάζουν τις αποφάσεις και αξιολογήσεις των ενδιαφερόμενων μερών και αποτυπώνουν τις ευρύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων της Eurobank.  Κατά τη διαδικασία ανάλυσης ουσιαστικότητας, ελήφθησαν υπόψη οι Αρχές Σύνταξης Απολογισμών του οργανισμού Global Reporting Initiative (GRI) για τον καθορισμό του περιεχομένου.

      GRI 102-15 | GRI 102-29 | GRI 102-40 | GRI 102-42| GRI 102-43| GRI 102-44| GRI 102-46| GRI 102-47| GRI 102-49| GRI 103-1| ATHEX A-G1 | ATHEX A-G3| ATHEX C-G3 | ATHEX C-S1

      Επικοινωνία με ενδιαφερόμενα μέρη

      Αναπόσπαστο στοιχείο της προσέγγισης που υιοθετεί η Eurobank για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται, άμεσα ή έμμεσα, από τις δραστηριότητές της. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank προωθεί την αμφίδρομη επικοινωνία και αναπτύσσει συνεχή διάλογο μαζί τους, ώστε να επιτυγχάνεται η έμπρακτη ανταπόκριση στις προσδοκίες, τους προβληματισμούς και τα ζητήματα όλων των ενδιαφερόμενων μερών: Διοικητικό Συμβούλιο, Ανώτατη Διοίκηση, Επενδυτές, μέτοχοι και επενδυτική κοινότητα, Εργαζόμενοι, Πελάτες, Επιχειρηματική κοινότητα, Πολιτεία και κανονιστικές Αρχές, Κοινωνία των πολιτών, Προμηθευτές και συνεργάτες.

      Ομάδα ενδιαφερόμενων μερών Πλαίσιο συνεργασίας και προσδοκίες Τρόποι επικοινωνίας και ανταπόκριση
      Διοικητικό Συμβούλιο Μέλος του ΔΣ έχει οριστεί υπεύθυνος για κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους σε επίπεδο Ομίλου.
      • Τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις.
      • Εκθέσεις προόδου.
      Ανώτατη Διοίκηση

      Διοικητική Επιτροπή ESG που έχει συσταθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

      Θέματα που σχετίζονται με το ESG εξετάζονται σε επίπεδο Διοικητικής Επιτροπής.

      • Τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις.
      • Εκθέσεις προόδου.
      Επενδυτές, Mέτοχοι και Eπενδυτική Kοινότητα Έγκαιρη ενημέρωση με ακρίβεια και πληρότητα σχετικά με τις επιδόσεις και τη στρατηγική του Ομίλου.
      • Τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Μετόχων
      • Τμήμα Εξυπηρέτησης Επενδυτών.
      • Διεύθυνση Investor Information Services.
      • Ετήσια Οικονομική Έκθεση.
      • Ετήσιος Απολογισμός Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
      • Δημοσιοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων στους διαδικτυακούς τόπους www.eurobankholdings.gr (Eurobank Holdings) και www.eurobank.gr.
      • Δελτία Τύπου και Εταιρικές Ανακοινώσεις.
      • Δημοσιοποίηση πληροφοριών στον διαδικτυακό τόπο www.eurobankholdings.gr στην ειδική ενότητα Ενημέρωση Επενδυτών, στις υποενότητες: Μετοχή Eurobank Holdings, Ενημέρωση μετόχων, Εξυπηρέτηση μετόχων και επενδυτών, Οικονομικά αποτελέσματα, Εταιρικές παρουσιάσεις, Ενημερωτικά δελτία, Πιστωτικοί τίτλοι, Εταιρικές ανακοινώσεις Eurobank, Εταιρικές ανακοινώσεις Eurobank Holdings.
      • Δημοσιοποίηση πληροφοριών στον διαδικτυακό τόπο www.eurobank.gr στην ειδική ενότητα Ενημέρωση Επενδυτών, στις υποενότητες: Ενημέρωση επενδυτών EurobankHoldings, Οικονομικά αποτελέσματα Eurobank, Οικονομικά αποτελέσματα και εταιρικές παρουσιάσεις, Οικονομικές καταστάσεις θυγατρικών εταιρειών, Πιστωτικοί τίτλοι, Ενημερωτικά δελτία, Εταιρική διακυβέρνηση, Εταιρικές ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ετήσιοι απολογισμοί.
      Εργαζόμενοι Επικοινωνία με στόχο τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την Τράπεζα, και την ανάπτυξη και εξέλιξη των δεξιοτήτων.
      • Επικοινωνία μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων μέσω τακτικών ενημερωτικών συναντήσεων, πρωινών με τη Διοίκηση, επισκέψεων και εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα.
      • Επικοινωνία με το Contact Center HR4U για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού.
      • Καθημερινή επικοινωνία μέσω του εσωτερικού portal της Τράπεζας «Connected».
      • Αξιοποιώ, ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων των εργαζομένων.
      • Καινοτόμες μαθησιακές δράσεις και μεθοδολογίες που υποστηρίζουν τους εργαζομένους στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους (reskilling και upskilling).
      • Ευαισθητοποίηση εργαζομένων σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα και υποστήριξη συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις μέσα από την Εθελοντική Ομάδα Εργαζομένων της Eurobank, TeamUp και την Ομάδα Προσφοράς των εργαζομένων, WeShare.
      • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής επικοινωνίας με στοχευμένες καμπάνιες που ενσωματώνουν πρωτοβουλίες και πρακτικές change management.
      Πελάτες Υπεύθυνη ενημέρωση, εξυπηρέτηση πελατών και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών με σεβασμό και διαφάνεια.
      • Δίκτυο καταστημάτων λιανικής τραπεζικής και βραβευμένα ηλεκτρονικά/ψηφιακά κανάλια (ΑΤΜ, e-Banking, Eurobank Mobile App, v-Banking).
      • Εξειδικευμένοι σύμβουλοι στα καταστήματα (Personal Banking, Business Banking).
      • Λειτουργία καταστημάτων ειδικού σκοπού.Κατάστημα εξυπηρέτησης διεθνών πελατών (πελάτες golden visa, non dom, κ.λπ.) και ναυτιλιακό κατάστημα.
      • Δίκτυο Private Banking.
      • Εξειδικευμένα κέντρα εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρήσεων.
      • 24ωρο τηλεφωνικό κέντρο μέσω του EuroPhone Banking για πελάτες λιανικής, πελάτες Private Banking και εταιρικούς πελάτες.
      • Εύκολη πρόσβαση μέσω της συνεργασίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).
      • Δημόσιος διαδικτυακός τόπος www.eurobank.gr.
      • Ενημέρωση για τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές εξελίξεις μέσω των οικονομικών αναλύσεων του Τομέα Οικονομικών Αναλύσεων και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών που δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο www.eurobank.gr.
      • Ενίσχυση της επικοινωνίας με πελάτες – βιντεοκλήσεις / κλείσιμο ραντεβού.
      • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
      • Επικοινωνία μέσω των διαδικτυακών τόπων www.eurobankholdings.gr και www.eurobank.gr.
      • Ενημερωτικά δελτία (newsletter).
      • Διοργάνωση ειδικών συνεδρίων.
      • Ενημερώσεις με ομάδες πελατών.
      • Έρευνες ικανοποίησης πελατών.
      • Διαχείριση παραπόνων της Eurobank, Customer Excellence.
      • Συζητήσεις σε focus group με Relationship Managers μικρών επιχειρήσεων, για τον εντοπισμό των προσδοκιών των πελατών σε θέματα ESG.
      • Ειδική έκδοση ετήσιου περιοδικού για πελάτες Private Banking.
      • Ενημερωτικά podcast με τίτλο «Your Personal Experts» για πελάτες Personal Banking.
      • Ενημερωτικές εκδηλώσεις με τίτλο «PrivateCircle Events» για πελάτες Private Banking και «Elite Events» για πελάτες Personal Banking.
      Επιχειρηματική Κοινότητα
      (περιλαμβάνονται τα επιχειρηματικά δίκτυα, φορείς καινοτόμας επιχειρηματικότητας, κλαδικοί σύνδεσμοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρηματίες start-up)
      • Αμοιβαία συνεργασία και ανοικτή επικοινωνία με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας.
      • Συστηματικός διάλογος με επαγγελματικούς συνδέσμους, εμπορικά επιμελητήρια και βιομηχανικά επιμελητήρια.
      • Συστηματικός διάλογος και συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
      • Στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς [Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ)] για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
      • Διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων (εμπορικές εκδηλώσεις, Trade Corridor, TCA Virtual Connect) με στόχο να έρθουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε επαφή με ξένους εξαγωγείς, να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για τα εγχειρήματά τους και να βρουν πιθανούς συνεργάτες.
      • Καθιέρωση των βραβείων Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας «Growth Awards» σε συνεργασία με την Grant Thornton.
      • Θεματικές εκδηλώσεις σε στοχευμένους επιχειρηματίες σχετικά με τον τουρισμό, τη γεωπολιτική, κ.λπ.
      • Digital Academy for Business. Το κανάλι που προσφέρει γνώσεις και ευκαιρίες εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω.
      • Ανάδειξη και προώθηση των νέων επιχειρήσεων με καθορισμένα κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.
      • Υλοποίηση του προγράμματος egg – enter•grow•go και του Συνεργατικού Σχηματισμού (Cluster) για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, σε συνεργασία με το Corallia, για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
      • Συστηματικός διάλογος με επαγγελματικούς συνδέσμους, για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομία και της εξωστρέφειας της ελληνικής σκηνής start-up και scale-up.
      Πολιτεία και Κανονιστικές Αρχές Επικοινωνία με στόχο την πλήρη συμμόρφωση και εναρμόνιση με το εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο.
      • Συναντήσεις, συνεργασία και διαβουλεύσεις με θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εποπτικές Αρχές, τις ενώσεις καταναλωτών και τον Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.
      • Παροχή στοιχείων και πληροφοριών, σύνταξη εκθέσεων, συναντήσεις και συμμετοχή σε διαβουλεύσεις (όπου απαιτείται).
      Κοινωνία των Πολιτών
      (περιλαμβάνονται κοινότητες, ΜΚΟ, ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, διεθνείς φορείς και τα ΜΜΕ)
      • Τακτική επικοινωνία και υποστήριξη δράσεων με κοινωνική επίδραση.
      • Συναντήσεις με ΜΚΟ.
      • Απαντήσεις γραπτώς σε όλα τα εισερχόμενα αιτήματα.
      • Επεξεργασία αιτημάτων με διαφάνεια και συνέπεια.
      • Συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις και στήριξη οργανισμών και συλλόγων με χορηγίες και δωρεές.
      • Συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα (π.χ. Συμβουλευτική Επιτροπή egg).
      • Συνεργασία με τα ΜΜΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη και αποτελεσματική προβολή της Τράπεζας καθώς και η προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της.
      • Δελτία Τύπου (όπου απαιτείται).
      • Συνεντεύξεις.
      • Διαφημιστική προβολή.
      • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).
      Προμηθευτές και Συνεργάτες
      • Συνεργασία με διαφανείς διαδικασίες και καθορισμένα κριτήρια για την επίτευξη μιας αμοιβαία ικανοποιητικής συμφωνίας.
      • Επικοινωνία με τρίτους εταίρους, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η
        σχέση μεταξύ των προμηθευτών και της Τράπεζας, με εξατομικευμένες επιχειρηματικές προσφορές.
      • Ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών.(e-procurement)
      • Διαδικασία αξιολόγησης προμηθευτών.
      • Συναντήσεις (όπου απαιτείται).
      • Τακτική τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία, με παράλληλη χρήση συνεργατικών εργαλείων (collaboration tools).
      • Συνέπεια στις πληρωμές.
      • Ενημέρωση προμηθευτών σχετικά με την Πολιτική Προμηθειών της Τράπεζας.

