Choose Language Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Search

Ορθή Επανάληψη / Εντυπο Παροχής Πληροφοριών – Επανεπένδυση προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2007

σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 περ. δ΄ του ν. 3401/2005  για την καταβολή του προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2007 υπό μορφή διάθεσης μετοχών της ίδιας κατηγορίας με εκείνες για τις οποίες καταβάλλεται το μέρισμα
Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. («Τράπεζα») σχετικώς με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 19.250.000 ευρώ, με έκδοση μέχρι 7.000.000 νέων μετοχών, που συντελείται με επανεπένδυση του προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2007, η οποία αποφασίστηκε από την Α’  Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 21ης Νοεμβρίου 2007, πληροφορεί το κοινό, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 περ. δ΄ του ν. 3401/2005, για τα ακόλουθα:
Η Τράπεζα, στο πλαίσιο μιας νέας μετοχικής αντίληψης που στόχο έχει να ισχυροποιήσει τη σχέση της με τους μετόχους της, αποφάσισε να παράσχει σε αυτούς τη δυνατότητα  να λάβουν το προσωρινό μέρισμα της χρήσης 2007 (η διανομή του οποίου αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 9ης Νοεμβρίου 2007), κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, υπό μορφή μετοχών της Τράπεζας αντί σε μετρητά, ως ακολούθως:
  • Δικαίωμα να λάβουν το προσωρινό μέρισμα υπό μορφή μετοχών (αντί σε μετρητά) έχουν οι δικαιούχοι του προσωρινού μερίσματος και συγκεκριμένα οι μέτοχοι της Τράπεζας που θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μετόχων της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (Ε.Χ.Α.Ε.) μετά το πέρας της εκκαθάρισης των συναλλαγών που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών («Χ.Α.») της 29ης Νοεμβρίου 2007.
  • Οι μέτοχοι μπορούν να επιλέξουν τη λήψη προσωρινού μερίσματος υπό μορφή μετοχών της Τράπεζας, είτε εν όλω είτε εν μέρει, στο διάστημα από 23.11.2007 έως και 7.12.2007, εφόσον είναι δικαιούχοι του προσωρινού μερίσματος, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του χειριστή τους και ειδικότερα:
    • Οι μέτοχοι με χειριστή την Τράπεζα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση στο δίκτυο των καταστημάτων αυτής μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 2007.
    • Οι μέτοχοι με χειριστή άλλον πλην της Τράπεζας πρέπει να υποβάλουν σχετική έγγραφη δήλωση στο χειριστή τους μέχρι την 3η Δεκεμβρίου 2007 (εκτός αντίθεσης υπόδειξης από το χειριστή τους). Σε περίπτωση που οι χειριστές δεν επιθυμούν να υλοποιήσουν το αίτημα επανεπένδυσης μερίσματος, οι μέτοχοι πρέπει να υποβάλουν αρχικά έγγραφη δήλωση στο χειριστή τους μέχρι την 3η Δεκεμβρίου 2007 για την εξαίρεσή τους από την πληρωμή του προσωρινού μερίσματος και εν συνεχεία να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην Τράπεζα μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 2007 για τη λήψη προσωρινού μερίσματος υπό μορφή μετοχών.
  • Κλάσματα μετοχής δεν θα εκδοθούν και γι’ αυτό η επανεπένδυση του προσωρινού μερίσματος θα γίνει κατά ποσό που να οδηγεί σε ακέραιο αριθμό μετοχών. Τυχόν υπόλοιπο ποσό προσωρινού μερίσματος κάθε μετόχου, που οδηγεί σε κλάσμα μετοχής, θα καταβληθεί στον μέτοχο σε μετρητά κατά την ημέρα πληρωμής του προσωρινού μερίσματος.
  • Εφόσον οι μέτοχοι επιλέξουν τη λήψη μετοχών θα αυξηθεί αντιστοίχως το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και θα εκδοθούν νέες μετοχές, οι οποίες θα δοθούν στους μετόχους που θα επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα. Οι νέες μετοχές θα είναι άυλες, ονομαστικές, κοινές με ψήφο και θα δικαιούνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επόμενη καταβολή μερίσματος. Η συνολική υπέρ το άρτιον αξία των μετοχών αυτών θα αχθεί στον λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». 
  • Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν με τιμή ίση με το μέσο όρο της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της μετοχής κατά τις πρώτες τέσσερις (4) ημέρες κατά τις οποίες η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα (δηλαδή κατά τις τέσσερις εργάσιμες ημέρες του διαστήματος από 30.11.07 έως 5.12.07), μειωμένη κατά ποσοστό έκπτωσης 3%.
  • Οι νέες μετοχές δεν επιβαρύνονται με έξοδα συναλλαγών.
  • Η φορολογική μεταχείριση των μετόχων που θα επιλέξουν τη λήψη προσωρινού μερίσματος υπό μορφή μετοχών θα είναι ίδια με αυτή των μετόχων που θα λάβουν το προσωρινό μέρισμα σε μετρητά, αφού η λήψη μερίσματος, είτε υπό μορφή μετοχών είτε σε μετρητά, δεν υπόκειται σε φορολόγηση στην Ελλάδα.
  • Οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 17.12.2007, δηλαδή σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας από την πληρωμή του προσωρινού μερίσματος, η οποία θα λάβει χώρα στις 10.12.2007.
Συνεπεία της ανωτέρω αυξήσεως, θα τροποποιηθεί το άρθρο 5 του καταστατικού της Τράπεζας, ώστε να περιλάβει και τις μεταβολές του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και του αριθμού των μετοχών της, που συνεπάγεται η αύξηση αυτή. Σε περίπτωση μερικής επανεπένδυσης του προσωρινού μερίσματος και επομένως μερικής κάλυψης της αύξησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προσαρμόσει, με την απόφασή του για την πιστοποίηση της καταβολής, το άρθρο 5 του καταστατικού, έτσι ώστε να προσδιορίζεται το ποσό του κεφαλαίου, όπως θα προκύψει μετά τη μερική κάλυψη.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι όσοι μέτοχοι δεν ασκήσουν, είτε εν όλω είτε εν μέρει, το δικαίωμά τους για λήψη του προσωρινού μερίσματος υπό μορφή μετοχών της Τράπεζας, θα λάβουν το σύνολο ή το υπόλοιπο (αντιστοίχως) του προσωρινού μερίσματος σε μετρητά, από την ημερομηνία πληρωμής του, δηλαδή από τις 10 Δεκεμβρίου 2007 και εφεξής, με τον τρόπο που έχει ήδη ανακοινωθεί από την Τράπεζα.
Υπεύθυνοι για τη σύνταξη του εντύπου παροχής πληροφοριών και την ακρίβεια του περιεχομένου είναι οι κ.κ.:
  1. Ανδρέας Ενωτιάδης, Διευθυντής  Εταιρικής Διακυβέρνησης,
  2. Ευφροσύνη Κουλοχέρη, Υπεύθυνη Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Το παρόν πληροφοριακό σημείωμα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι από τα γραφεία της Τράπεζας στην Αθήνα, οδός Σινιοσόγλου 6, Ν. Ιωνία Τ.Κ. 14234 και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.eurobank.gr. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα ανωτέρω γραφεία της Τράπεζας, τηλ.:210 3522361, κα Ευφροσύνη Κουλοχέρη.