      Ανάλυση ουσιαστικότητας

      Οι Αρχές Σύνταξης Απολογισμών του οργανισμού Global Reporting Initiative (GRI) για τον καθορισμό του περιεχομένου, δηλαδή οι αρχές για τη Συμμετοχικότητα Ενδιαφερόμενων Μερών, το Πλαίσιο Βιωσιμότητας, την Oυσιαστικότητα και την Πληρότητα, ελήφθησαν υπόψη κατά τη διαδικασία ανάλυσης ουσιαστικότητας της Eurobank, συνυπολογίζοντας τις δραστηριότητες, τις επιδράσεις, τις ουσιαστικές προσδοκίες και τα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων μερών της Τράπεζας.

      Η ανάλυση ουσιαστικότητας της Eurobank είναι η κύρια διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό του περιεχομένου του Ετήσιου Απολογισμού Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021. Η ανάλυση διενεργήθηκε ώστε να καθοριστούν τα ουσιαστικά θέματα ESG που επηρεάζουν τις αποφάσεις και αξιολογήσεις των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και τα θέματα που αποτυπώνουν τις ευρύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων της Eurobank.

      Η Eurobank διενεργεί χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων μερών σε ετήσια βάση, λαμβάνοντας υπόψη εσωτερικές και εξωτερικές ομάδες ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και πιθανές αλλαγές της Τράπεζας, των προϊόντων και υπηρεσιών της και των επιχειρηματικών σχέσεών της.

      Το 2021 υπήρξαν αλλαγές στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανάλυση ουσιαστικότητας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, καθώς τόσο οι επιχειρησιακές όσο και οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της Τράπεζας ελήφθησαν υπόψη, σε συνδυασμό με το δυναμικό πλαίσιο βιωσιμότητας και υπεύθυνης τραπεζικής, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας πιο ενημερωμένος και πιο εμπλουτισμένος κατάλογος θεμάτων ESG που εντοπίστηκαν.

      Η ανάλυση ουσιαστικότητας αποτελούνταν από τρεις φάσεις:

      1η φάση: Εντοπισμός θεμάτων ESG

      Η πρώτη φάση της ανάλυσης ουσιαστικότητας είχε ως στόχο των εντοπισμό των θεμάτων ESG που αποτυπώνουν τις ανάγκες και προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών της Eurobank, καθώς και την ευρύτερη επίδραση της Eurobank είτε μέσω της χρηματοδοτικής της δραστηριότητας είτε από τη λειτουργία της. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκε το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον του επιχειρηματικού μοντέλου της Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων:

      • Το κανονιστικό πλαίσιο για θέματα που σχετίζονται με το ESG, σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ.
      • Τις κλαδικές προτεραιότητες και τις προτεραιότητες της Eurobank για θέματα που σχετίζονται με το ESG, όπως αυτές εντοπίστηκαν μέσα από:

        • Τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής UNEP FI. Αυτές περιλαμβάνουν στρατηγικές προτεραιότητες, συστήματα διαχείρισης, καθώς και τα αποτελέσματα της ανάλυσης επιδράσεων της Eurobank που διενεργήθηκε στο πλαίσιο των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής UNEP FI.
        • Τα πρότυπα σύνταξης απολογισμών του οργανισμού GRI.
        • Τα διεθνή και κλαδικά πρότυπα δημοσιοποίησης θεμάτων ESG, καθώς και πλαίσια και πρωτοβουλίες όπως το TCFD, το Sustainability Accounting Standards Board (SASB), το παράρτημα για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του GRI και τον Οδηγός Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
        • Δείκτες και αξιολογήσεις ESG, όπως οι MSCI, Sustainalytics, S&P Global, FTSE4Good, ISS ESG και Vigeo Eiris.
        • Βέλτιστες πρακτικές ESG και θέματα ESG που διαχειρίζονται άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
        • Δημοσιεύματα στον Τύπο και τα ΜΜΕ για τις δραστηριότητες της Eurobank.
      • Διακλαδικές τάσεις και παγκόσμια σύμφωνα για το ESG, όπως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN SDGs), η Συμφωνία του Παρισιού και η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ (EU Green Deal).

      2η φάση: Προτεραιοποίηση θεμάτων ESG

      Στη δεύτερη φάση της ανάλυσης ουσιαστικότητας, η Eurobank διεξάγοντας ηλεκτρονική δημοσκόπηση, η οποία απευθύνθηκε σε εσωτερικά και εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη, προτεραιοποίησε τα θέματα ESG που εντοπίστηκαν. Οι ομάδες ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση περιελάμβαναν:

      Εσωτερικά Ενδιαφερόμενα Μέρη Εξωτερικά Ενδιαφερόμενα Μέρη
      • Διοικητικό Συμβούλιο
      • Ανώτατη Διοίκηση
      • Εργαζόμενοι
      • Επενδυτές, Μέτοχοι και Επενδυτική Κοινότητα
      • Πελάτες
      • Πολιτεία και Κανονιστικές Αρχές
      • Επιχειρηματική Κοινότητα 
      • Κοινωνία των Πολιτών 
      • Προμηθευτές και Συνεργάτες 


      Τα θέματα ESG αξιολογήθηκαν στον βαθμό που:

      • Επηρεάζουν τις αξιολογήσεις και αποφάσεις των ομάδων ενδιαφερόμενων μερών.
      • Αποτυπώνουν την ευρύτερη επίδραση των δραστηριοτήτων της Eurobank σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

      3η φάση: Επικύρωση των ουσιαστικών θεμάτων ESG

      Κατά την τρίτη φάση της ανάλυσης ουσιαστικότητας, η Διοικητική Επιτροπή ESG της Eurobank επικύρωσε τα αποτελέσματα της ανάλυσης ουσιαστικότητας. Σε συνέχεια αυτού, δέκα (10) θέματα ESG ορίστηκαν ως ουσιαστικά για την Eurobank και αποτυπώθηκαν στο αντίστοιχο διάγραμμα.

      Διάγραμμα ανάλυσης ουσιαστικότητας

      Επιχειρησιακές Eπιδράσεις
      1 Δημιουργία Άμεσης Οικονομικής Αξίας και Οικονομική Επίδοση
      2  Καινοτομία και Ψηφιακή Οικονομία
      3  Εταιρική Διακυβέρνηση, Στρατηγική, Κανονιστική Συμμόρφωση και Διαχείριση Κινδύνων
      4  Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων Πελατών
      5  Υπεύθυνη Ενημέρωση και Προστασία των Πελατών
      6  Περιβαλλοντικές Επιδράσεις από την Εσωτερική Λειτουργία
      7  Προσέλκυση, Διακράτηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου
      8  Υγεία, Ασφάλεια και Ευεξία στο Εργασιακό Περιβάλλον
      9  Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη
      10  Συνεισφορά στην Αντιμετώπιση Κοινωνικο- οικονομικών Προκλήσεων για το Μέλλον της Χώρας
      Χρηματοδοτικές και Επιχειρησιακές Eπιδράσεις
      11 Οικονομική Συμπερίληψη
      12 Επιχειρηματικότητα Νέων
      13 Κλίμα
      Χρηματοδοτικές Eπιδράσεις
      14 Φυσικοί Πόροι
      15 Απόβλητα και κυκλική οικονομία 
      16 Δημιουργία Απασχόλησης
      17 Στέγαση
      18 Μεταφορές
      19 Σίτιση
      20 Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς

      Ομάδα Eνδιαφερόμενων Mερών Tα Σημαντικότερα Θέματα ESG
      Εργαζόμενοι
      • Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών
      • Καινοτομία και ψηφιακή οικονομία
      Επενδυτές, Μέτοχοι και Επενδυτική Κοινότητα
      • Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών
      • Υπεύθυνη ενημέρωση και προστασία των πελατών
      Πελάτες
      • Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών
      • Υπεύθυνη ενημέρωση και προστασία των πελατών
      Πολιτεία και Κανονιστικές Αρχές
      • Υπεύθυνη ενημέρωση και προστασία των πελατών
      • Περιβαλλοντικές επιδράσεις από την εσωτερική λειτουργία
      Επιχειρηματική Κοινότητα
      • Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών
      • Υπεύθυνη ενημέρωση και προστασία των πελατών
      Κοινωνία των Πολιτών
      • Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών
      • Επιχειρηματικότητα νέων
      Προμηθευτές και Συνεργάτες
      • Καινοτομία και ψηφιακή οικονομία
      • Συνεισφορά στην αντιμετώπιση Κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων για το μέλλον της χώρας

      Ανάλυση Επιδράσεων

      Ως ένα πρώτο βασικό βήμα για την εφαρμογή των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI, η Τράπεζα χρησιμοποίησε το Εγαλείο Ανάλυσης Επιδράσεων για τις Τράπεζες που έχει αναπτυχθεί από το UNEP FI, το οποίο συμβάλλει στον εντοπισμό των πιο σημαντικών περιοχών επίδρασης σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, και κατ’ επέκταση επιτρέπει την ανάπτυξη επιχειρηματικής στρατηγικής και τον καθορισμό στόχων που θα αυξήσουν τις θετικές και θα μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις στις περιοχές που θεωρούνται πιο σημαντικές λόγω της φύσης, του περιεχομένου και της διασποράς του χαρτοφυλακίου της.

      Οι περιοχές επίδρασης που προκύπτουν από το εργαλείο είναι εκείνες που περιλαμβάνονται στο Impact Radar (Πρωτοβουλία θετικών επιδράσεων, UNEP FI). Στόχος του Impact Radar είναι να προσφέρει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύνολο κατηγοριών επίδρασης που αποτυπώνουν τις ανάγκες βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίες στηρίζουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (μάκρο), ενώ παράλληλα συνθέτουν τη βάση σύγκρισης για τους δείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να πλαισιωθούν και να μετρηθούν οι οικονομικές συνεισφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη (μίκρο). Επιπλέον βοηθούν στον εντοπισμό αρνητικών και θετικών επιδράσεων και στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, επιτρέποντας την ολιστική ανάλυση επιδράσεων.

      Το πεδίο εφαρμογής της ανάλυσης επιδράσεων του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας περιλάμβανε τις τρεις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα: Τραπεζική Ιδιωτών, Επιχειρήσεων και Μεγάλων Επιχειρήσεων.

      Τα αποτελέσματα της ανάλυσης επιδράσεων ανά επιχειρηματική δραστηριότητα περιελάμβαναν:

      • Τις βασικές περιοχές θετικής επίδρασης της Τραπεζικής Ιδιωτών, όπως απασχόληση, οικονομική σύγκλιση, στέγαση και μετακίνηση. Οι βασικές αρνητικές επιδράσεις σχετίζονταν με την αποδοτικότητα/ασφάλεια πόρων και το κλίμα.
      • Τις βασικές περιοχές θετικής επίδρασης της Τραπεζικής Επιχειρήσεων, όπως πολιτισμός και πολιτισμική κληρονομιά, μετακίνηση, απασχόληση, στέγαση, σίτιση και οικονομική σύγκλιση, ενώ στις αρνητικές περιλαμβάνονταν τα απόβλητα, το κλίμα και η αποδοτικότητα/ασφάλεια πόρων.
      • Τις βασικές περιοχές θετικής επίδρασης της Τραπεζικής Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως οικονομική σύγκλιση, ενέργεια και απασχόληση, ενώ στις αρνητικές περιλαμβάνονταν η αποδοτικότητα/ασφάλεια πόρων, τα απόβλητα και το κλίμα.

      Γενικά, σε σχέση με τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας συνολικά, οι θετικές επιδράσεις της συγκλίνουν προς την οικονομική σύγκλιση, την απασχόληση, τη στέγαση και τη μετακίνηση, ενώ οι αρνητικές προς το κλίμα, τα απόβλητα και την αποδοτικότητα/ασφάλεια πόρων.

      Ουσιαστικά θέματα: Οι φιλοδοξίες, στόχοι και επιδόσεις μας για το ESG

      1

      Δημιουργία άμεσης οικονομικής αξίας και οικονομική επίδοση

      2

      Καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

      3

      Εταιρική διακυβέρνηση, στρατηγική, κανονιστική συμμόρφωση και διαχείριση κινδύνων

      4

      Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών

      5

      Υπεύθυνη ενημέρωση και προστασία των πελατών

      6

      Περιβαλλοντικές επιδράσεις από την εσωτερική λειτουργία

      9

      Διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη

      10

      Συνεισφορά στην αντιμετώπιση κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων για το μέλλον της χώρας

      11

      Οικονομική συμπερίληψη

      13

      Κλίμα

      Αξιολογήσεις ESG

      Αξιολογήσεις και Δείκτες ESG Οικ. Έτος 2020 Οικ. Έτος 2021*
      MSCI ESG RATING BB
      BBB ▲
      SUSTAINALYTICS 28,5 15.3 LOW RISK 
      S&P GLOBAL 32 48 ▲
      CDP F D ▲
      VIGEO EIRIS 36 38 
      ATHEX ESG INDEX -
      REFINITIV - 69 
      FTSE4GOOD
      ISS ESG E:2 / S:2 E:2 / S:3
      BLOOMBERG GENDER- EQUALITY INDEX - (GEI 2022)

      ▲βελτίωση
      *Βαθμολογίες αξιολογήσεων ESG όπως ίσχυαν την 31.12.2021.

      Συμμετοχές σε οργανισμούς και διακρίσεις

      Για την ενίσχυση της προσέγγισής της σε θέματα ESG, η Eurobank συμμετέχει σε εθνικούς και διεθνείς συνδέσμους, φορείς και πρωτοβουλίες. Το 2021 έλαβε κορυφαίες διακρίσεις από έγκριτους φορείς για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που προσφέρει.

      GRI 102-12 | GRI 102-13

      Συμμετοχές σε οργανισμούς

      Για την ενίσχυση της προσέγγισής της σε θέματα ESG, η Eurobank συμμετέχει σε εθνικούς και διεθνείς συνδέσμους, φορείς και πρωτοβουλίες.

      Συνεργασίες και πρωτοβουλίες ESG.

      Διακρίσεις 2021

       Τραπεζικές Εργασίες

      • Best Bank in Greece
        Περιοδικό Global Finance 

       Private Banking

      • Best Private Bank in Greece
        Περιοδικό Global Finance
      • Best Private Bank in Greece
        Περιοδικό World Finance
      • Best Private Bank in Cyprus
        Περιοδικό Global Finance
      • Best Private Bank in Cyprus
        Περιοδικό Euromoney

       Συναλλακτική Τραπεζική

      • Market Leader Cash Management in Greece
        Περιοδικό Euromoney
      • Best Treasury and Cash Management Provider in Greece
        Περιοδικό Global Finance
       

       Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

      • Best Consumer Digital Bank in Western Europe
        Περιοδικό Global Finance
      • Best Consumer Digital Bank in Greece
        Περιοδικό Global Finance
      • Best Consumer Online Product Offerings in
        Western Europe
      • Most Innovative Digital Bank in Greece
        Περιοδικό Global Finance

       Υπηρεσίες Global Markets and Treasury

      • Best FX Provider in Greece
        Περιοδικό Global Finance
       Υπηρεσίες Θεµατοφυλακής
      • Outstanding Performer in Southern Europe
        Περιοδικό Global Custodian
      • Best Sub Custodian Bank in Greece
        Περιοδικό Global Finance

      Μάθετε περισσότερα στην ενότητα Οι διακρίσεις μας.

      Οικονομική ανασκόπηση

      Τα οικονομικά αποτελέσματά για το 2021 ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαιακής επάρκειας. Δείτε τα οικονομικά μεγέθη της Eurobank Holdings.

      GRI 102-7 | GRI 103-2 | GRI 103-3 | GRI 201-1

      Οικονομικά αποτελέσματα 2021

      Τα αποτελέσματα του 2021 ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαιακής επάρκειας. Ειδικότερα, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €900 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €424 εκατ. το 2021, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων1 να ανέρχεται σε 8,2%. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε από 14,0% το 2020 σε 6,8% το 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη. Επίσης, οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης κερδοφορίας και των θετικότερων επιπτώσεων από τις συναλλαγές «Mexicο», «Wave» και «Triangle». Κατά συνέπεια, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 16,8%2 και ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή των όρων της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε σε 13,6%2, έναντι πρόβλεψης 12,8%.

      • καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2,1% το 2021 σε €1.321 εκατ., κυρίως λόγω της από-ενοποίησης των NPEs χαρτοφυλακίων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε σε 1,84% το 2021, από 2,03% το 2020.
      • Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 18,7% σε ετήσια βάση ανήλθαν σε €456 εκατ., κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου, τις χορηγήσεις δανείων και τη διαχείριση περιουσίας. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 64 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το 2021, έναντι 58 μονάδων βάσης το 2020.
      • Η αύξηση των εσόδων προμηθειών υπερκέρασε τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων, με αποτέλεσμα τα οργανικά έσοδα να αυξηθούν κατά 2,5% σε €1.776 εκατ. το 2021.Τα λοιπά έσοδα υποχώρησαν σε €128 εκατ. το 2021, από €439 εκατ. το 2020, κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων από κέρδη ομολόγων. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 12,3% σε €1.904 εκατ. το 2021.
      1Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη.
      2Pro-forma για την πώληση υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (Triangle). Περιλαμβανομένων των κερδών της χρήσης που τελούν υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

      • Οι Λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8% στα €876 εκατ. με το δείκτη κόστους - εσόδων να παραμένει σταθερά κάτω του 50%, στο 46,0%.
      • Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 4,1% το 2021, στα €900 εκατ.
      • Τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 21,1% το2021 σε €1.028 εκατ., λόγω χαμηλότερων λοιπών εσόδων.
      • Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν σε €418 εκατ. το 2021 και αντιστοιχούσαν σε 111 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων, καθώς ο ρυθμός σχηματισμού νέων NPEs ήταν σημαντικά χαμηλότερος του αναμενομένου.
      • Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 64,9% έναντι του 2020 σε €482 εκατ.
      • Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €585 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε €424 εκατ. το 2021.
      • Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €148 εκατ. το 2021. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 7,5% και ανήλθαν σε €259 εκατ., και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 28,0% σε €186 εκατ. το 2021.
      • Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,8% στο τέλος του 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη. Tα συνολικά NPEs υποχώρησαν κατά €2,9 δισ. το 2021 και διαμορφώθηκαν σε €2,8 δισ. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 69,2%.

      Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 14,5%3 και 16,8%3 στο τέλος του 2021, αυξημένοι κατά 60 και 50 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του 2020. Οι δείκτες αυτοί είναι σημαντικά υψηλότεροι των αντίστοιχων ελαχίστων εποπτικών ορίων για το 2022 (TSCR) 6,2% και 11,0%. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε κατά 160 μονάδες βάσης το 2021 και διαμορφώθηκε σε 13,6%3, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης του αναμενομένου κερδοφορίας και των θετικότερων επιπτώσεων από τις συναλλαγές «Mexicο», «Triangle» και «Wave». Η δεσμευτική συμφωνία με την Worldline B.V. για την πώληση 80% των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (Project «Triangle») συνεισφέρει θετικά 80 μονάδες βάσης στο δείκτη κεφαλαίων και η συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων ύψους €1,7 δισ. (Project «Wave») συνεισφέρει 40 μονάδες βάσης. Η σημαντική μείωση των NPEs το 2021 σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων, οδήγησαν στη βελτίωση του δείκτη Texas από 63% το 2020 σε 36% το 2021.

      • Το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €39,9 δισ. στο τέλος του 2021.
      • Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε €7,8 δισ. το 2021. Τα ενήμερα δάνεια σε επίπεδο Ομίλου ενισχύθηκαν οργανικά σε ετήσια βάση κατά €1,5δισ. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €40,8 δισ. στο τέλος του 2021, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ύψους €5,1 δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε €22,4 δισ., τα στεγαστικά σε €10,1 δισ. και τα καταναλωτικά σε €3,2 δισ.
      • Οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά €5,9 δισ. το 2021. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως ανήλθαν σε €40,6 δισ. και οι προθεσμιακές και λοιπές σε €12,6 δισ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 73,2%, από 79,1% το 2020. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας βελτιώθηκε και αυτός σε 152,4% το 2021, από 123,7% το 2020.
      3 Pro-forma για την πώληση υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (Triangle). Περιλαμβανομένων των κερδών της χρήσης που τελούν υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

      Οικονομικά μεγέθη Eurobank Holdings

      Βασικά Οικονομικά Μεγέθη 2021 2020 Μεταβολή
      Καθαρά Έσοδα από Τόκους €1.321 εκατ.
      €1.349 εκατ.
      -2,1%
      Καθαρά Έσοδα Προμηθειών €456 εκατ. €384 εκατ. 18,7%
      Λειτουργικά Έσοδα €1.904 εκατ. €2.172 εκατ. -12,3%
      Λειτουργικά Έξοδα €876 εκατ. €869 εκατ. 0,8%
      Οργανικά Κέρδη προ Προβλέψεων €900 εκατ. €865 εκατ. 4,1%
      Κέρδη προ Προβλέψεων €1.028 εκατ. €1.303 εκατ. -21,1%
      Προβλέψεις για Πιστωτικούς Κινδύνους €418 εκατ. €572 εκατ. -26,9%
      Οργανικά Λειτουργικά Κέρδη €482 εκατ. €292 εκατ. 64,9%
      Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη €424 εκατ. €538 εκατ. -21,2%
      Καθαρά Κέρδη μετά φόρων €328 εκατ. -€1.215 εκατ  

      Στοιχεία Ισολογισμού 2021 2020
      Καταναλωτικά Δάνεια €3.241 εκατ. €3.406 εκατ.
      Στεγαστικά Δάνεια €10.097 εκατ. €11.641 εκατ.
      Δάνεια προς Μικρές Επιχειρήσεις €3.752 εκατ. €4.476 εκατ.
      Δάνεια προς Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις €18.604 εκατ. €17.832 εκατ.
      Ομόλογα Υψηλής Διαβάθμισης €5.116 εκατ. €3.505 εκατ.
      Σύνολο Χορηγήσεων (προ προβλέψεων) €40.839 εκατ. €40.901 εκατ.
      Σύνολο Καταθέσεων €53.168 εκατ. €47.290 εκατ.
      Σύνολο Ενεργητικού €77.852 εκατ. €67.721 εκατ.

      Χρηματοοικονομικοί Δείκτες 2021 2020
      Καθαρό Περιθώριο Επιτοκίου 1,84% 2,03%
      Δείκτης Κόστους προς Έσοδα 46,0% 40,0%
      Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) 6,8% 14,0%
      Σωρευτικές Προβλέψεις προς μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα 69,2% 61,8%
      Προβλέψεις προς Δάνεια
      (Κόστος Κινδύνου)
      1,11% 1,52%
      Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων1 8,2% 9,5%
      Κεφάλαια Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (CET1) 14,5%3 13,9%
      Συνολική Κεφαλαιακή Επάρκεια (CAD)  16,8%3 16,3%
      1 Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη.
      3Pro-forma για την πώληση υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (Triangle). Περιλαμβανομένων των κερδών της χρήσης που τελούν υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

      Άμεση οικονομική αξία

      Άμεση οικονομική αξία που παράγεται και διανέμεται (σε € εκατ.)
      Τράπεζα Eurobank Α.Ε.
      Άμεση Οικονομική Αξία που παράγεται € 1.806
      Έσοδα € 2.128
      Προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους από δάνεια και απαιτήσεις πελατών € 323
      Οικονομική Αξία που διανέμεται  
      Λειτουργικά κόστη
      εκ των οποίων:
      € 235
      Xορηγίες € 3
      Μισθοί και επιδόματα εργαζομένων (αμοιβές και έξοδα προσωπικού)
      εκ των οποίων:
      € 253
      Μισθοί, ημερομίσθια και έκτακτες αμοιβές € 212
      Ιατρικές, Συνταξιοδοτικές και Λοιπές Παροχές € 40
      Κόστος προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και λοιπές σχετικές δαπάνες € 10
      Λοιπές δαπάνες αναδιάρθρωσης € 7
      Τόκοι έξοδα και Προμήθειες έξοδα € 609
      Λοιπές ζημιές απομείωσης και προβλέψεις -€ 7
      Πληρωμές προς το Δημόσιο εξαιρουμένου του ΦΜΥ € 119
      Πληρωμές προς την κυβέρνηση € 14
      Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης € 45
      Εισφορές στα ταμεία εξυγίανσης και εγγύησης των καταθέσεων € 60
      Οικονομική Αξία αποτελεσμάτων χρήσης που διανέμεται € 1.226
      Μη διανεμηθείσα Οικονομική αξία € 579
      Φόρος Εισοδήματος € 110
      Φόρος μισθωτών υπηρεσιών και αλληλεγγύης € 41
      Μη διανεμηθείσα Οικονομική αξία μετά Φόρων € 428

      Επιχειρηματικό μοντέλο

      Η Eurobank παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στους πελάτες της λιανικής τραπεζικής και της τραπεζικής επιχειρήσεων. Η στρατηγική της Eurobank επικεντρώνεται επίσης στην Ελλάδα, σε δραστηριότητες που αποφέρουν έσοδα προμηθειών, όπως η διαχείριση περιουσίας, οι υπηρεσίες private banking, οι χρηματιστηριακές υπηρεσίες, το treasury, η επενδυτική τραπεζική, η χρηματοδοτική μίσθωση, το factoring, η διαχείριση ακινήτων, οι λοιπές εμπορικές συναλλαγές και τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Η Eurobank συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων τραπεζικών υπηρεσιών και πιστώσεων σε μεγάλες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες και σε νοικοκυριά, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες της στη χρηματοδότηση του κύκλου ανάπτυξης της οικονομίας, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής συμμετοχής στα κεφάλαια του Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΤΑΑ).

      Ο Όμιλος έχει σημαντική διεθνή παρουσία σε τέσσερις χώρες εκτός Ελλάδας (περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται στην ενότητα «Διεθνείς Δραστηριότητες», στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση της Eurobank Holdings). Το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank, ανά επιχειρηματικό κλάδο, γεωγραφική κατανομή και πελάτη, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η στρατηγική της στοχεύει στη βελτιστοποίηση των χρηματοοικονομικών επιδόσεών της, στη διατήρηση μιας ισχυρής κεφαλαιακής βάσης καθώς και στη συμβολή της στην οικονομία και την κοινωνία με ολιστικό τρόπο. Κατά την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ο Όμιλος λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες και διαφορετικές ανάγκες των ενδιαφερομένων μερών και επικεντρώνεται στο πώς θα δημιουργεί πρόσθετη αξία γι' αυτούς.

      Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος:

      α) Αξιοποιεί κατάλληλα τα διαθέσιμα κεφάλαια για την υποστήριξη των πελατών του και τη χρηματοδότηση των οικονομιών στις οποίες δραστηριοποιείται, κυρίως στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

      β) Βασίζεται στις δεξιότητες και την εμπειρία των ανθρώπινου δυναμικού του για την υλοποίηση της επιχειρηματικής του στρατηγικής, καθώς και για τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών προς στους πελάτες, για το σκοπό αυτό, ενισχύει τη δέσμευση του προσωπικού με την ενδυνάμωση των γνώσεων και των εμπειριών των υπαλλήλων του μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης και παρέχοντας ένα ασφαλές και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

      γ) Επενδύει σε υποδομές πληροφορικής και στον ψηφιακό μετασχηματισμό για την επίτευξη αποτελεσματικής λειτουργίας και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

      Έχοντας δημιουργήσει ένα ευέλικτο λειτουργικό μοντέλο προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα, ο Όμιλος προσάρμοσε άμεσα το λειτουργικό του μοντέλο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, ενισχύοντας τις υπάρχουσες υποδομές ψηφιακών καναλιών ώστε να υποστηρίξει τους πελάτες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

      Όραμα της Eurobank είναι να αποτελεί την κορυφαία τράπεζα στη δημιουργία ευημερίας για τους πελάτες, τους εργαζόμενους, του μετόχους και την κοινωνία, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις.

      Εξωτερικοί ελεγκτές

      Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 23.7.2021 όρισε τακτικό ελεγκτή των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ενοποιημένων και μη ενοποιημένων) της Eurobank Holdings για τη χρήση 2021 την εταιρία KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Ανώνυμη Εταιρεία (KPMG), η οποία ανέθεσε τη διενέργεια του τακτικού ελέγχου στο μέλος της κ. Χαράλαμπο Γ. Σιρούνη, ορκωτό ελεγκτή λογιστή (ΑΜ ΣΟΕΛ 19071) ως τακτικό ελεγκτή, ορίζοντας ως αναπληρωτή, σε περίπτωση κωλύματος του τακτικού ελεγκτή, το μέλος της κ. Νικόλαο Ε. Βουνισέα, ορκωτό ελεγκτή λογιστή (ΑΜ ΣΟΕΛ 18701). Ο Όμιλος της Eurobank Holdings, στο πλαίσιο διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των εξωτερικών ελεγκτών, εφαρμόζει με συνέπεια πολιτική για την ανεξαρτησία των τακτικών εξωτερικών ελεγκτών και πολιτική σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθείται από την ίδια για την ανάθεση του τακτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεών της σε εξωτερικούς ελεγκτές.

      Στο πλαίσιο της πολιτικής για την ανεξαρτησία των τακτικών εξωτερικών ελεγκτών οι κανόνες που αφορούν τις υπηρεσίες που αυτοί παρέχουν θεμελιώνονται σε τρεις βασικές αρχές, η παραβίαση των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει την ανεξαρτησία τους: (1) ένας ελεγκτής δεν μπορεί να ελέγχει τη δική του δουλειά, (2) ένας ελεγκτής δεν μπορεί να ασκεί διοικητικό ρόλο και (3) ένας ελεγκτής δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες που απαγορεύονται από το νόμο ή από την πολιτική του Ομίλου της Eurobank Holdings.

      Όσον αφορά την πολιτική σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθείται από τον Όμιλο της Eurobank Holdings για την ανάθεση του τακτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεών της σε εξωτερικούς ελεγκτές, κύριος σκοπός αυτής είναι να καθοριστεί το πλαίσιο με το οποίο ο Όμιλος της Eurobank Holdings λαμβάνει προσφορές από υποψήφιες ελεγκτικές εταιρίες σε περιοδική βάση, με στόχο να διασφαλίζεται ότι: α) δεν τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία των ελεγκτών και β) για τη διενέργεια του τακτικού ελέγχου του Ομίλου επιλέγονται οι καταλληλότεροι ελεγκτές μέσα από μια διαφανή και αντικειμενική διαδικασία επιλογής.

      ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
      Περιβαλλοντική ανασκόπηση